10.5 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialDâmboviţa: Locuitorii din Glod au patrulat prin sat şi au făcut focuri...

Dâmboviţa: Locuitorii din Glod au patrulat prin sat şi au făcut focuri pentru a alunga urşii

Locuitorii din satul Glod din comuna Moroieni, unde în ultimele zile au avut loc atacuri ale urşilor în gospodării, fără a exista victime omeneşti, au patrulat prin localitate, luni noapte, alături de oamenii legii, au aprins focuri şi au făcut zgomote cu clopotele pentru a alunga animalele, potrivit Mediafax.

După cele trei atacuri ale urşilor care au avut loc în ultimele trei zile în localităţile dâmboviţene Moroieni şi Bezdead, locuitorii din Glod au patrulat prin sat, în noaptea de luni spre marţi, alături de jandarmi şi de poliţişti, au aprins focuri şi au provocat zgomote, folosind clopote, pentru a alunga animalele sălbatice.

“În satul Glod duminică dimineaţă urşii au omorât un porc, luni au mâncat un viţel tot la noi, iar apoi în comuna învecinată, Bezdead, au mâncat alt viţel. Am făcut focuri pentru alungarea urşilor, avem clopote, talăngi, pentru a face zgomot”, a spus un locuitor din satul Glod, comuna Moroieni.

“Stăm cu teamă şi ziua, şi noaptea. Aşa cum intră în coteţ, dacă este turbat ursul intră şi în casă peste noi. Ne atacă şi pe noi, şi pe copii, dar şi pe bătrâni. E un coşmar cu urşii ăştia”, a afirmat un alt localnic, aflat cu vecinii în jurul focului, în mijlocul satului.

De asemenea, până la capturarea ursului care săptămâna trecută a ucis un bărbat la Moroieni echipe formate din jandarmi, poliţişti şi vânători acţionează în schimburi în localităţile Bezdead, Pietroşiţa, Buciumeni, Dealu Mare, Dealul Frumos şi Moroieni, pentru prevenirea unor noi atacuri şi pentru informarea locuitorilor asupra pericolului.

Duminică şi luni, trei atacuri ale urşilor au avut loc în gospodăriile localnicilor, în localităţile Glod şi Bezdead.

Duminică dimineaţă, un urs a intrat într-o gospodărie, de unde a luat un porc dintr-un coteţ, după care a fugit cu prada în pădure. Luni dimineaţă, un urs a ucis un viţel din gospodăria unui localnic din acelaşi sat. Tot luni, un urs a intrat într-o gospodărie din Bezdead, unde a omorât un viţel.

În toate cele trei cazuri, autorităţile au susţinut că ursul nu este cel care săptămâna trecută a ucis un bărbat la Moroieni.

Citeşte şi:

Cozmanciuc: Se impune reanalizarea cotelor de vânătoare, dar nu va fi genocid la urşi

ISTERIA urşilor continuă: Luni dimineaţă, un urs a coborât în comuna Moroeni şi a mâncat un viţel

Prefect: Ursul care i-a atacat pe cei doi pădurari a fost împuşcat

În 19 septembrie, un bărbat de 63 de ani, Ilie Leotescu, a fost ucis de un urs tot la Moroieni, într-o zonă izolată, unde era instituită carantina în urma incidentelor petrecute în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni. În aces caz, autorităţile au stabilit că este vorba despre braconaj, după ce ursul fusese prins într-un laţ, capcana fiind pusă de către victimă. Doi bărbaţi care au însoţit victima în zona incidentului au fost reţinuţi apoi sub acuzaţiile de complicitate la braconaj, respectiv favorizarea infractorului. Cei doi bărbaţi au primit apoi interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistraţii Judecătoriei Pucioasa.

Anchetatorii au stabilit că unul dintre bărbaţi l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze ursul, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat a ascuns uneltele şi capcanele folosite pentru capturarea ursului. Cei doi bărbaţi le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laţ cu o zi înaintea incidentului, iar în ziua atacului au mers toţi trei să-l ucidă şi să-l transporte apoi cu o căruţă. Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băţ în vârful căruia era un cuţit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut şi s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

De atunci, zeci de vânători au căutat ursul, care este extrem de periculos, fiind rănit, însă până acum căutările nu au avut rezultat.

Primele atacuri ale ursului au avut loc în 15 septembrie, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localităţi fiind învecinate. Atunci, ursul a ucis un bătrân de 72 de ani şi a rănit alte două persoane – o femeie şi un bărbat. Ursul care i-a atacat pe cei trei a fost împuşcat, iar în urma analizelor s-a stabilit că acesta era turbat, în zonă fiind instituită carantina.

Cele mai citite
00:00:46

VIDEO. Nivelul râului Acre începe să scadă în Xapuri

Nivelul râului Acre începe să scadă în Xapuri. Municipiul din interiorul țării, 210 persoane au rămas fără adăpost și 563 au fost strămutate în...

Cele mai eficiente scurtături Excel pentru analiza datelor

În era digitală în care datele sunt din ce în ce mai prezente și importante, cunoașterea unor instrumente eficiente pentru analiza lor devine esențială....
Ultima oră
Pe aceeași temă