19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDan Voinea si Gheorghe Cornescu se vor bate pentru sefia Parchetelor Militare

Dan Voinea si Gheorghe Cornescu se vor bate pentru sefia Parchetelor Militare

Demiterea sefului Samoila Joarza (generalul NUP) si a adjunctului sau Ionel Slavoiu (candidat candva si pentru sefia PNA) au lasat Sectia Militara din cadrul Parchetului General (SMPG) fara conducere.
Procurorul militar Pantelimon Bostina a fost numit cu delegatie adjunct al sefului SMPG pana la organizarea concursului cu propunere MJ validata de CSM. SMPG are nevoie de un sef interimar in aceasta perioada deoarece procesul de reforma din Ministerul Public impune si restructurarea din temelii a parchetelor militare din toata tara. Pantelimon Bostina este un vechi si „respectat” cadrist al SMPG, considerat practic managerul din umbra al resurselor umane din intregul Parchet General in ultimii cinci ani. Bun organizator, dar mai putin cunoscut ca procuror militar cu rechizitorii valoroase, Bostina nu are sanse pentru a fi propus de MJ in functia de sef al SMPG. Bostina este eclipsat de doua nume grele din SMPG, care, dupa toate probabilitatile, se vor lupta pentru sefia acestei sectii.
Procurorul militar Gheorghe Cornescu a fost loctiitor al sefului SMPG in anumite perioade critice pentru ierarhia din structura parchetelor militare. A mai detinut diverse functii de conducere in SMPG pe perioada 1997-2000, cand a avut avizul ministrului de atunci, Valeriu Stoica, si al procurorului general (de trista amintire) Mircea Criste. Surse din PG il considera pe Cornescu ca fiind principalul favorit pe lista cu propuneri a ministrului Justitiei. Cornescu are insa handicapul profesional cauzat de aparitia numelui sau in anumite articole din presa care contineau dezvaluiri nu tocmai favorabile pentru persoana sa.
Procurorul militar (doctor in drept) gen. Dan Voinea a detinut sefia SMPG sub guvernarea CDR (1997-2000). Este magistratul care a avut curajul profesional de a instrumenta mari dosare, ingro-pate la ordin politic, in perioada 1990-1996 de catre FSN-FDSN-PDSR (spre exemplu, Dosarul Revolutiei 1989 si Dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990. Voinea in vara acestui an a redeschis aceste doua dosare fierbinti pentru actualul PSD si chiar pentru Ion Iliescu, ajuns a fi urmarit penal in ancheta instrumentata de Parchetul Tribunalului Militar Bucuresti).
Cu sanse reduse poate concura la sefia SMPG magistratul Mihail Popov, actualul procuror general al Parchetului de pe langa Curtea Militara de Apel Bucuresti. Popov are la activ anumite dosare grele (cum ar fi Dosarul Tigareta II) solutionate cu rechizitorii confir-mate de instanta. Cariera lui Popov a fost marcata insa de anumite functii in structura parchetelor militare pentru ultimii zece ani.

108 dosare, ingropate

Ministrul Justitiei organizeaza selectia pentru seful si adjunctul sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Alegerea acestora se va desfasura la fel ca aceea a sefilor de sectie de la PNA. Pana in 31 octombrie cei care doresc sa candideze pentru aceste posturi trebuie sa-si depuna CV-urile la MJ. Candidatii vor fi selectati pe baza CV-urilor depuse. Cei ramasi vor fi intervievati de o comisie din care vor face parte ministrul Justitiei, Monica Macovei, procurorul general Ilie Botos si un psiholog. Aceasta comisie ii va desemna pe cei care urmeaza sa ocupe respectivele posturi. Propunerile vor fi prezentate Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizul consultativ. Numirea in fapt o va face presedintele tarii.
Reamintim ca cei doi sefi ai Sectiei Parchetelor Militare – magistratii-generali Samoila Joarza si Ionel Slavoiu – au fost demisi din functii la propunerea ministrului Macovei pentru totala ineficienta in activitate. Samoila Joarza era numit de presa „generalul NUP”. In ani buni de sefie Samoila Joarza din 109 dosare a solutionat cu neinceperea urmaririi penale (NUP) 108 dosare. Unul singur a avut rechizitoriu. In afara de aceasta, dosare extrem de importante – Dosarul Revolutiei, Dosarul Mineriadei din 1990, Dosarul Nicolae Plesita, dosarul schimbului de terenuri dintre MApN si Gigi Becali – au ramas pana in ziua de astazi nesolutionate, desi au trecut atatia ani.
Propunerea ministrului Monica Macovei a primit aviz favorabil din partea CSM. Cei doi sefi au fost demisi din functii acum cateva saptamani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă