15 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialSenatul a încuviințat arestarea lui Darius Vâlcov, în dosarul ”galeriei” de tablouri

Senatul a încuviințat arestarea lui Darius Vâlcov, în dosarul ”galeriei” de tablouri

UPDATE: Senatul a încuviințat arestarea preventivă în cazul lui Darius Vâlcov, cu 120 de voturi “pentru” şi 18 “împotrivă”, conform unor surse din comisia de numărare a voturilor, informează Mediafax.

UPDATE: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, în plen, că decizia privind arestarea preventivă în cazul lui Darius Vâlcov se va lua în baza Legii 96/2006, privind Statutul senatorului şi deputatului, care este ”mai puternică” decât Regulamentul Senatului, relatează Mediafax.

”Vă aduc la cunoştinţă că legea 96/2006 este mai puternică decât prevederea regulamentară”, a spus Tăriceanu, despre cadrul legal care va fi luat în considerare în cazul cererii privind arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov.

El a precizat că nu a existat o sesizare de constituţionalitate cu privire la această lege, astfel că ea este în vigoare.

”Nu pot să anticipez care va fi rezultatul votului, dar vreau să rămânem în limitele legalităţii. Există şi sesizarea Curţii Constituţionale, însă până atunci, rămâne în vigoare legea 96/2006, pe care am utilizat-o şi la votul trecut”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE: Senatul a început, miercuri, şedinţa în care se supune votului a doua cerere DNA pentru încuviinţarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive pentru senatorul Darius Vâlcov, informează Mediafax.

În plen se află 109 de senatori din totalul de 168. Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

———

Plenul Senatului se va reuni miercuri pentru a vota a doua cerere a DNA privind urmărirea penală a lui Darius Vâlcov, după ce Comisia Juridică a Senatului a avizat pozitiv cererea DNA cu nouă voturi ”pentru”, şi cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, cu şapte voturi pentru” şi două abţineri, potrivit Mediafax

Preşedintele comisiei juridice, Cătălin Boboc a precizat după şedinţă că s-au dat două voturi. Astfel, cererea privind prelungirea urmăririi penale în cazul lui Darius Vâlcov a fost avizată cu unanimitate de voturi, respectiv nouă voturi. În cazul cererii privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Vâlcov, s-au înregistrat şapte voturi ”pentru” şi două abţineri.

”Vom trimite plenului două rapoarte, unul privind urmărirea penală, care a întrunit unanimitatea de voturi şi un raport pentru încviinţarea reţinerii şi arestării, care de asemenea a fost avizat favorabil, cu majoritate, înregistrându-se două abţineri”, a spus Boboc.

Citește și: Surse. Darius Vâlcov a vrut să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției. Procurorul de caz NU a acceptat

El a precizat că, deşi a fost o singură cerere din partea DNA, ea presupunea două aspecte procedurale diferite, astfel că s-a considerat că e firesc să se dea două rapoarte.

Rapoartele comisiei juridice urmează să fie înregistrate la Biroul Permanent, a mai spus Cătălin Boboc, adăugând că votul final va fi dat miercuri, în plenul Senatului.

Boboc a mai spus că senatorul Darius Vâlcov a fost chemat la comisie, dar, din diferite motive, nu a putut să ajungă.

”Ne-a comunicat un punct de vedere, că dumnealui va fi pezent mâine, la plen şi îşi va susţine punctul de vedere şi că lasă la aprecierea comisiei modul în care va da acest raport, fără să solicite o amânare”, a explicat Boboc.

DNA a cerut, marţea trecută, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi, procurorii precizând că el ar fi obţinut astfel trei lingouri de aur, bani şi tablouri.

Citește și: STENOGRAMELE “VÂLCOV” dezvăluie cum se folosea ministrul de Finanțe de negrișori să-i cumpere valuta pentru tablouri: ”Nu puteam să urc cu ei (leii) în mașină, îmi rupeau mâna!”

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Finanţelor, dar erau administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov a obţinut, astfel, arată procurorii anticorupţie, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Anchetatorii susţin că acestea au fost depozitate într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru. Procurorii fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

În acest context, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al României referatul cauzei, pentru ca acesta să sesizeze Senatul, pentru a se obţine avizul necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a lui Darius Vâlcov. De asemenea, DNA a cerut şi încuviinţarea reţinerii şi arestării fostului ministru al Finanţelor.

Citește și: EXCLUSIV. Săracul sat Dobrotineț ascundea, sub pat, 60 de tablouri scumpe din ”galeria” Vâlcov

Acesta nu este primul aviz pe care DNA îl cere în cazul lui Vâlcov. Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Bogdan Vâlcov, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, miercurea trecută, de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi “pentru”, 48 “împotrivă” şi cinci abţineri.

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost reţinut, miercuri după-amiază, de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri.

Judecătorii de la instanţa supremă au decis ca Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, începând de joi până în 24 aprilie.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...

Firea poate, într-un final, să fie candidatul PSD la Capitală. Ciolacu vrea doar ca social-democrații să voteze candidatul PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Gabriela Firea și-a văzut visul cu ochii: poate fi candidatul Partidului Social Democrat (PSD) pentru funcția de primar general al Capitalei. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă