21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDe ce a preluat un român atribuţiile executive ale şefului britanic al...

De ce a preluat un român atribuţiile executive ale şefului britanic al BT

Bancherul Peter Franklin va rămâne membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

 

Conducerea Băncii Transilvania a decis ca preşedintele Consiliului de Administraţie al acestei entităţi, românul Horia Ciorcilă, să preia atribuţiile de administrator delegat pentru conducerea băncii, pe care le-a îndeplinit britanicul Peter Franklin. Însă Peter Franklin, care este reprezentantul celui mai important acţionar al Băncii Transilvania, BERD, care deţine 14,6 la sută din capitalul social al băncii clujene, va rămâne membru în Consiliul de Administraţie, în Comitetul de Audit şi în cel de Remunerare al băncii clujene.

Pentru mulţi dintre observatorii sistemului bancar românesc, înlocuirea lui Peter Franklin a venit ca o surpriză, în condiţiile în care precedentul şef executiv al băncii clujene, olandezul Robert Rekkers, a avut un mandat de nouă ani. Însă, în realitate, este vorba de o mutare aşteptată, care marchează o nouă etapă de consolidare a băncii clujene. Aceasta este pe cale să încheie un an excelent, în ciuda dificultăţilor din mediul economic şi a turbulenţelor politice. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, profitul Băncii Transilvania a fost cu 30 la sută mai mare decât cel realizat în primele trei trimestre ale anului trecut. Iar tot mai mulţi analişti spun că „Banca Transilvania are şanse să devină un actor regional credibil în Europa, pentru că acţionarii săi nu se mai mulţumesc cu poziţia de cea mai importantă bancă cu capital autohton”.

Unii dintre ei estimează că Banca Transilvania va începe o prudentă expansiune la nivel regional, concomitent cu evoluţia mai multor clienţi ai săi în jucători cu operaţiuni în ţări precum Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria ori Cehia.

Tranziţie încheiată

Unul dintre elementele – cheie ale anunţului oficial din partea Băncii Transilvania, venit în ianuarie 2012, după demisia lui Robert Rekkers, a fost numirea lui Peter Franklin în postura de administrator delegat interimar. Cum România este ţara celor mai durabile provizorate, multă lume se aştepta ca britanicul Peter Franklin, care are o experienţă de 38 de ani în domeniul financiar şi bancar, să rămână multă vreme la conducerea executivă a băncii clujene. Însă Peter Franklin, care a mai făcut parte din echipele de conducere ale unor instituţii precum HSBC ori The Chase Manhattan Bank, nu a asigurat decât etapa de tranziţie necesară pentru ca Horia Ciorcilă să se implice mai mult în activitatea băncii.

Şi asta cu atât mai mult cu cât bancherul clujean a câştigat bătălia juridică cu procurorii DIICOT, care îl acuzau de manipularea pieţei de capital, şi a fost declarat complet nevinovat de către instanţe. Preluarea atribuţiilor executive de conducere de către Horia Ciorcilă, unul dintre cei mai respectaţi bancheri români, este însoţită şi de reorganizarea organigramei de conducere. Pe viitor, Horia Ciorcilă va deveni un PDG (preşedinte director general) în sensul clasic al cuvântului, iar banca va avea doi directori generali adjuncţi. Pe lângă Nicolae Tarcea, un bancher discret, credibil şi eficient, după cum îl descriu colaboratorii săi, directoarea Departamentului de Trezorerie, Luminiţa Runcan, a fost promovată în funcţia de director general adjunct. Locul său în fruntea Departamentului de Trezorerie va fi luat de actualul său adjunct, Teo Bîrle.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă