31.4 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăSpecialDaniel Morar: Probele obținute de SRI nu vor fi anulate în mod...

Daniel Morar: Probele obținute de SRI nu vor fi anulate în mod automat. Judecătorii vor decide

Judecătorul Daniel Morar, membru al Curții Constituționale, a declarat pentru HotNewsprobele obținute în mod nelegal nu vor fi înlăturate în mod automat, în ciuda ultimei decizii a CCR.

Judecătorii vor decide de la caz la caz, a explicat Daniel Morar. Magistratul susține că trebuie făcută distincția între „nulități absolute și relative”.

În cazul interceptărilor realizate de SRI, acestea par a se incadra la nulități relative, fiind vorba de modalitatea de interceptare. Nulitatea relativă a unor probe poate fi invocată doar până la un anumit moment procesual, mai precis până la finalizarea procedurii la camera preliminară. Din acest motiv, în acele dosare care au trecut de camera preliminară, interceptarile realizate de SRI nu mai pot fi anulate ca probe.

“Ca urmare a acestei decizii, probele considerate ca fiind obținute în mod nelegal nu sunt înlăturate în mod automat”, a declarat Daniel Morar pentru HotNews.

Modificarea reglementărilor privind realizarea activităților de supraveghere tehnică este consecința unei decizii a CCR prin care s-a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile articolului ce reglementează punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, din actualul Cod de procedură penală.

Decizia CCR ar putea elimina, din dosarele aflate pe rol, toate interceptările telefonice sau ale altor comunicații realizate de SRI, decriptările făcute de specialiștii SRI în calculatoarele ridicate la percheziții, precum și rezultatele filajelor făcute la solicitarea DIICOT.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Frica nucleară – ”ultima pandemie”

Ordinea mondială nu se poate institui plenar – vorba marxistului – decât prin provocarea fricilor consecutive. A fost pandemia, a scăzut temerea războiului. S-a...

Andronescu: Evaluarea Națională, mai bună decât admiterea. Opinia fostului ministru despre noile legi ale Educației

Reintroducerea admiterii la colegiile naționale, așa cum prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, ar înlocui o repartizare corectă a elevilor în licee, cum se realizează...

Vămile rămân aglomerate în această perioadă: peste 260.000 de persoane au trecut ieri prin punctele de frontieră

Aproximativ 261.200 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 63.000 mijloace de transport au efectuat ieri formalităţile de control (atât pe sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă