13.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialDascălii greci nu mai rabdă sărăcia. Profesorii de gimnaziu au protestat la...

Dascălii greci nu mai rabdă sărăcia. Profesorii de gimnaziu au protestat la Atena faţă de măsurile de austeritate

Peste 1.000 de profesori de gimnaziu au manifestat sâmbătă la Atena împotriva tăierilor de cheltuieli în educaţie şi a măsurilor de austeritate impuse pentru al patrulea an consecutiv de creditorii Greciei, UE şi FMI, titrează Mediafax.

“Sărăcia este cea mai mare violenţă“, se putea citi pe un banner amplasat în faţa Parlamentului, în piaţa Syntagma, care a fost teatrul unor manifestaţii de amploare în ultimii ani, a constatat AFP.

“Doi studenţi morţi, suntem ucişi” , se putea citi pe un banner care făcea aluzie la decesul, joi, la Larissa (centru) a două persoane din cauza unor emanaţii de gaz provenite de la un mijloc de încălzire improvizat la domiciliu.

Din cauza creşterii taxelor la combustibil, familiile din Grecia au fost nevoite ca în această iarnă să recurgă la soluţii ieftine pentru a se încălzi.

 

“Să alungăm troika (UE-BCE-UE), memorandumurile (măsurile de austeritate) şi neonaziştii”, scandau manifestanţii, care au organizat un concert în piaţa Syntagma, fiind escortaţi de importante forţe antirevoltă.

Sindicatul profesorilor de gimnaziu (Olme) a denunţat “propaganda” din şcoli desfăşurată de neonaziştii din Zori de Aur. Acest partid şi-a făcut intrarea în Parlament în urma alegerilor din iunie, când a obţinut 7 la sută din voturi.

  Olme a protestat, de asemenea, faţă de proiectul de lege privind fuzionarea instituţiilor universitare, faţă de lipsa de încălzire în şcoli şi “testele de evaluare” a profesorilor, care vor fi aplicate pentru prima dată în acest an.

Potrivit Olme, “aceste teste nu vizează decât suprimarea unor posturi în şcoli, unde lipsa profesorilor este deja evidentă.

  Această manifestaţie are loc cu o zi înainte de sosirea la Atena a reprezentanţilor Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene pentru controlarea conturilor greceşti în vederea continuării plăţii împrumuturilor către Grecia.

Cele mai citite

PSD vrea pe listele sale electorale candidați de la UDMR

PSD este dispus să preia pe listele sale candidați de la UDMR! A spus-o liderul Marcel Ciolacu, care are însă și o condiție...

Trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale

Trupul neînsufleţit al activistului rus Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare pe 16 februarie, a fost predat sâmbătă mamei sale, a anunţat purtătoarea de cuvânt...
00:00:38

Casa Albă: Grand Old Party trebuie să prevină închiderile inutile

Republicanii din Congresul SUA trebuie să se asigure că își fac treaba pentru a evita o închidere inutilă a guvernului, a declarat secretarul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă