19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDan Nica va discuta cu omologul sau italian situatia romanilor din peninsula

Dan Nica va discuta cu omologul sau italian situatia romanilor din peninsula

Situatia romanilor din Italia va fi discutata in zilele urmatoare de ministrul roman de Interne si de omologul sau italian, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Galati, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica.

"Voi avea o discutie cu domnul ministru de interne al Italiei la Consiliul General de la Bruxelles in zilele urmatoare, cand voi fi si eu prezent, si vom discuta foarte multe lucruri despre modalitate in care pe de o parte trebuie sa respectam cetatenii romani care respecta legea, nu au niciun fel de problema ca sunt in Italia, si sa vedem ce masuri luam cu cei care incalca legea", a spus Dan Nica, citat de Mediafax. Intrebat daca intentioneaza sa creasca si nivelul de colaborare intre politia romana si cea din Italia, Dan Nica spus doar ca "orice declaratie pe acest subiect va fi anuntata public".

Intre timp, un roman, care incercase sa fure o masina din apropiere de Roma si ranise doua femei si doi politisti, a fost aproape linsat de un grup de 20 de persoane, relateaza cotidianul Il Tempo.

Tanarul roman, in varsta de 21 de ani, a a fost surprins de proprietarul masinii pe care incerca sa o fure, la Acilia, o comuna din apropiere de Roma. El l-a insultat si atacat pe italian, iar urletele celor doi au atras trecatorii. Acestia nu au intervenit initial, crezand ca este o simpla cearta intre doi oameni.

Cateva minute mai tarziu, au iesit si mama si sora proprietarului automobilului, incercand sa dicute cu hotul. Romanul le-a atacat, insa, pe cele doua femei cu o sapaliga pe care o avea asupra sa, ranindu-le, pe una la nivelul pieptului, iar pe cealalta la nivelul stomacului. Carabinieri ajunsi la locul faptei au incercat sa il prinda si sa dezarmeze pe agresor, care i-ar ranit si pe ei. Atunci, a intervenit multimea infuriata, care aproape l-a linsat pe hot, incercand sa ii dea o lectie. Politistii chemati ca intariri au reusit, in cele din urma, sa il aresteze pe roman, acuzandu-l de tentativa de furt, provocare de leziuni si opunere de rezistenta la arest. Cele doua femei si cei doi politisti raniti au fost internati pentru ingrijiri medicale. Romanul suferea de probleme psihice – transmite Realitatea TV. 

De la inceputul anului, Italia se confrunta cu un val de agresiuni comise de romani, resentimentele italienilor ducand si la o serie de atacuri xenofobe. In aceste conditii, Guvernul din Peninsula a aprobat vineri un decret de lege care prevede, printre altele, crearea unor patrule civile neinarmate, care sa alerteze fortele de ordine de eventuale incidente.

Patru europarlamentari PSD au interpelat, vineri, Comisia Europeana privind masurile luate de aceasta legat de actiunile xenofobe si discriminatorii la adresa romanilor din Italia.

Europarlamentarii PSD Daciana Sarbu, Ioan Mircea Pascu, Corina Cretu si Alin Antochi au adresat vineri o intrebare scrisa Comisiei Europene privind masurile luate de aceasta in ceea ce priveste actiunile xenofobe si discriminatorii la adresa romanilor din Italia.

Parlamentarii europeni solicita Executivului comunitar sa prezinte concluziile evaluarii, de catre executivul comunitar, a situatiei romanilor din Italia, precum si masurile avute in vedere de CE pentru impiedicarea discriminarii romanilor. Totodata ei au cerut CE sa specifice masurile avute in vedere pentru respectarea, de catre autoritatile italiene, a normelor Directivei 2004/38/CE si a principiilor articolului 6 din Tratatul Uniunii Europene.

"In ultima vreme, in Italia au avut loc o serie de actiuni xenofobe si de stigmatizare impotriva romanilor rezidenti in aceasta tara, pe fondul unor infractiuni comise de cetateni romani. Situatia devine din ce in ce mai ingrijoratoare si din cauza amplificarii acesteia de catre mass-media italiana, care nu ezita sa puna pe prima pagina orice articol destinat denigrarii cetatenilor romani rezidenti in peninsula", se mentioneaza in textul intrebarii.

"De asemenea, o serie de personalitati politice au facut declaratii ofensatoare nu doar la adresa romanilor care au comis infractiuni, ci la adresa tuturor cetatenilor romani din Italia, dand impresia ca de fapt in limba italiana termenul de «roman» este echivalent cu cel de «infractor». Situatia pare sa scape de sub control in contextul in care copiii romani sunt agresati si discriminati in scolile italiene, iar cetatenii romani si bunurile acestora sunt supusi violentelor si distrugerilor din partea membrilor extremei drepte italiene «Forza Nuova»", se arata in mesajul europarlamentarilor.

Semnatarii atrag atentia ca, din datele puse la dispozitie de Oficiul National de Antidiscriminare Rasiala (UNAR – Ufficio Nazionale Antidiscriminatione Razziale), rezulta faptul ca, din totalul est-europenilor care au inaintat plangeri, romanii sunt pe primul loc, reprezentand 45,8% din total, urmati de albanezi, cu 16,7% si de polonezi cu 9,7%.

"Recent, autoritatile italiene au propus un act legislativ prin care medicii sunt obligati sa renunte la secretul profesional pentru a putea denunta pe cei care nu au permis de sedere in Italia, fapt ce ar putea contraveni articolului 6 din Tratatul UE, privitor la respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale ale cetatenilor comunitari", semnaleaza deputatii europeni.

"Aceste evenimente sunt fara precedent, iar aceste actiuni xenofobe genereaza tensiuni diplomatice intre doua state membre, Italia si Romania", se arata in motivarea scrisorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă