14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce ies constănţenii în stradă

De ce ies constănţenii în stradă

Este pentru a opta oară când cetăţenii de la malul mării îşi strigă păsurile. În jurul orei 16.00, oamenii au plecat în marş din zona Tăbărărie către nordul oraşului. Mai bine de două ore, aceştia au strigat „Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist”, „Vrem cultură, nu cianură” „Uniţi salvăm Roşia Montană” sau „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”. La protest au sosit şi oameni din judeţ. „Sunt din Adamclisi. Am venit cu prietenii să protestăm împotriva exploatării gazelor de şist”, ne-a spus un tânăr. Pentru manifestanţi, experimentul cu gazele de şist înseamnă „aer toxic, apă contaminată, cutremure, boală, moarte” .

Împotriva injecţiilor cu lichide toxice

Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, a tras un semnal de alarmă privind metoda exploatării prin fracturare hidraulică. „Nu extragere prin fracturare. De ce trebuie să ne grăbim acum, şi poate peste cinci ani, zece ani, nu ştim exact, o să vină cineva şi o să spună: Uite aşa e mai bine, fără poluare. Trebuie să ţinem cont că sub Dobrogea este un fluviu cam de trei-patru ori mai mare decât Dunărea şi va fi o problemă dacă va fi contaminată toată Dobrogea, cu tot canalul nostru al Dunării, mai ales că zona de nord a oraşului se alimentează din zona Cişmelei”, a subliniat acesta. În opinia altui cetăţean, exploatarea gazelor de şist va duce la falimentarea a tot ceea ce înseamnă turism pe litoralul Mării Negre. De asemenea, „în momentul în care această injecţie de lichide toxice va ajunge să interfereze pe principiul vaselor comunicante şi al presiunii care este pompată prin sonde, practic tot ceea ce înseamnă arealul Dobrogei va fi afectat, nu doar temporar, poate chiar mii de ani de acum înainte acest teren va fi pârjolit”, a explicat Cristian Runceanu.

Stop poluării

Constănţenii au declarat la unison că doresc oprirea celor două proiecte şi au făcut, din nou, un apel la autorităţi, pentru ca acestea să nu rămână indiferente la problema noastră, a tuturor. Totodată, manifestanţii cheamă în continuare oamenii în stradă. „Lumea nu prea este informată asupra pericolelor reale. Nu conştientizează la adevărata valoare ce se întâmplă acum”, a fost de părere un alt protestatar.  „Important este să nu fii mort sufleteşte, pentru că dacă stai în casă şi aştepţi să vezi dacă va fi vreun cutremur, dacă va fi apa infestată sau dacă va fi cianură în România, înseamnă că te conformezi. Dacă stăm aşa, pur şi simplu, nu vom putea avea un viitor şi vom păţi ca la Izvoarele, Pungeşti sau ca la Roşia Montană, care mai au puţin şi sunt rase de pe faţa pământului pentru nişte interese internaţionaliste, corporatiste, nicidecum ale poporului român, care este stăpân peste aceste pământuri, şi în resurse, şi în rezerve. Nădăjduim că dacă lumea se va mobiliza şi îşi va spune punctul de vedere se va schimba ceva”, a menţionat vicepreşedinte Asociaţia „Simplu România”, Leonard Vancu. Organizatorii protestului de la Constanţa anunţă că duminica viitoare se va mărşălui în zona de sud a oraşului. 

REPLICĂ

”Fă-o în siguranţă sau deloc”

Cu două zile înainte de protest, Thomas Holst, country managerul companiei Chevron, care deţine licenţa de explorare pentru gaze de şist în Dobrogea, anunţa că deviza companiei este „Fă-o în siguranţă sau deloc“. ”Activitatea de fracturare hidraulică nu va fi realizată în timpul explorării. O spun din nou: fracturare hidraulică a fost folosită în România în ultimii 17 ani de către companii de stat cum ar fi GazProm sau alte companii. Noaptea trecută, premierul Ponta a amintit numărul de companii care au folosit această tehnologie. Aveţi un motiv să vă temeţi? Nu!”, a precizat acesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă