Trebuia să avem cu 50% mai puţini parlamentari, dar avem cu 25% mai mulţi. Am rămas, în schimb, foarte puţini cei pentru care asta e o mare problemă, pentru care e un rezultat fundamental împotriva interesului naţional.
„România, mereu surprinzătoare”, sloganul sub care încercam acum câţiva ani să ne vindem ţara, ne-a trădat, oferindu-ne, pe 9 decembrie, o surpriză foarte neplăcută. În câte ţări din lumea civilizată numărul parlamentarilor poate varia cu 25% în funcţie de scorurile partidelor participante la competiţia electorală? Şi în câte parlamente din lumea civilizată poţi ajunge parlamentar cu o mie de voturi? Mă întreb aşa, din politeţe.
Răspunsul e evident: o Lege electorală tâmpită, ca multe alte legi date de oameni nepricepuţi, neinteresaţi şi nesimţiţi. Faptul că avem o clasă politică afară din lumea civilizată e un rezultat firesc al faptului că asta nu-i interesează pe prea mulţi români. O dovadă în plus e o privire peste ratingurile televiziunilor din seara zilei de 9 decembrie.
Credeţi că am stat toţi cu sufletul la gură să vedem exit-poll-urile? Nu chiar. În seara alegerilor, între orele 21 şi 22, cel mai mare rating, de departe, adică aproape dublu faţă de următorul clasat, l-a avut Kanal D, cu un reality-show, Ochii din umbră. Despre ce e vorba în emisiunea care a surclasat masiv rezultatele alegerilor parlamentare? Citez din descrierea de pe acasă.ro: „Cu ajutorul camerelor ascunse de filmat, al detectivilor şi al dispozitivelor de urmărire, emisiunea încearcă să răspundă tuturor solicitărilor telespectatorilor: de la angajatorul care vrea să-şi testeze angajatul la soacra care vrea să-şi verifice nora, la copilul care nu înţelege de ce tatăl sau mama nu-l mai iubesc„.
Aşadar, cei mai mulţi telespectatori adoră verificările. Ale altora, bineînţeles. Dar nu şi rezultatele lor. Altfel nu-mi explic cum au fost votaţi de-a valma condamnaţi şi condamnabili pe post de parlamentari. Nivelul discernământului alegătorilor pare să fi coborât la un nivel sub cota de avarie. Penali, pipiţe, beizadele, numai cine n-a vrut deloc n-a intrat pe listele generoase ale USL. Ei vor vota noua Lege electorală, noua Constituţie, noul viitor al României. Va fi unul previzibil, după chipul şi asemănarea lor şi ale şefilor lor.
Citeşte continuarea în Revista 22.