21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDakar, ca de obicei in actiune de Anul Nou!

Dakar, ca de obicei in actiune de Anul Nou!

Editia cu numarul 29 a raliului Dakar, care se va desfasura intre 31 decembrie si 15 ianuarie, va porni pentru prima data din Portugalia si va traversa apoi Spania, Maroc, Mauritania, Mali, Guineea si Senegal. S-a stabilit deja un nou record de participare, caci la startul de la Lisabona se vor alinia 240 de motociclete, 187 de autoturisme si 80 de camioane care vor fi flancate de 240 de vehicule de asistenta. Cu o reprezentare de 40 de natiuni, Dakar 2006 confirma inca o data valoarea sa internationala.

Anul trecut, Stephane Peterhansel (Franta/Mitsubishi), dupa ce a castigat de 6 ori la clasa moto, a invins la clasa auto pentru al doilea an consecutiv, terminand inaintea lui Luc Alphand (Franta/Mitsubishi) si Jutta Kleinschmidt (Germania/Volkswagen).
La clasa moto, Cyril Despres (Franta/KTM) a castigat primul sau Dakar in fata spaniolului Marc Coma (KTM) si a lui Alfie Cox (Africa de Sud/KTM). In competitia camioanelor, victoria a revenit trio-ului rusesc Firdaus Kabirov, Aydar Belyaev si Andrey Mokeev.
Toti castigatorii din 2005 vor avea de infruntat adversari puternici in acest an. Pentru Despres este esential sa ii depaseasca pe spaniolii Marc Coma, Isidre Esteve Pujol si pe mai tanarul Jordi Duran, dar si David Fretigne poate fi o potentiala amenintare.
La categoria auto, Peterhansel (Franta) are in Luc Alphand (Franta) de la echipa Mitsubishi un serios rival. Team-ul Volkswagen cu noul Touareg va ataca competitia cu 5 concurenti de temut: Jutta Kleinschmidt (Germania, victorie in 2001), Bruno Saby (Franta, castigatorul din 1993), Giniel De Villiers (Africa de Sud), Mark Miller (SUA) si mai nou venitul Carlos Sainz (Spania, de doua ori campion mondial de raliu). Un rol major il vor juca si alti fosti castigatori ale editiilor precedente, Jean-Louis Schlesser (Franta, invingator in 1999 si 2000), Hiroshi Masuoka (Japonia, Mitsubishi, castigator in 2002 si 2003), Kenjiro Shinozuka (Japonia, Nissan, locul 1 in 1997) si Hubert Auriol (Franta, Isuzu, victorie in 1992). La categoria camioane, Kamaz, care a dominat competitia cu Tchaguine si Kabirov inca din 2002, va lupta contra echipelor de la DAF, Tatra, Hino si Mercedes.

Al doilea roman la start

Zsolt Szilveszter, al doilea roman, dupa Romeo Dunca, care va participa la Raliul Dakar, a declarat cu ocazia lansarii oficiale a echipei cu care va participa la aceasta competitie, MOL Dakar Team Romania Division, ca spera sa se claseze intre primele cinci pozitii la echipaje. “Obiectivul oficial este clasarea in primii 50, dar personal mi-as dori sa fiu intre primii cinci la categoria pe echipaje. Cu putin noroc cred ca am sanse sa imi ating obiectivul”, a spus Szilveszter.
Editia 2006 a raliului Dakar se va desfasura in perioada 31 decembrie 2005 – 15 ianuarie 2006, startul fiind programat la Lisabona. Pilotul roman Romeo Dunca, singurul participant, la sectiunea motociclism, la raliul-raid Dakar 2005, a incheiat competitia pe locul 79 in clasamentul general

Cele mai citite

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă