1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialDaniel Morar DEMISIONEAZĂ de la şefia Parchetului General şi devine consilier al...

Daniel Morar DEMISIONEAZĂ de la şefia Parchetului General şi devine consilier al preşedintelui CSM. Vezi reacţia lui Ponta

UPDATE. Daniel Morar a fost numit consilier al preşedintelui CSM. Mandatul său începe la 15 aprilie.

Citeşte şi Daniel Morar, consilier al preşedintelui CSM

 

UPDATE: Premierul Victor Ponta, interimar la Ministerul Justiţiei, a comentat anunţul făcut vineri de Daniel Morar, şi anume că demisionează de la şefia Parchetului General.

Ponta consideră că retragerea lui Daniel Morar este un gest normal, ţinând cont de lipsa unei prevederi legale care să asigure statutul său de conducere a Ministerului Public- În acest context, şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora de urgenţă cu CSM.

Citeşte şi Reacţia premierului Ponta la DEMISIA lui Daniel Morar

_ _ _ _

UPDATE: Reacţiile la demisia lui Daniel Morar din fruntea Parchetului General nu au întârziat să apară.

Judecătorul CSM Horaţius Dumbravă a declarat că viaţa lui Morar nu se opreşte la demisia de la Parchetul general şi că va face faţa cu brio funcţiei de judecător la Curtea Constituţională a României.

Viaţa nu se opreşte aici, am încredere că Morar va face faţă cu brio în funcţia de judecător la CCR. E un câştig. Nu se închide un capitol, sunt convins că peste nouă ani revine în Parchete, a făcut multe pentru sistem şi pentru România (…) Am avut dubii legate de detaşare, dar asta e mai puţin important. Sper că nu acesta a fost mobilul demisiei lui Morar”, a declarat Horaţius Dumbravă.

Potrivit expertului anticorupţie Laura Ştefan, Daniel Morar este deasupra bătăii tradiţionale cu noroi: „Morar a explicat că, după ce decretul prezidenţial a fost publicat în Monitorul Oficial cu privire la numitea la CCR, politicienii ar fi trebui să înţeleagă că nu vrea să acapareze vreo funcţie din Parchet (…)

A vrut să asigure continuitatea până la numirile definitive. Cred că trebuie să fie limpede că în momentul când apare o numire definitivă, orice delegare sau detaşare încetează (…) Pentru că Morar e deasupra discuţiilor meschine şi a bătăii tradiţionale cu noroi, a preferat să nu intre în dezbatere şi îşi ia o perioadă de reflexie înainte de a se duce la CCR”.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/92cf699177b002bd260abc8688b6b139/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

_ _ _ _

UPDATE: Gabriela Scutea îl va înlocui pe Daniel Morar la şefia Parchetului General după ce acesta din urma şi-a anunţat, vineri, demisia din funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citeşte Gabriela Scutea îl înlocuieşte pe Daniel Morar la şefia Parchetului General

_ _ _ _

Cele mai importante declaraţii ale lui Daniel Morar:

„La expirarea celui de-al doilea mandat în februarie 2012 am decis să rămân în fruntea DNA pentru a proteja dosarele grele aflate în lucru (…).Am acceptat să preiau intermiatul la Parchetul General din acelaşi motiv şi să le dau încredere colegilor”, a explicat Daniel Morar.

„În România era o intensă dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce de acum Ministerul Public. În această mare de incertudini a apărut o certitudine. Orice poate deveni procuror general, mai puţin Morar (…). Este o înşelegere între Ponta şi Băsescu şi nu contează ce spun”, a continuat acesta.

Citeşte şi Ponta: Morar încearcă să conducă o GREVĂ a procurorilor din DNA

„Nu am intenţionat să încalc dreptul prim-ministrului de a propune pe cine vrea dânsul sau dreptul preşedintelui de a numi pe cine vrea dânsul”, a mai spus fostul prim-adjunct al procurorului general.

Daniel Morar a subliniat că decizia de a demisiona a fost luată pentru că nu a dorit să genereze un conflict între puterile statului: „Am aflat că pot să generez un conflict între puterile statului. Am decis să pun punct carierei mele la Ministerul Public (…) Renunţ la şefia Parchetului General”.

Citeşte şi LOVITURĂ de TEATRU. Ponta îşi asumă numirea procurorilor şefi: Kovesi, propusă la conducerea DNA, iar Niţu la Parchetul General

„Când cei mai importanţi oameni ai statului român îţi spun că este o problemă constituţională şi că împiedici numirile sau că eşti o problemă pentru sistem trebuie să pleci. Nu am venit să creez probleme (…). Vă mulţumesc pentru toţi aceşti ani!”, a conchis Morar.

Daniel Morar a anunţat că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să revoce detaşarea lui în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Amintim că, joi, preşedintele Traian Băsescu a declarat, referitor la detaşarea lui Daniel Morar de către CSM în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, că poate ar trebui clarificată de către Curtea Constituţională această situaţie.

„Nu mă pot pronunţa, ştiţi că nu sunt jurist. Nu pot pronunţa public o opinie. Am văzut controversa între Guvern şi CSM. Probabil că o acţiune în constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constituţională ar fi necesară, pentru că totuşi desemnarea procurorului general adjunct, a procurorului general, a prim-adjunctului procurorului-general, a procurorului-şef al DNA este un atribut al preşedintelui”, a spus Băsescu.

El a argumentat că, dacă s-ar merge pe interpretarea aceluiaşi principiu după care s-a făcut această detaşare, ar putea fi rezolvată situaţia privind desemnările la conducerea Parchetelor numai prin această modalitate, fără a mai fi implicaţi şi preşedintele şi ministrul Justiţiei în procesul decizional, aşa cum stipulează legea 303 pe 2004.

„Şi dacă mergem la nesfârşit cu detaşări de astfel de funcţii, eu mă întreb de ce CSM nu detaşează acum un procuror general, că putem interpreta legea că îl poate detaşa pentru trei ani? Şi atunci nu ne mai batem capul nici cu ministrul Justiţiei, nici cu preşedintele. Şi secţia de procurori detaşează pentru trei ani procurori generali şi pe toţi cei 21 care sunt cu delegare. De ce nu îi detaşează pe trei ani şi am terminat toată această discuţie? Deci, aici este clar un conflict”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a concluzionat că nu afirmă că acţiunea CSM este ilegală, ci doar că legea după care s-a procedat ar putea fi neconstituţională.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, în 25 martie, detaşarea lui Daniel Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioadă de şase luni, cu începere din 2 aprilie 2013.

Guvernul a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că CSM nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că decizia Secţiei de procurori a fost luată cu unanimitate de voturi, în baza articolului 58 alineatul 1 din Legea 303/2004 şi a articolului 40 alineatul 1 litera a din Legea 317/2004.

Potrivit Guvernului, pentru numirea în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, trebuie respectate o serie de etape procedurale, şi anume propunerea ministrului Justiţiei, avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi numirea prin decret al preşedintelui României.

Premierul Victor Ponta a declarat că i-a propus procurorului şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, să ocupe postul de adjunct al şefului DNA, dar acesta a refuzat, ceea ce demonstrează că Daniel Morar are control asupra procurorilor.

„Îmi este foarte clar că ce a declarat Morar, şi anume că «Am control pe procurori», e o realitate, pentru că, pe de-o parte, sunt acuzat de Morar şi Macovei că nu vreau să propun procurori de la DNA, dar, pe de altă parte, când propun procurori de la DNA, aceştia nu pot să accepte. Poate în felul ăsta se înţelege de fapt cât de mare e ipocrizia lui Morar şi Macovei”, a spus Ponta la Antena 3.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă