16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDai un ban, dar iei... un titlu de Lord?!

Dai un ban, dar iei… un titlu de Lord?!

Norii grei deasupra locatarului din Downing Street 10 – premierul britanic Tony Blair a reusit cu greu, miercuri seara, sa-si treaca proiectul de reforma scolara prin camera inferioara a Parlamentului, avand de luptat cu 51 de rebeli din randurile propriului partid.
Cu doar cateva ore inainte de momentul crucial sosit pentru ceea ce presa britanica denumea „mantra lui Blair”, un alt scandal viza direct Partidul Laburist si, evident, persoana premierului.
Scandalul a explodat dupa ce tocmai trezorierul formatiunii laburiste, Jack Dromey, a declarat a nu fi fost informat despre anumite „imprumuturi” acordate partidului in 2005, in urma carora cel putin trei sustinatori ar fi primit, din partea formatiunii premierului, recomandari in vederea acordarii unor titluri nobiliare, necesare obtinerii unui loc in Camera Lorzilor (camera superioara a Parlamentului). „Partidul Laburist trebuie sa clarifice situatia si sa recastige increderea publicului si a membrilor sai”, a aratat Dromey, precizand ca intregul caz a devenit obiectul unei anchete interne si ca urmeaza a fi supus si atentiei Biroului de conducere.
Purtatorul de cuvant al lui Blair a refuzat, initial, sa comenteze lista nominalizarilor, dar presa britanica relata ieri pe larg despre „cei trei generosi”, cat si despre sumele „imprumutate”: finantarile provin din partea lui Sir David Garrard (2 milioane de lire sterline), Chai Patel (1,5 milioane de lire sterline) si Barry Townsley (un milion de lire sterline). „Imprumuturi” foarte convenabile pentru laburisti, spun analistii, din moment ce ele, neconstituind donatii, nu trebuie declarate Comisiei Electorale.
Ieri, Partidul Laburist a precizat printr-un comunicat ca a respectat „intotdeauna si continua sa respecte pe deplin regulile stricte stabilite de Comisia Electorala privind strangerea de fonduri, donatii si imprumuturi”. Ministrul de Interne, Charles Clarke, a iesit si el la contraatac, afirmand ca astfel de „acuzatii, sustinute frecvent de presa, (…) sunt complet false”. Ieri dupa-amiaza, Tony Blair a iesit la randul sau la rampa, dezmintind categoric acuzele aduse de „cash for peerage” („bani pentru titlu”). Blair a mai spus ca in calitate de lider laburist isi asuma responsabilitatea „pentru tot ce s-a facut in numele partidului” si ca intentioneaza sa reevalueze intregul sistem de acordare a titlurilor nobiliare prin primul ministru.
Presa britanica a ramas insa sceptica. Aproape toate cotidianele mari aminteau pe larg ca o mare parte a persoanelor care, dupa 1967, au donat sau au imprumutat sume de peste un milion de lire sterline Partidului Laburist beneficiaza in prezent de un loc in camera superioara a Parlamentului de la Londra sau au fost facute „Cavaleri ai Imperiului”, a transmis AFP. Iar tabloidele anuntau cu litere de-o schioapa ca la birourile de pariuri miza pentru o retragere a lui Blair pana la finele anului a crescut dramatic.

Cele mai citite

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional...
Ultima oră
Pe aceeași temă