31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialDascalii romani - tarani in Spania

Dascalii romani – tarani in Spania

In Iasi, cele mai tinere cadre didactice, care au acces numai la scolile de tara si patrund greu in morisca meditatiilor, au preferat sa-si coboare statutul si s-au transformat in capsunari. Numai intr-o singura luna, in septembrie, la Inspectoratul Scolar Iasi s-au inregistrat 20 de demisii si 35 de concedii fara plata, dascalii plecand la munca in strainatate.
„Da, prefer sa spal toaletele si dusurile decat sa raman pe veci in comuna Tansa. Va spun acum, ca sunt departe de tara si nu mai sunt in sistem. Nu am avut bani de spaga sa dau la inspectorat pentru un loc la o scoala din Iasi. Si daca nu esti la o scoala din Iasi nu poti sa dai meditatii. Am o fetita la scoala. Dumneavoastra ati putea trai cu 7 milioane de lei pe luna?”, povesteste Adina, profesoara de limba romana din Iasi. Adina lucreaza la Camping Mediteraneo din Jesolo, la malul Adriaticii. A venit in Romania numai pentru cateva zile pentru a-si lua fetita in Italia sa inceapa acolo viata de scolar. Situatia cadrelor didactice face ca reprezentantii sindicalistilor sa sustina ca numarul demisiilor, al renuntarilor definitive la catedra va mai creste. Nici solicitarile pentru concedii fara plata, unul dintre semnalele pe care le trag profesorii inainte de renuntarea definitiva, nu sunt mai mici.

Salarii foarte mici

„Intr-o luna 20 de demisii inseamna mult si cred ca vor mai fi si de acum incolo. Cadrele didactice pleaca din invatamant din cauza salariilor. Decizia celor care pleaca poate fi explicata, in primul rand, de salariile foarte mici, in al doilea rand, de conditiile care li se ofera si, nu in ultimul rand, din cauza responsabilitatilor, care sunt foarte mari in raport cu banii pe care ii primesc”, a declarat Violeta Amariei, presedintele Aliantei Sindicale „Gh. Asachi” Iasi. Valul de plecari din invatamant a lasat descoperite zeci de scoli din judetul Iasi si acum acolo predau profesori necalificati sau nu preda nimeni. „Situatia aparuta dupa aceste demisii a impus rezolvarea prin incadrarea cu personal didactic calificat la unitatile scolare prin schimburi, detasare in interesul invatamantului la solicitarea unitatilor de invatamant, au fost date ore in regim de plata cu ora sau cumul cadrelor didactice titulare, personalului asociat si, in final, cadrelor didactice pensionate”, a precizat prof. Camelia Gavrila, inspectorul general al ISJ Iasi.

Invatatoarele tulcene, menajere

Zeci de cadre didactice din judetul Tulcea au demisionat in luna septembrie pentru a pleca sa munceasca in Spania ca menajere, a dezvaluit Mihai Stroe, inspectorul scolar general al judetului. In primul rand este vorba de invatatoare si profesoare tinere care sunt nemultumite de salariile foarte mici pe care le primesc. Acest exod de cadre didactice spre alte tari mareste si mai mult deficitul de profesori din judetul Tulcea. Jumatate din cadrele didactice care predau in scolile rurale din acest judet sunt necalificate. De mai multi ani, scolile din localitatile izolate ale judetului functioneaza numai cu suplinitori, toti necalificati. Din acest motiv pregatirea elevilor din respectivele scoli este necorespunzatoare, stare de fapt care se reflecta la testele nationale cand doar cativa elevi din aceste sate reusesc sa promoveze. Neculai Amihulesei

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă