19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDaune de doua miliarde de lei pe zi pentru groapa de gunoi

Daune de doua miliarde de lei pe zi pentru groapa de gunoi

» Presedintele CJ Mures, Edita Lokodi, a obtinut rezilierea contractului pentru construirea gropii de gunoi
de la Ungheni

» "Agenda 21" este obligata sa plateasca daune de doua miliarde de lei vechi pentru fiecare zi de intarziere

Tribunalul Mures a dispus rezilierea contractului de parteneriat public-privat incheiat intre Consiliul Judetean Mures si alte sapte consilii locale din judet cu compania "Agenda 21", detinuta de investitori italieni. Contractul viza construirea la Ungheni a unui depozit ecologic de gunoi, insa italienii nu au respectat termenele impuse de autoritati. Valoarea proiectului se ridica la 30 de milioane de euro, iar depozitul ar fi trebuit sa se realizeze pe o suprafata de 18 hectare, cu trei alveole. Pana acum nu a fost realizata nici macar prima alveola. Termenele de finalizare au fost modificate sistematic la cererea investitorului care nici asa nu le-a putut respecta. Nerealizarea investitiei a creat o adevarata criza a gunoaielor in Mures in conditiile in care majoritatea gropilor de gunoi din judet au fost inchise la inceputul acestui an.

Prin aceeasi sentinta, Tribunalul Mures a dispus evacuarea italienilor de pe amplasamentele destinate construirii gropii de gunoi si a statiilor de transfer, precum si a planurilor, proiectelor si avizelor legate de obiectivul investitiei catre administratiile locale. Sentinta poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la comunicare, astfel ca instanta a mai stabilit ca, in cazul ramanerii irevocabile a acesteia, pentru predarea cu intarziere a amplasamentelor si proiectelor, SC "Agenda 21" va plati daune cominatorii in valoare totala de 200.000 de lei pe zi.
"Partenerii nostri nu ne-au cautat si nici nu au venit cu vreo alta oferta pe parcursul procesului", a declarat ieri presedintele CJ Mures, Edita Emoke Lokodi, care a mai aratat ca, daca sentinta Tribunalului Mures va ramane neschimbata in recurs, CJ Mures si administratiile locale din Tarnaveni, Ungheni, Ludus, Iernut, Sovata, Sangeorgiu de Padure si Sanpaul au mana libera pentru a gasi un nou investitor interesat de proiectul gropii de gunoi. Pana atunci, insa, autoritatile sunt legate de o clauza contractuala care prevede ca nici una din cele opt administratii nu pot sa se implice intr-un proiect similar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă