Judecătorul Daniel Morar, membru al Curții Constituționale, a declarat pentru HotNews că probele obținute în mod nelegal nu vor fi înlăturate în mod automat, în ciuda ultimei decizii a CCR.
Judecătorii vor decide de la caz la caz, a explicat Daniel Morar. Magistratul susține că trebuie făcută distincția între „nulități absolute și relative”.
În cazul interceptărilor realizate de SRI, acestea par a se incadra la nulități relative, fiind vorba de modalitatea de interceptare. Nulitatea relativă a unor probe poate fi invocată doar până la un anumit moment procesual, mai precis până la finalizarea procedurii la camera preliminară. Din acest motiv, în acele dosare care au trecut de camera preliminară, interceptarile realizate de SRI nu mai pot fi anulate ca probe.
“Ca urmare a acestei decizii, probele considerate ca fiind obținute în mod nelegal nu sunt înlăturate în mod automat”, a declarat Daniel Morar pentru HotNews.
Modificarea reglementărilor privind realizarea activităților de supraveghere tehnică este consecința unei decizii a CCR prin care s-a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile articolului ce reglementează punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, din actualul Cod de procedură penală.
Decizia CCR ar putea elimina, din dosarele aflate pe rol, toate interceptările telefonice sau ale altor comunicații realizate de SRI, decriptările făcute de specialiștii SRI în calculatoarele ridicate la percheziții, precum și rezultatele filajelor făcute la solicitarea DIICOT.