21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDamian Drăghici vrea să reducă numărul „ţiganilor care ciordesc din fondurile europene“

Damian Drăghici vrea să reducă numărul „ţiganilor care ciordesc din fondurile europene“

Consilierul premierului privind problemele romilor, Damian Drăghici, a declarat, luni, că strategia romilor a fost făcută „la mişto“, banii europeni „se ciordesc“, în timp ce „romii de la firul ierbii nu au ce mânca“, iar peste un an sau doi se va vedea că nu s-a făcut nimic.

„Avem conferin­ţe, studii, atla­se. Ne întâlnim în conferinţe care costă 20.000, 30.000, 50.000 de euro, iar romii de la firul ierbii nu au ce mânca, copiii nu merg la şcoală“, a spus Damian Drăghici la conferinţa „Strategii de incluziune a romilor – de la intenţii bune la rezultate reale“, organizată de Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună“, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acesta a adăugat că în anul 2011 s-a făcut o „strategie la mişto“, precizând că, oricum, problema nu este pe hârtie.

„În realitate nu se face nimic. S-au făcut birouri şi s-au luat maşini din bani europeni, dar nimic nu se schimbă“, a mai spus consilierul premierului, afirmând de mai multe ori că „se ciordesc bani europeni“. „O să lucrăm pe strategia romilor, o să avem întâlniri cu societatea civilă. Dar asta e o minciună, pentru că o să ne vedem peste un an, doi ca să vedem că nu s-a făcut nimic“, a afirmat Damian Drăghici, precizând că aceasta este o opinie personală, nu poziţia Guvernului.

Conferinţa „Strategii de incluziune a romilor – de la intenţii bune la rezultate reale“ a fost deschisă de comisarul european László Andor şi de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.

În cadrul conferinţei este prezentat studiul „Romii din România – De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare“, făcut de Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună“. Studiul cuprinde rezultatele cercetării în domeniile locuirii şi infrastructurii, ocupării, sănătăţii, educaţiei şi migraţiei. László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a spus că, din cauza crizei economice, s-a ajuns la o agravare a situaţiei sociale, rezultatul fiind „imaginea sumbră a romilor din Europa“.

„Aproape jumătate dintre romi locuiesc în condiţii improprii. Efectele negative ale discriminării s-au întărit. Întrebarea este cum să inversăm această situaţie“, a declarat László Andor, la conferinţa „Strategii de incluziune a romilor – de la intenţii bune la rezultate reale“, organizată de Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună“, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că „niciodată nu rezolvi problema dacă le dai bani ca să vină acasă, pentru că, după un timp, ei se reîntorc. S-a cheltuit o sumă importantă pentru această măsură, iar banii aceia puteau fi utilizaţi mai degrabă pentru educaţia copiilor romi“.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă