10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialChirițoiu: Dacă vrea să dea subvenţii la RADET, Primăria Capitalei trebuie să...

Chirițoiu: Dacă vrea să dea subvenţii la RADET, Primăria Capitalei trebuie să ceară avizul CE

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, sâmbătă, că Primăria Municipiului București trebuie să ceară avizul Comisiei Europene pentru subvențiile pe care le acordă către RADET. El a precizat, însă, că această procedură nu va afecta nici alimentarea cu căldură a Capitalei, nici prețul plătit de consumatori.

"Am informat Primăria Capitalei de câteva ori în anii trecuți că, în momentul când acordă ajutoare de stat pentru servicii de interes economic general de peste un anumit nivel, de 15 milioane de euro pe an, acestea trebuie notificate Comisiei Europene. Aceasta este obligația legală. Sub 15 milioane poți decide tu, pe plan național, iar peste această sumă ești obligat să obții acordul Comisiei Europene. Noi bănuim că, în cazul RADET, acest plafon este depășit și că va fi necesară o notificare a Comisiei Europene", a spus Chirițoiu.

El a subliniat că acest lucru nu va împiedica furnizarea de căldură și apă caldă în Capitală și nu va afecta prețurile pe care le plătesc consumatorii.

"Comisia Europeană nu va veni să întrerupă căldura, dar va verifica dacă aceste subvenții sunt la un nivel rezonabil. Evident că este obligația administrației publice să asigure încălzirea orașului, este normal să plătească statul o subvenție pentru acest lucru, dar, în același timp, trebuie să ne asigurăm că această subvenție nu este excesivă. Asta va face Comisia Europeană", a susținut Chirițoiu.

Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET) are datorii de circa 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de căldură și apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

În urmă cu două săptămâni ELCEN a anunțat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.

La începutul acestei săptămâni, primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei va face, în următoarele zile, o plată de 13 milioane de lei către RADET, iar 60% din această sumă va merge către ELCEN. "Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare și anume: să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN, prin faptul că Primăria Capitalei, așa cum a făcut și în cele două luni și jumătate de când sunt primar general, va plăti la zi subvenția legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru: 30% va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile și reparațiile curente; 60% va merge către ELCEN pentru a se îndestula și a acoperi parte din datoria eligibilă; 10% — alte datorii. Aceasta este structura contului escrow care e acum poprit în urma unei hotărâri judecătorești, dar care nu este opozabilă Primăriei Capitalei, ci doar RADET-ului", a spus edilul general.

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat asigurări bucureștenilor că nu se va ajunge în situația întreruperii în alimentarea cu energie termică.

Cele mai citite

Ciucă nu a putut trece de la Galbena de Odobescu la un vin de calitate

Ilustrație: Marian Avramescu Obișnuit cu Galbena de Odobescu, care i-a fost băgată pe gât de către marele ospătar de la recepțiile organizate la Palatul...

Sunt acuzat de ”Agenția Națională de Securitate”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, susține că este acuzat de Agenția Națională de Securitate (ANI) și anunță intenția de a-i da în...

Mic ghid de acces în Parlamentul României te faci politician

Ești nimeni cu dungulițe. Nu te pricepi la nimic concret. Ești incapabil să produci ceva util societății. Dar ai ceva ambiție. Și ai...
Ultima oră
Pe aceeași temă