16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDarius Vâlcov află dacă rămâne în arest la domiciliu. DNA îl vrea...

Darius Vâlcov află dacă rămâne în arest la domiciliu. DNA îl vrea după gratii, în timp ce fostul ministru predă procurorilor 40 de tablouri

UPDATE: Darius Vâlcov, a plecat, miercuri, în jurul orei 16.40, de la ÎCCJ, unde s-a judecat cererea DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Finanţelor, potrivit Mediafax.

Magistraţii vor stabili măsura preventivă sub care va fi cercetat fostul ministru. 

——

Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov a ajuns, miercuri, la Curtea Supremă, unde este judecată contestaţia făcută de procurorii DNA privind arestarea la domiciliu a lui Darius Vâlcov, pentru trafic de influenţă. Vâlcov a predat la DNA alte 40 de tablouri, pe care le cumpărase cu bani din mită. 

Alte 101 tablouri au fost confiscate de procurori, în urma perchezițiilor.

Tot miercuri, senatorii au aprobat cererea DNA de extindere a urmăririi penale, precum și reținerea și arestarea preventivă a lui Vâlcov, în dosarul în care fostul ministru al Finanțelor este cercetat pentru că a achiziționat tablouri la licitație din bani obținuți din mită și de la firmele pe care le controlează.

Citește șiSenatul a încuviințat arestarea lui Darius Vâlcov, în dosarul ”galeriei” de tablouri

 

Comisia Juridică a avizat, marți, favorabil cererile procurorilor anticorupţie, care îl suspectează pe Vâlcov că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi.

Citește și: INTERCEPTĂRI. “Pulifricii” ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, cărau banii cu mașina la casele de schimb valutar. Mita totală: 2.000.000 euro

Un judecător de la ÎCCJ a respins, pe 26 martie, cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Darius Vâlcov, acesta fiind cercetat în arest la domiciliu, însă DNA a contestat decizia.

Procurorii anticoruptie susțin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul “Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.

În cadrul acestui proiect, au fost încheiate contractele “Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, “Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și “Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecință, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului “Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății Tehnologica Radion și Darius Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei respective.

Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani în lei, remiterea fiind realizata ori de câte ori Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății Tehnologica Radion.

De la jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face plățile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătura pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Șușală (șoferul lui Vâlcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.

DNA mai susține că, în urma acestor înțelegeri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Cele mai citite

Allen Coliban(USR) îl provoacă pe George Scripcaru(PNL-PSD) la o dezbatere privind viitorul Brașovului

Primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, care candidează pentru un nou mandat, l-a provocat, sâmbătă, la o dezbatere privind viitorul oraşului pe principalul său...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă