3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialINTERCEPTĂRI. Dan Șova și Viorel Hrebenciuc, interceptați într-un dosar de corupție. Șova:...

INTERCEPTĂRI. Dan Șova și Viorel Hrebenciuc, interceptați într-un dosar de corupție. Șova: ”Amnistie şi graţiere obligatoriu!”

UPDATE. Dan Șova și Viorel Hrebenciuc au fost interceptați vorbind despre amnistie și grațiere  

Viorel Hrebenciuc: Acuma îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că…
Dan Șova: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
Dan Șova: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnule preşedinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…

Pentru a evita executare pedepsei aplicată printr-o hotărâre anterioară lui Miron Mitrea și pentru a evita că o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Șova sa il asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care acesta a acceptat-o. 
 Din cuprinsul discuției, rezultă că propunerea legislativă nu urmărea rezolvarea unei nevoi sociale, iar cei doi nu au avut în vedere argumente de politică penală, ci  exclusiv protejarea lui Viorel Hrebenciuc și a lui Miron Mitrea, împrejurare care califică folosul ca necuvenit.

 Influența derivată din funcțiile pe care Viorel Hrebenciuc le deține, exercitată asupra lui Dan Sova, este confirmată de modul în care acesta i se adresează în cadrul discuției, de raportul de autoritate între cei doi i de modul în care Dan Sova îi cere sprijinul în  vederea  obținerii  funcției  de  pre edinte  P.S.D.,  astfel  cum  reiese  din următorul fragmental discuției: 
 (…) 
 HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect așa.  Și cum am vorbit cu tine cu faza cu președintele și modernizezi puțin- adică să fie mai fie și activitate la partid. Clar că te impui. orice aorpobă partidul. AI forță imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mp ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane
  
DAN ȘOVA:  Partidul merge. 

Cei doi au discutat pe larg despre candidatura lui Dan Șova la funcția de președinte al P.S.D. la începutul anului 2015, prilej cu care Hrebenciuc Viorel l-a  asigurat în mod repetat de susținerea sa în raport cu ceilalți contracandidați.  De asemenea, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va convinge mai mulți membri ai  P.S.D. aflați în sfera sa de influență să îl susțină, după cum reiese din următoarele fragmente ale discuției: 
 (…) 
ȘOVA DAN:  În legătură epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit,  toată lumea merge cu mine. Nu în vor pe Liviu. Asta primul rând.

HREBENCIUC VIOREL: Asta e problema
 DAN ȘOVA: Este negativ. 
 HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic și normal că mă focusez pe tine, știi. este și Vali Zgonea…

ȘOVA DAN: Dar ce facem cu Vali? 
 (…) 
 HREBENCIUC VIOREL: Hai să-ți spun o chestiune: o să fii președinte, o să ai – pe ăștia pe care sunt nu te poți baza pe toți, că nu poți lucra cu vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la Guvern? Că el vine cu nu știu cine. Nu știu dacă mă înțelegi. Deci tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie știut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocrați, nu o să ai ce să faci, boss. 
 (…) 
 ȘOVA DAN: Și trebuie să vorbesc cu Maria Lazăr, cu ea nu am apucat.

HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazăr?

ȘOVA DAN: Da,nu am apucat să vorbesc cu ea. 
 HREBENCIUC VIOREL: Vorbește în numele meu cu ea. Îi spui : Doamne, uite, eu am vorbit și cu Hrebenciuc. Eu am o relație specială cu ea, nu trebuie să mă- până o găses, până nu știu ce, vorbești tu direct cu ea și-i spui așa de la început. Și îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din față la ea. 
DAN ȘOVA: Și cu Vali , cu care m-am tot chinuit

VIOREL HREBENCIUC: Cu Vali o să facem o discuție, o să mă lași pe mine că acum el, așa. O să fac eu o discuție cu el și vedem, ne lămurin exact. Fără probleme. 

(…)

DAN ȘOVA: O să mă duc și până la Focșani, la Marian Acasă

Hrebenciuc Viorel: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrănești orgoliul. Hrănește-i orgoliul!. Aia e chestia cu Marian. Îi hrănești orgoliul și…

Am aprobat legea 78/2000, ca tâmpiții. Năstase a fost prima victimă. Suntem beliți

Dan Șova a promis că, în scrimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele PSD, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza unui dosar penal aflat pe rolul DNA, în care are calitatea de suspect.

Viorel Hrebenciuc: Și mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeași chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiții. Până acum câțiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a legii. E un articol 13 care spune așa: influențarea în aclitate de șef, nu șef

Dan Șova: De partid

Viorel Hrebenciuc: …de partid, nu știu ce,organizație și altele, nu numai partid, influențarea și luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obținerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri penntru sine sau pentru altul. 

Dan Șova: Așa l-au băgat și pe Liviu cu referendumul

Viorel Hrebenciuc: Exact. Si atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent și Mediafax a preluat-o anul trecut, înțelegi? Am zis, domne, pe acxeastă lege, Dane, orice telefon dai, este influențare. Dacă eu sun un primar din cilegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum-că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influențare. 

Dan Șova: Da,da.

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliți. 

Dan Șova: Toți!

Viorel Hrebenciuc: Deci, ascultă ce spun, aia nu e o chestiune…

Dan Șova: Nu, codul integrității…

Viorel Hreebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îți spun, suntem degeaba. Tot așa mă chemase pentru asta acum câțiva ani și zic: Doamne, dar vedeți că e așa? Și zice: Domnule Hrebenciuc, eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Brașov șui la acesta, la Sârbu și la mine, e trecută asta. 

Dan Șova: Vreau să vă spun un lucru: Când am vorbit cu câțiva judecători- că sunt prieten, sunt 15 ani de bară- Voi sunteți nebuni? Și mi-au spus: Puișor, dăm ce ați reglementat voi. Voi ați scris, noi aplicăm.

Viorel Hrebenciuc: Exanct

Dan Șova: modificați legea|!

Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară

Dan Șova: Dar trebuie pornită la Ministerul Justiției cu inteligență.

Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie ți în avantajul tău. 

Dan Șova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiție, că am discutat cu Victor treaba asta.

 

 

UPDATE. Dan Şova, a declarat luni, la ieşirea de la DNA, că nu şi-a pus problema să fie şeful PSD şi că nu a vorbit niciodată cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în legătură cu solicitările pe care, potrivit procurorilor anticorupţie, i le-ar fi făcut Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă s-a întâlnit în 17 octombrie cu Viorel Hrebenciuc, care i-ar fi cerut atunci să iniţieze o propunerea legislativă privind amnistierea şi graţierea unor pedepse, Şova a răspuns negativ.

De asemenea, întrebat dacă s-a întâlnit de atunci cu ministrul Justiţiei, purtătorul de cuvânt al PSD a spus: "Niciodată nu am vorbit cu Cazanciuc".

Dan Şova a fost întrebat de jurnalişti şi dacă a discutat cu Viorel Hrebenciuc despre o eventuală abrogarea a articolului 13 din Legea 78/2000, el răspunzând că nu ştie ce prevede respectivul articol.

După ce jurnaliştii i-au precizat conţinutul articolului, Şova a răspuns doar că "este un articol foarte bun".

Articolul 13 din Legea 78/2000 incriminează "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Această infracţiune este una dintre cele pentru care Viorel Hrebenciuc este urmărit penal în dosarul retrocedărilor.

Pe de altă parte, întrebat dacă îşi doreşte să ajungă la şefia PSD, Dan Şova a spus: "Noi nu discutăm aşa ceva. Nu mi-am pus problema".

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/671fbe14ca335da94f162e1e4a29c9c1/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE. Dan Șova este urmărit penal în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.  Potrivit DNA, vicepreședintele PSD Dan Șova, este urmărit penal pentru trafic de influență.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-ar fi folosit influenţa faţă de suspectul Dan Şova, membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie și nr. 1436, 1450 şi 1454 din 15 şi 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Şova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

În acelaşi context, suspectul Dan Şova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

În acest context, suspectul Dan Şova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect (vezi comunicat 1194 din 13 August 2014).

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Şova că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

–-

Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD, a venit, luni, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc, în care acesta este acuzat, între altele, că i-a cerut unui coleg de partid să iniţieze o lege de amnistiere, promiţându-i în schimb sprijin pentru şefia PSD.

Potrivit rechizitoriului DNA, la data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Național al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/bd43b93ffb48f9e83878146eb3167043/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Citește și: UPDATE. De ce este acuzat Viorel Hrebenciuc în al treilea dosar de corupție. Dan Șova, audiat în dosar

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie și nr. 1436, 1450 şi 1454 din 15 şi 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

 

În acelaşi context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

 

În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

 

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină.

Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...
Ultima oră
Pe aceeași temă