25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialDe astăzi, taţii trec la scutece. Cine va sta cu copilul internat...

De astăzi, taţii trec la scutece. Cine va sta cu copilul internat în spital?

Aceasta, prospăt întoarsă în câmpul muncii, va fi nevoită să-şi ia concediu fără plată, pentru a sta cu copilul.

În plus, noua prevedere legislativă va bulversa angajatorii şi va supraîncărca angajaţii rămaşi la serviciu.

De joi, 1 martie, a intrat în vigoare prevederea legislativă conform căreia taţii trebuie să-şi ia o lună concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani. Este o obligaţie care provine dintr-o directivă europeană care prevede ca tatăl să stea cât mai mult timp alături de copil şi să se implice în creşterea şi educarea acestuia. În cazul în care tatăl refuză să-şi ia concediu, familia va fi sancţionată: mama se va întoarce mai devreme cu o lună la serviciu sau nu va mai primi indemnizaţia timp de o lună.

Această lege se aplică pentru toţi copiii născuţi după 1 martie 2012.

Ce faci când se îmbolnăveşte copilul?

Bogdan Drăghici, preşedintele Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), atrage atenţia asupra unui aspect cu care se vor confrunta părinţii. Ce faci când trebuie internat copilul aflat în grija tatălui? „În acest context, dacă bebeluşul se îmbolnăveşte şi trebuie internat, el trebuie să fie însoţit de un părinte. Cum, din păcate, în România doar mama poate să fie însoţitor pentru copil, tatăl are degeaba concediu de creşterea copilului. Mama, întoarsă la serviciu timp de o lună, va trebui să-şi ia concediu fără plată pentru a putea sta în spital alături de copilul ei. Concediu medical pentru îngrijirea copilului nu va putea lua, pentru că ar fi ilegal atât timp cât tatăl este cel care se află în concediu pentru creşterea copilului”, punctează Bogdan Drăghici.

Cu astfel de situaţii s-au confruntat, de-a lungul vremii, numeroşi taţi. „Soţia mea are un post cu muncă de răspundere şi nu poate să lipsească orcând. Eu pot. Însă nu am avut cum să stau cu fetiţa mea în vârstă de 5 ani internat la Budimex, pe motiv că sunt bărbat, iar în salon sunt numai mame cu copii. La vremea respectivă am protestat la conducerea spitalului, însă degeaba. Am fost discriminat”, spune Lucian R., sunetist.

Aplicarea actualei prevederi legislative va produce şi alte efecte nedorite. „Se va ajunge, de fapt, la scurtarea concediului cu o lună, pentru că este greu de crezut că se va face această rocadă între mamă şi tată doar pentru o lună. Părinţi depresivi, copii bolnavi şi angajatori bulversaţi. Astea vor fi efectele prevederii”, consideră Bogdan Drăghici.

Angajatorii vor trebui să caute soluţii temporare pentru a suplini lipsa unui angajat timp de o lună, iar părinţii care stau acasă doar o lună vor fi stresaţi. Şi financiar familia va avea de suferit, mai ales dacă tatăl avea leafa mai mare decât a mamei.

Miting la Cotroceni

TATA va protesta împotriva prevederii legislative. Pe 10 martie, va organiza un miting la Palatul Cotroceni, unde sunt aşteptaţi toţi părinţii nemulţumiţi. „Propunerile TATA şi ale Asociaţiei Mame pentru Mame, de completare şi de modificare a OG 124/2011, au fost ignorate de Cabinetul Ungureanu”, spune Bogdan Drăghici, preşedintele TATA. El consideră că ar fi nevoie de prelungirea cu trei luni a concediului de îngrijire a copilului pentru ca bebeluşul să beneficieze de îngrijirea ambilor părinţi.

O altă cerere a organizaţiei se referă la prima lună de viaţă a unui copil, când alături de acesta ar trebui să stea şi mama, şi tata. De aceea, spune Bogdan Drăghici, legislaţia ar trebui modificată astfel încât taţii să aibă o lună de concediu paternal, condiţionat de efectuarea unor cursuri de puericultură. În momentul de faţă, taţii pot avea 5-10 zile de concediu (după naşterea copilului) dacă au absolvit asemenea cursuri. În felul acesta, ambii părinţi vor putea fi lângă copil în prima lună de viaţă. „Soţul îşi va putea susţine partenera într-o perioadă dificilă postnatală, atunci când apar de regulă şi depresiile post-partum, se va suda mai bine relaţia dintre soţi şi se va consolida cea dintre părinte şi copil”, explică Bogdan Drăghici.

Angajaţii vor fi supraîncărcaţi

Luna pe care o vor petrece acasă taţii va trebui suplinită de alţi colegi, la serviciu. Oana Datki, country manager Consulteam, reprezentantul local al Mercer, spune că angajatorii se vor strădui să găsească soluţii. „Cred că se va prefera ca mama să se întoarcă la serviciu când are copilul un an şi 11 luni, astfel încât ea să rămână în continuare în câmpul muncii. Pentru tatăl care lipseşte o lună de la job nu cred că se va căuta înlocuitor. Se vor găsi variante de delegare a responsabilităţilor pe perioada cât tatăl are contractul suspendat. Practic, vor fi supraîncărcaţi angajaţii rămaşi la serviciu, însă pentru o lună se vor găsi şi modalităţi de suplimentare a veniturilor pentru aceştia”, consideră Oana Datki.

Părerea psihologului

Petrecerea unei luni din viaţă cu copilul va fi foarte stresantă pentru tatăl rămas acasă, consideră psihologul Gina Gheoca. Totodată, stresul va fi mai redus decât al mamei. „Spre deosebire de mamă, tatăl reacţionează mai bine atunci când se îmbolnăveşte copilul, panica e mai mică. În plus, comunicarea se face mai mult prin joc, ceea ce este benefic pentru copil”, subliniază Gina Gheoca. Ea recomandă ca luna de concediu să fie luată atunci când copilul va putea da răspunsuri, de pildă când are 1 an şi 11 luni. În felul acesta şi mama va putea avea continuitate la seriviciu.

„Sunt un tătic fericit”

Salariul mai mare l-a îndemnat pe Mihai M. (25 de ani, din Iaşi) să stea acasă cu bebeluşul. „Am făcut un calcul simplu şi am concluzionat că este mai bine să stau eu acasă. Evident, ne-am gândit că s-ar putea să nu mă descurc foarte bine, motiv pentru care am apelat şi la ajutorul bunicilor. Nevasta mea s-a întors la serviciu la două luni după naştere, după ce i s-a terminat concediul postnatal. Chiar dacă atunci a primat factorul financiar, acum îmi dau seama că timpul petrecut cu copilul a fost în beneficiul acestuia. S-a format între noi o legătură extrem de puternică. Sunt şi am fost un tătic fericit”, consideră tânărul.

Ca Mihai, în România mai sunt şi alţi tătici. Statisticile spun că în ultimii ani, în jur de 30.000 de taţi şi-au luat concediu pentru a avea grijă de copii în locul mamelor. Anul trecut, 14% din totalul indemnizaţiilor (25.108) au fost luate de către taţi.

Ce mai spune legea

· Acordarea concediului de creştere a copilului este condiţionată de realizarea de venituri impozabile timp de 12 luni, anterior naşterii copilului.

· Taţii îşi pot lua concediul oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap.

· Indemnizaţia tatălui se calculează la fel ca şi în cazul mamelor: 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni dinaintea naşterii copilului. Indemnizaţia nu poate fi mai mică de 600 de lei/lună şi nu poate depăşi 3.400 de lei/luna.

· Timp de o lună, cât tatăl stă acasă, mama va merge la serviciu şi nu va primi indemnizaţie.

· Legea nu se aplică în cazul familiilor monoparentale sau a părinţilor care trăiesc în concubinaj.

Cele mai citite

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Kelemen Hunor și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România arată ca o casă de nebuni”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a acceptat, vineri, să candideze la alegerile prezidențiale din partea formațiunii sale politice. El a lansat critici dure la adresa...

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...
Ultima oră
Pe aceeași temă