Mostenitorii castelului brasovean si-au retras ieri oferta de vanzare pe 60 de milioane de euro, facuta Consiliului Judetean Brasov, sustinand ca au o oferta mai buna. In timp ce presedintele Consiliului s-a jucat cu declaratiile, spunand ca Branul a fost deja vandut, ministrul Culturii considera totul “o tiribomba” menita sa supraliciteze pretul castelului.
Totul a inceput de dimineata, cand presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a prezentat un fax primit de la Dominic de Habsburg, unul dintre mostenitorii Castelului Bran. Scrisoarea informa ca oferta de vanzare a castelului, de 60 de milioane de euro, catre Consiliul Judetean, a fost retrasa deoarece termenul de 30 de zile in care era asteptat un raspuns a fost depasit. “Am primit aceasta adresa, oferta nu mai este valabila. Si-au gasit un cumparator cu o valoare mult mai mare. Consiliul Judetean iese din discutie”, a spus Cancescu. Invocand informatii neoficiale, presedintele Consiliului Judetean a mai declarat ca domeniul Bran a fost deja vandut “unei firme de peste Ocean, la o suma mult mai mare”. Suma vehiculata de Aristotel Cancescu: 100 de milioane de euro. “La aceasta suma, ne retragem automat din joc”, a conchis cu regret Cancescu.
Iorgulescu: “o tiribomba”
Conform legii, Ministerul Culturii are drept de preemptiune in cazul vanzarii Castelului Bran, fiind primul care poate accepta sau refuza o eventuala oferta de vanzare din partea mostenitorilor castelului.
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a considerat ca afirmatiile privind vanzarea Castelului Bran reprezinta o “aberatie”, pentru ca Dominic de Habsburg nu are dreptul legal de a vinde, inainte de a face o oferta ministerului. In cursul zilei, si avocatii care reprezinta interesele familiei de Habsburg in Romania au negat vanzarea Branului, anuntata incendiar de catre Aristotel Cancescu. “Nu a avut loc nicio tranzactie in privinta Castelului Bran. Evident ca nu s-a vandut inca, trebuie sa trecem prin procedurile de preemptiune cu statul roman. Intr-adevar, am anuntat Consiliul Judetean Brasov ca oferta noastra nu mai este valabila. Am primit mai multe oferte pe care le analizam in prezent. Avem oferte mult mai mari de 60 de milioane de euro”, a declarat Corin Trandafir, avocatul lui Dominic de Habsburg.
Ministrul Adrian Iorgulescu crede ca afirmatiile lui Aristotel Cancescu, privind vanzarea Branului, sunt o intoxicare a opiniei publice. “Astept sa mi se faca o oferta de catre proprietari, asa cum prevede legea. Daca pretul va fi prea mare, ministerul pe care il reprezint va anunta ca nu isi exercita dreptul de preemptiune”, a declarat ministrul. Iorgulescu gaseste plauzibila ipoteza ca si oferta de 60 de milioane de euro, facuta direct Consiliului Judetean Brasov, si aceasta noua valva creata in jurul Castelului Bran sunt doar niste fumigene. “E evident ca oferta de 60 de milioane a fost o intentie de a stabili un pret pe piata. Eu nu am intrat in acest joc. Acum au aruncat pe piata aceasta tiribomba”, a mai spus Iorgulescu.
Castelul Bran a fost restituit mostenitorilor in luna mai a anului trecut. In decembrie 2006, avocatii mostenitorilor au facut o oferta de vanzare, in valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judetean Brasov. Consilierii brasoveni au anuntat ca vor sa cumpere castelul la acest pret, urmand sa obtina banii printr-un imprumut de tip leasing de la o banca austriaca. Nici atunci, nici acum, mostenitorii nu au facut o oferta oficiala statului roman, reprezentat de Ministerul Culturii, care are primul cuvant de spus intr-o eventuala tranzactie a Castelului Bran.
“Chiar daca cineva cumpara Castelul Bran, el nu pleaca cu el din Romania”, a declarat ministrul Adrian Iorgulescu, invocand legea monumentelor istorice, care nu permite modificari de structura sau destinatie a imobilelor din patrimoniu. De altfel, intre Ministerul Culturii si mostenitorii Habsburgilor exista un acord oficial, care prevede ca Branul va ramane muzeu timp de trei ani de la restituire.