25 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialDanemarca REFUZĂ sistemul cotelor obligatorii propuse de CE

Danemarca REFUZĂ sistemul cotelor obligatorii propuse de CE

Danemarca a anunțat vineri că refuză să ia parte la sistemul de repartizare centralizată a refugiaților între țările Uniunii Europene, propus de Comisia Europeană, relatează Agerpres

“Nu vom face parte din sistemul de repartizare a 160.000 refugiați”, a declarat agenției de presă daneze Ritzau ministrul integrării, Inger Stojberg, întrebat despre această propunere a Germaniei pe care Comisia Europeană vrea să o pună în aplicare extrem de rapid. 

Citește și: Topul țărilor care primesc refugiați, după planul anunțat de CE

La fel ca Marea Britanie și Irlanda, Danemarca dispune de opțiunea de neparticipare la politica de azil a Uniunii Europene. 

“Cred că trebuie văzut că există deja o repartizare informală a solicitanților de azil în Europa”, iar “noi ne situăm deja extrem de sus” în clasamentul țărilor de primire, a spus ministrul. 

Danemarca a primit aproape 15.000 de solicitanți de azil în 2014. Raportat la populația sa, ea a fost anul trecut a cincea țară din UE după numărul de solicitanți de azil găzduiți, în fața Germaniei, potrivit Eurostat. Copenhaga se așteaptă să primească alți circa 20.000 în acest an. 

Danemarca este condusă din iunie de un guvern liberal care s-a angajat să înăsprească legislația privind imigrația pentru a obține sprijinul Partidului Popular Danez, formațiune anti-imigrație situată pe poziția a doua la alegerile legislative. 

Reacția Danemarcei la valul de imigranți a fost haotică. Copenhaga a încercat să-i înregistreze pe refugiați în conformitate cu regulile UE și a închis temporar căi de transport dinspre Germania, însă ulterior le-a permis imigranților să călătorească liber, devenind tot mai evident că poliția nu îi va putea opri. 

Citește și: Iohannis refuză cota de refugiați. Ce urmează

Peste 3.000 de imigranți au intrat în Danemarca în această săptămână, dar majoritatea au spus că vor să ajungă în Suedia, care are o politică mai primitoare, acordând automat permise de ședere permanentă sirienilor și oferind ajutoare mai mari. 

Cele mai citite

FOTO&VIDEO. Cinci ani de la incendiul de la Catedrala Notre Dame

La cinci ani după un incendiu devastator, restaurarea catedralei Notre Dame este aproape finalizată. Tot la Paris, în vara aceasta, urmează Jocurile Olimpice. În seara...

Rusia – Ucraina, ziua 758: Primarul Kievului cere noi ajutoare militare

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a solicitat de urgenţă noi ajutoare militare de la aliaţii Ucrainei pentru a respinge atacurile intensificate ale Rusiei asupra ţării...

O nouă comasare de linii STB. Troleibuze Solaris, pe linia 97. VIDEO

De mâine, pe linia 97 circulă noile troleibuze Solaris, anunță Societatea de Transport București (STB). În acest weekend, liniile 97 și 133 vor fi comasate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă