31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialDalai Lama, la 75 de ani

Dalai Lama, la 75 de ani

Mii de tibetani sărbătoresc marţi ziua de naştere a liderului lor spiritual în exil, Dalai Lama, care a împlinit 75 de ani, informează Agerpres. Personalitate care întruchipează ultimul bastion al rezistenţei împotriva politicii Chinei în Tibet, Dalai Lama este afectat de o sănătate precară, motiv pentru care deja se ia în discuţie problema asigurării succesiunii sale.

Sub o ploaie sâcâitoare, liderul spiritual tibetan s-a adresat, de ziua sa, unei mulţimi de aproximativ 5.000 de credincioşi, în templul său din McLeod Ganj, în apropierea oraşului Dharamsala, la poalele munţilor Himalaya.

Fără a renunţa la zâmbetul care-i luminează mereu chipul, liderul tibetan a ocupat centrul unei scene în faţa unei mulţimi de credincioşi adulţi şi copii dar şi turişti. Apoi, într-un scurt discurs, Dalai Lama a remarcat cu amărăciune faptul că budiştii din Tibet nu au primit voie din partea autorităţilor chineze să-şi sărbătorească liderul spiritual.

Cu toate acestea, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989 este adeptul unei strategii conciliante faţă de China, căutând „o cale de mijloc” care să-i ofere poporului său o simplă autonomie culturală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă