Noul sef al Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta este Aurelian Pavel. Acesta a fost confirmat in functie in urma unui examen sustinut in data de 30 septembrie, in compania a doi contracandidati. Pavel a ocupat functia de sef interimar dupa ce fostul conducator al institutiei, Victor Popescu, a fost numit in functia de sef al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta. O data cu numirea unui nou sef de brigada al CZCCOA, institutia si-a modificat si structura, prin infiintarea de noi compartimente.
Una dintre primele masuri pe care le va lua Aurelian Pavel este evaluarea intregului personal, in functie de capacitati si rezultate. Actiunea este necesara mai ales pentru ca de la 1 septembrie in cadrul CZCCOA s-au infiintat noi structuri de combatere a marii criminalitati economico-financiare. In plus, numarul personalului s-a dublat, ajungand in prezent la 71. Fiecare dintre ei trebuie sa treaca de examene de testare si de un examen de sfarsit de an. In total, exista acum sase compartimente mari, fiecare avand un obiect de activitate bine delimitat. Compartimentul de combatere a crimei organizate, de exemplu, este compus din mai multe linii de munca, ce se ocupa cu combaterea traficului de fiinte umane, a falsului de moneda, cartilor de credit si cartilor de calatorie, a comertului cu autoturisme de lux furate, materialelor strategice si criminalitatii informatice (asa-numita „cyber-crime”). Un alt compartiment nou este cel de informatii, care face parte din serviciile speciale si se ocupa de managementul informatiei. Tot ca o noutate, serviciul de combatere a crimei organizate a trecut de la IPJ la CZCCOA. A mai aparut in organigrama o unitate de prindere in flagrant, foarte operativa, care va lucra direct cu ofiterii de caz si procurorii DIICOT. Deocamdata, aceste compartimente nu au sefi, concursul urmand sa se organizeze in maximum doua saptamani.
Laborator de analiza a drogurilor
Una dintre prioritatile lui Aurelian Pavel este combaterea traficului de droguri, mai ales ca a ocupat functia de sef al Biroului Antidrog inainte de a fi numit ca sef de brigada. De altfel, Pavel a subliniat rezultatele bune obtinute, in aceasta privinta, de la inceput. S-a reusit scoaterea de pe piata a 38,35 kilograme de droguri, dintre care 15 kilograme de heroina, 7.000 de comprimate de ecstasy, 22 kilograme de heroina, jumatate de kilogram de hasis. Aurelian Pavel a precizat ca anul viitor Constanta va beneficia de un laborator fizico-chimic de analiza a drogurilor. Banii necesari vor fi asigurati de catre Ministerul de Interne, prin fonduri PHARE.
Colaborare intre institutii
Aurelian Pavel spune ca va colabora cu toate institutiile statului, pentru a eficientiza activitatea institutiei pe care o conduce. De exemplu, in domeniul fraudei fiscale, CZCCOA se va ocupa numai de cazurile in care sunt implicate sume mai mari de 500.000 de euro. Restul cazurilor sunt preluate de IPJ. Cele doua institutii vor colabora in acest sens. De asemenea, Aurelian Pavel a mai spus ca va cauta sa colaboreze si cu diverse alte institutii, printre care se numara ONG-urile.
Dotare sub necesar
Spatiul in care functioneaza CZCCOA nu mai corespunde noii structuri. „Spatiul va trebui reamenajat. Incercam sa gasim resurse bugetare pentru modernizarea si reamenajarea cladirii”, a declarat Aurelian Pavel. Cladirea actuala este proprietatea IPJ Constanta. Seful institutiei a mai spus ca asteapta si dotarea cu noi autoturisme. Inspectoratul General de Politie cumpara 4.500 de Dacii Logan pentru a inzestra fortele din subordine, din care se spera ca o parte vor ajunge si la Constanta.