2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialDaca rateaza calificarea la JO, polo-ul romanesc ramane fara presedinte

Daca rateaza calificarea la JO, polo-ul romanesc ramane fara presedinte

Sansele echipei masculine de polo a Romaniei de a ajunge in aceasta vara la Jocurile Olimpice de la Beijing, dupa 12 ani de absenta din intrecerile ce se desfasoara sub semnul celor cinci cercuri, s-au marit considerabil. Romanilor le va fi suficient sa se claseze in primele patru locuri la finalul turneului preolimic ce se va desfasura la Oradea, intre 2 si 9 martie, pentru a ajunge in China.

George Gaita, presedintele forului nostru de specialitate (FRP), este convins ca lupta va fi extrem de dura si se abtine sa faca pronosticuri. In ciuda "bonusului" primit de la Federatia Internationala de Natatie (FINA), care a suplimentat cu un loc numarul calificatelor la JO din China dupa retragerea din cursa a campioanei Africii, seful FRP este de un optimism moderat.
» Un loc in plus la ultimul turneu preolimpic si avantajul terenului propriu pot mari la 90 la suta sansele poloistilor romani de a ajunge la Beijing?
— Personal, nu doresc sa fac nici un fel de estimari in procente. Pot spune totusi ca Romania are sanse mari sa ajunga la Olimpiada. Intrecerea va fi insa extrem de dificila pentru ca interesul tarilor participante de a se califica este enorm. Toate cele 12 echipe (n.r. – Romania, Rusia, Brazilia, Grecia, Kazahstan Slovacia – Grupa A, respectiv Mexic, Germania, Iran, Italia, Canada si Macedonia – Grupa B) isi doresc in egala masura sa se califice, asa ca va fi foarte greu. Intotdeauna mi-a fost teama de turneele de la inceputul anului pentru ca reprezentativa noastra isi intra in mana mai spre final de an. Asta din cauza ca pe timpul iernii majoritatea componentilor lotului se antreneaza in bazine cu dimensiuni neregulamentare, cum este cel din Floreasca, si fac un cu totul alt joc decat ar trebui. Speram ca cele patru saptamani pe care le vor petrece la Oradea inainte de startul competitiei le vor fi suficiente baietilor pentru a obtine mult-dorita calificare.

» Care considerati ca sunt cei mai de temut adversari din grupa?
— Evident ca rusii si grecii vor fi cei mai periculosi, dar sa nu uitam ca i-am batut in ultimele meciuri si avem un ascendent moral asupra lor. Surprize pot aparea insa de la oricare dintre echipele participate. Sa nu uitam ca, in urma cu cativa ani, am mancat bataie de la Kazahstan pe teren propriu. Sa nu uitam ca, din cauza inspiratiei nefericite a lui Vlad Hagiu, ne-am pregatit cu slovenii, care ulterior s-au calificat si ei la turneul preolimpic din aceasta primavara. Sper sa nu patim la fel ca anul trecut, cand am batut Grecia in amicale, iar apoi la Mondiale am pierdut pentru ca elenii isi reactivasera, surprinzator, cei mai valorosi jucatori.

» Dupa Mondialele de anul trecut, va batea gandul sa aduceti un alt antrenor la nationala in locul lui Vlad Hagiu.
— Am fost furios dupa ce Vlad Hagiu a pus infrangerea suferita in fata Chinei, pe care ar fi trebuit sa o batem la zece goluri, pe seama faptului ca asiaticii aveau antrenor croat. Atunci am zis ca ne vom lua si noi un antrenor strain. Motivele au fost cu totul altele si nu doresc sa insist asupra acestui aspect. Atitudinea baietilor in meciul cu Muntenegru (n.r. – Romania a pierdut la limita, 8-9, finala Ligii Mondiale, disputata in compania puternicei reprezentative a Muntenegrului, la capatul unei partide fantastice) mi-a demonstrat ca echipa poate juca la nivel foarte inalt si m-a convins ca o schimbare in conducere ar fi inoportuna. Daca la Oradea nationala noastra va juca mai slab chiar decat a facut-o in partida cu Muntenegru, si tot se va califica lejer la Olimpiada.

» Ce se va intampla daca Romania nu va ajunge la Beijing?
— In primul rand va fi dovada ca nu merita sa ajunga acolo, iar eu imi voi prezenta demisia din functia de presedinte, considerandu-ma principalul vinovat pentru insuccesul echipei. Am facut toate eforturile in primul rand de a aduce si a pastra turneul la Oradea, intrucat au fost presiuni mari, mai ales dupa tragerea la sorti de la Roma, sa fie transferat in Italia sau Grecia. Multi au propus sa fie mutat macar la Bucuresti, pentru ca au existat voci care au spus ca la Oradea nu sunt conditii de cazare corespunzatoare si ca nici portiile de mancare nu sunt la nivelul cerintelor. Am garantat ca Oradea este cea mai buna solutie, pentru ca in Capitala, desi este inadmisibil, nu exista nici un bazin care sa gazduiasca aceasta competitie. Apoi, este demoralizant faptul ca, de ani de zile, ma lupt in zadar sa conving guvernantii de importanta construirii unor bazine de inot in tara. Nu mai vrem 70 de bazine, cum ne-a fost promis initial pe hartie, ci macar 10 pe care sa le putem folosi pentru a crea o baza de selectie pentru loturile reprezentative. Ca sa nu mai vorbim de bani. Amintesc ca de pilda Italia, care in momentul de fata la polo este mai slab cotata decat Romania la nivel de nationala de seniori, are alocate nu mai putin de 45 milioane de euro de la bugetul de stat pentru sporturile acvatice, in timp ce noi am primit de la bugetul de stat doar 16 miliarde de lei vechi, iar natatia si pentatlonul modern – 20 miliarde. Prin urmare, daca nici nu ne calificam la Olimpiada, consider de bun-simt sa las locul altuia, care poate o sa faca mai multe decat mine.

» Totusi, vi s-a propus sa intrati in conducerea Ligii Europene de Natatie (LEN). Veti renunta si la aceasta oportunitate?
— Intr-adevar, mi s-a propus sa devin membru in Biroul Executiv al LEN, dar inca n-am acceptat. Alegerile sunt in toamna, asa ca mai am timp de gandire. Nici daca ne calificam la Olimpiada nu sunt sigur ca voi accepta. Vom vedea.

» Sistem complicat In turneul de la Oradea

La turneul de la Oradea vor participa 12 echipe, impartite in doua grupe.
Sistemul de calificare la JO de la Beijing prevede ca echipele ce vor incheia turneul pe primele patru locuri se vor alatura celorlalte opt deja calificate:
Croatia, Ungaria, Spania (primele trei locuri la Mondiale), China (organizatoare, reprezentanta Asiei), Serbia (castigatoarea FINA League), SUA (reprezentand continentul american), Muntenegru (reprezentanta Europei) si Australia (reprezentanta Oceaniei).
Dupa disputarea celor cinci meciuri din grupe, prima clasata in grupe se califica direct in semifinale si, implicit, la JO. Locurile 2 si 3 din fiecare grupa vor juca incrucisat in sferturi, dupa care castigatoarele – si ele obtinand, in acel moment, calificarea la JO – vor intalni in semifinale echipele de pe locurile 1.
Castigatoarele vor juca finala mare, iar invinsele – finala mica, toate cele patru echipe fiind calificate la JO.

Cele mai citite

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă