Cinci persoane, două cadre didactice şi trei părinţi, au fost amendate cu 26.000 de lei de Primăria dâmboviţeană Hulubeşti, după ce au chemat presa şi au reclamat în stradă că în şcoala din satul Butoiul de Jos este frig, iar copiii s-au îmbolnăvit, acestea vrând să dea în judecată primăria, relatează Mediafax.
Potrivit uneia dintre persoanele amendate, Primăria din Hulubeşti a emis trei procese-verbale de sancţiune de câte 2.000 de lei şi două de câte 10.000 de lei pentru „participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare, la verificările şi somaţiile organelor de ordine, făcute potrivit legii”.
„Un învăţător, eu, care sunt educatoare, şi trei părinţi am fost amendaţi pentru că am reclamat că în şcoala din satul Butoiul de Jos este frig de crapă pietrele, iar copiii s-au îmbolnăvit. Suntem acuzaţi că am «participat la adunări publice nedeclarate sau interzise, urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare, la verificările şi somaţiile organelor de ordine, făcute potrivit legii». Cadrele didactice au primit câte 10.000 de lei, iar părinţii, câte 2.000 de lei. Sunt atât de indignată şi revoltată pentru că nu pot să-mi fac singură dreptate. Culmea este că eu îmi urmăream copiii când plecau acasă, iar primarul m-a văzut acolo şi m-a amendat. Era să pic când am văzut procesul-verbal. Mi-a crescut tensiunea imediat şi am fost la dispensar. Primarul consideră localitatea, moşia lui, iar pe noi, nişte slugi. Iar despre părinţi, ce să spun, au supărările lor, copiii s-au îmbolnavit de atâta frig”, a declarat educatoarea Elena Nenişanu.
Cele cinci persoane amendate au contactat un avocat şi vor da în judecată Primăria Hulubeşti pentru un abuz, în condiţiile în care nu li s-a permis să plătească doar jumătate din valoarea amenzii, în 48 de ore, potrivit legii.
„Angajaţii primăriei îşi fac datoria. Eu nu am fost acolo. Oamenii primăriei ştiu mai bine, dar la mijloc este un joc politic al PSD-ului. Nu ne lasă să ne facem munca administrativă. Asta se întâmplă”, a declarat primarul PDL al comunei dâmboviţene Hulubeşti, Adrian Chiriţă.
Persoanele amendate vor sesiza în scris Prefectura Dâmboviţa despre situaţie, solicitând prefectului să înceapă o anchetă la Hulubeşti.
Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa şi cei ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa au spus că nu au primit sesizări din partea autorităţilor locale din comuna Hulubeşti despre existenţa unui incident sau a unei adunări publice care să tulbure liniştea publică din localitate.
„Nu am fost sesizaţi că în localitatea Hulubeşti să fi avut loc adunări publice neutorizate şi care să fi provocat incidente sau care să fi tulburat liniştea publică a locuitorilor comenei. Dacă am fi fost sesizaţi, s-ar fi intervenit şi ar fi fost dispuse măsurile legale corespunzătoare în astfel de situaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, cms Mihaela Savu.
Avocata celor cinci spune că o parte dintre procesele-verbale sunt lovite de nulitate pentru că este invocat un articol inexistent în lege, iar celelalte invocă o situaţie care nu a avut loc, deci „fapta în sine nu există”.
„În legea 61 per 1991 nu există articolul 26, deci procesul-verbal este lovit de nulitate. Clienţii mei au primit în plic procese-verbale de sancţiune contravenţională, conform legilor 60 şi 61 din anul 1991, autorităţile locale invocând, potrivit proceselor-verbale, «participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desăşurare, la verificările şi somaţiile organelor de ordine»”, a declarat avocatul Suzana Stan.