România liberă vă prezintă o serie de interviuri realizate cu candidații la primăriile de sector ale Capitalei. Candidatul PSD la funcția de primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, este un om născut și crescut în acest sector. De altfel, în acest moment, Dan Tudorache reprezintă în Parlamentul României, în calitate de deputat, unul dintre colegiile Sectorului 1. Cel mai important proiect al său este construirea unei săli polivalente, un spațiu care va încuraja sportul, mișcarea, exprimarea artistică și culturală.
Rl: De ce candidați ?
Eu m-am născut și am crescut în Sectorul 1. Cunosc zona asta a Bucureștiului ca pe propria-mi persoană. Știu ce e bun și ce nu funcționează. Știu ce au locuitorii și ce le mai trebuie. Știu cum să fac și ce să fac repede și bine ca să creez acel confort de care au nevoie oamenii într o urbe. Românii au destule probleme în viața de zi cu zi. Nu au nevoie să fie stresați și din cauza străzilor pline de gropi, din cauza mizeriei, a gunoiului, a lipsei creșelor și grădinițelor, a lipsei locurilor unde să poți desfășura activități sportive, și așa mai departe.
Eu vreau să fiu primar ca să le pot da oamenilor cheia unui sector așa cum îl visează și merită!
Rl: Aveți un motto ?
Da: “Ma angajez doar la ceea ce știu sigur că pot realiza”. Și asta pentru că nu suport ipocrizia și minciuna. Dacă promit ceva să fiți siguri că așa se va întâmpla.
Rl: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în mandatul de primar?
Sunt inginer de căi ferate. Am absolvit în anul 1988. Cei 12 ani munciți în calitatea de inginer la CFR București și Metrorex m-au făcut să am o comunicare bună cu oamenii și să le înțeleg nevoile.
Rl: Care a fost primul loc de muncă și ultimul sau cel actual?
Primul loc de muncă a fost ca și inginer stagiar la Gara Giurgiu Sud în anul 1988. Actualmente sunt deputat pe un Colegiu din Sectorul 1.
Rl: Care este cea mai importantă realizare din viața dumneavoastră ?
Copilul meu. Fetița mea de 10 ani, Alice. Vreau să cred că peste ani voi avea satisfacția că am crescut un copil responsabil, încrezător în propriile puteri și care să fi învățat de la mine că se pot face multe lucruri pentru oameni dacă vrei cu adevărat.
Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?
Parcul Bazilescu, modernizarea piețelor agroalimentare, crearea de noi creșe.
Rl: De ce credeți că predecesorii dumneavoastră nu au făcut mai multe pentru sector?
Poate pentru că nu i-a interesat suficient. Nu este problema mea ce nu au făcut alții. Problema mea este ce voi face eu. Și voi face multe!
Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumnavoastră?
O sală polivalentă, un spațiu care va încuraja sportul, mișcarea, exprimarea artistică și culturală și îi va ține la distanță pe tineri de anturaje dubioase, droguri sau alte ilegalități. Am identificat deja un loc generos și, în cel mai scurt timp după 5 iunie, voi face demersurile necesare pentru demararea proiectului.
Rl: Ați studiat proiectele contracandidaților? De care dintre ei vă temeți?
Eu nu am timp să studiez proiectele nimănui. Ar suna a spionaj. Nu mă tem de nimeni. Eu știu bine ce am de făcut, cum spuneam cunosc oamenii și locurile, am metodele și rețeta unui sector ca la carte și cu asta basta. O să fiu un primar cu tot backgroundul necesar, foarte implicat și responsabil. Am suficientă experiență cât să știu sigur că voi fi un edil al oamenilor nu al primăriei!
Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?
Este important, firește pentru că un partid nu înseamnă o siglă și atât. Sau un statut. Un partid înseamnă oameni, de diverse categorii sociale și profesionale, fiecare cu experiența și expertiza sa. Suntem o echipă. Primesc sfaturi și suport permanent. Iar ei știu că administrația este punctul meu forte. De aceea am fost desemnat să candidez! Nu candidez independent.
Rl: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?
Muzeul Satului, Mănăstirea Cașin, Parcul Herăstrău, Arcul de Triumf, Muzeele Antipa, de Geologie, Muzeul Țăranului Român, Ateneul Român, Biblioteca Central-Universitară. Însă nu așa cum s-a făcut până acum. Aș găsi poveștile din spatele fiecărui obiectiv și câte o istorioară cu tâlc și de aici aș porni. De la ceva ce a marcat prin esență locul respectiv. Dar nu spun toată rețeta că vin alții și îmi fură ideile!
Rl: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?
Pentru că este hazardant să promit parcări supraterane, însă pentru că știu cât de stresant este pentru locuitorii sectorului să găseasca loc de parcare în zona centrală, prioritatea zero este să identific terenuri libere care pot fi cumpărate sau închiriate și să le transform în spații de parcare.
Rl: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat?
Voi studia contractul cu Romprest și împreună cu Consiliul local voi lua măsurile care se impun.
Rl: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?
Ar fi o soluție de modificare legislativă ca un polițist să fie alocat la mai puțin de 1000 de locuitori.
Rl: Ce părere aveți despre construirea unei moschei în București? Dar Catedrala Neamului credeți că este necesară?
M-am născut în Sectorul 1 al Bucureștiului. Părintii mei m-au botezat chiar aici, la Mănăstirea Cașin, un simbol al zonei. Sunt creștin ortodox. Eu merg pe străzi în fiecare zi și stau de vorbă cu oamenii. Îi întreb ce probleme au și nu am auzit pe nimeni să aducă vorba de moschee. Nu cred că îi interesează prea tare. Tocmai de aceea este bine să se facă un referendum. În momentul de față, construcția moscheii este blocată la Primăria Capitalei, trebuie să fie aprobat PUZ-ul pentru zona respectivă. Vedem ce vor hotărî consilierii generali.
Cât despre Catedrala Neamului, construcția a început deja. Dacă se construiește înseamnă că e necesară. Poate fi un reper românesc de amploare.
Rl: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?
Nu mă tem de DNA, mă tem doar de Dumnezeu. . DNA, ca orice instituție a statului, face ce are de făcut conform atribuțiilor. Nu mă pot pronunța dacă face sau nu corect ceea ce face și mai ales dacă tot ce scoate la iveală este corect. Nu vreau să întru în detalii. Cât despre mine, nu am niciun dosar.
Rl: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?
Nu. Eu am un principiu : ce trebuie să se rezolve se va rezolva dacă ai încredere și dacă respecți legea. Mită înseamnă să forțezi lucrurile. Iar lucrurile forțate nu sunt bune! Nu am dat mită niciodată.
Rl: Puteți fi șantajat cu ceva?
Nu! Pe mine nu mă poate cumpăra nimeni. Pentru că nu sunt de vânzare!
Rl: Ce avere aveți?
Se poate verifica declarația de avere.
Rl: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?
Legată de viața personală! Dar foarte bine că lipsește pentru că oricum pe oameni nu îi interesează viața mea personală. Pe ei îi interesează ce fac pentru ei! Atât!