2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDaniel Bahr despre E.coli: ce-i mai rău a trecut

Daniel Bahr despre E.coli: ce-i mai rău a trecut

Ministrul german al sănătăţii, Daniel Bahr, a declarat că există indicii care sugerează că etapa cea mai gravă a epidemiei de E.coli a trecut. El a subliniat însă că este prea devreme pentru a sărbători.

„Există unele argumente care sugerează că ce a fost mai rău a trecut”, a spus Bahr, citează NewsIn.

De asemenea, Institutul Ribert Koch, însărcinat cu controlul şi prevenirea bolilor în Germania, a anunţat că numărul de cazuri noi a scăzut, dar a precizat că nu este clar dacă această tendinţă va continua.

Între timp, directorul OMS pentru boli transmisibile, Guenael Rodier, a avertizat că, dacă sursa epidemiei nu va fi identificată în curând, nu va mai putea fi descoperită niciodată. El a subliniat că ancheta Germaniei este „haotică” şi că rezolvarea „nu este o sarcină imposibilă”.

Până în prezent, epidemia de E.coli a provocat moartea a 24 de persoane şi îmbolnăvirea a circa 2.400. Sute de oameni au dezvoltat complicaţii la rinichi.

Comisarul european al sănătăţii, John Dalli, a declarat marţi că epidemia de E.coli rămâne limitată din punct de vedere geografic şi nu există niciun motiv pentru a lua măsuri la nivel european. De asemenea, el a avertizat Germania în legătură cu prezentarea de concluzii premature – ce se dovedesc incorecte – în legătură cu sursa epidemiei. Informaţiile trebuie să fie sigure din punct de vedere ştiinţific înainte de a fi anunţate, a spus el.

Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioară, Gert Lindemann, spusese în weekend că există un lanţ clar care dovedeşte că sursa infecţiei este o seră aflată la sud de Hamburg, la Uelzen, care între timp a fost deja închisă.

Sera respectivă cultivă o varietate de seminţe pentru germeni, importate din diferite ţări. Este vorba despre seminţe de adzuki, alfalfa, broccoli, mazăre, linte şi fasole mung, toate cultivate pentru ca germenii lor să fie consumaţi în salate. Seminţele sunt cultivate în răsadniţe mari şi nu este clar cum a ajuns acolo bacteria E.coli. Doi angajaţi ai companiei – al cărei nume nu a fost dat publicităţii – au dezvoltat simptome grave de diaree, iar într-unul din cazuri cauza a fost E.coli.

Însă testele iniţiale de laborator din Germania au stabilit că seminţele germinate nu sunt responsabile pentru epidemia de E.coli, au anunţat luni oficiali. Anunţul a fost făcut după testarea a 23 dintre cele 40 de mostre.

Anterior, Germania a pus epidemia pe seama castraveţilor bio importaţi în Spania, însă şi această concluzie s-a dovedit incorectă.

Criza a afectat cultivatorii de legume din întreaga Europă şi a dus la prăbuşirea acestei pieţe.

În aceste condiţii, bugetul alocat de UE compensaţiilor pentru producătorii de castraveţi, roşii şi salată este estimat la 180 de milioane de euro, a declarat marţi comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Cele mai citite

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă