2 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăSpecialDaniel Morar: Probele obținute de SRI nu vor fi anulate în mod...

Daniel Morar: Probele obținute de SRI nu vor fi anulate în mod automat. Judecătorii vor decide

Judecătorul Daniel Morar, membru al Curții Constituționale, a declarat pentru HotNewsprobele obținute în mod nelegal nu vor fi înlăturate în mod automat, în ciuda ultimei decizii a CCR.

Judecătorii vor decide de la caz la caz, a explicat Daniel Morar. Magistratul susține că trebuie făcută distincția între „nulități absolute și relative”.

În cazul interceptărilor realizate de SRI, acestea par a se incadra la nulități relative, fiind vorba de modalitatea de interceptare. Nulitatea relativă a unor probe poate fi invocată doar până la un anumit moment procesual, mai precis până la finalizarea procedurii la camera preliminară. Din acest motiv, în acele dosare care au trecut de camera preliminară, interceptarile realizate de SRI nu mai pot fi anulate ca probe.

“Ca urmare a acestei decizii, probele considerate ca fiind obținute în mod nelegal nu sunt înlăturate în mod automat”, a declarat Daniel Morar pentru HotNews.

Modificarea reglementărilor privind realizarea activităților de supraveghere tehnică este consecința unei decizii a CCR prin care s-a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile articolului ce reglementează punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, din actualul Cod de procedură penală.

Decizia CCR ar putea elimina, din dosarele aflate pe rol, toate interceptările telefonice sau ale altor comunicații realizate de SRI, decriptările făcute de specialiștii SRI în calculatoarele ridicate la percheziții, precum și rezultatele filajelor făcute la solicitarea DIICOT.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Africa de Sud reacționează: Interdicțiile de călătorie sunt nejustificate

Africa de Sud a declarat că restricțiile de călătorie din cauza Omicron, sunt nejustificate, conform Reuters. Ministrul Sănătății, Joe Phaahla, a declarat într-o conferință de...

Rafila acuză: „Lipsă de transparenţă”

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a declarat faptul că partea din PNRR legată de domeniul sănătăţii a fost găsită, după investigaţii, de predecesorul său, Cseke...
Ultima oră
Pe aceeași temă