13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCutremur cu magnitudinea 6 produs în largul insulei Bali

Cutremur cu magnitudinea 6 produs în largul insulei Bali

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei de sud a insulei indoneziene Bali, a anunţat institutul american de geofizică USGS, dar nu au fost semnalate pagube sau riscul producerii unui tsunami, relatează AFP, citată de Mediafax.

Cutremurul s-a produs la ora 10.16 (06.16 ora României), la circa 40 de kilometri în largul coastei de sud a insulei Bali şi la o adâncime de 61 de kilometri, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Centrul de alertă în caz de tsunami, cu sediul în Hawaii, a anunţat că nu a emis niciun avertisment.

Centrul seismologic din Indonezia a evaluat magnitudinea cutremurului la 6,8 şi adâncimea la doar zece kilometri, dar a confirmat că formarea unui tsunami este puţin probabilă.

Cutremurul nu a provocat victime şi nici pagube materiale, potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene pentru catastrofe.

Un jurnalist al AFP a declarat că acoperişul unui spital a fost distrus parţial, făcând necesară evacuarea a zeci de pacienţi.

Cutremurul a fost resimţit timp de câteva minute în împrejurimile Kuta, staţiune balneară foarte frecventată din sudul Bali, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul agenţiei, Endro Tjahjono.
„A fost un val de panică. Toată lumea a ieşit din clădiri. Când ne-am întors, am văzut fisuri în pereţi şi tencuială care cădea”, a adăugat oficialul, care lucrează în birourile locale ale agenţiei la Kuta.

„Totul se clătina şi uşile se trânteau. Am ieşit cu toţii în stradă”, a mărturisit Stephanie Fleming, o britanică ce lucrează în apropiere de Kuta.

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, unde întâlnirea mai multor plăci tectonice continentale provoacă o activitate seismică şi vulcanică puternică.

Chiar dacă sunt curente, seismele care se produc în largul coastelor indoneziene readuc în memoria colectivă amintirea cutremurului de 9 grade care s-a produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei indoneziene Sumatra, care a generat un tsunami devastator pe coastele a circa zece ţări din Asia de Sud-Est, soldat cu peste 220.000 de morţi.

Cutremurul de joi s-a produs la o zi după un exerciţiu privind o alertă de tsunami, efecutat în circa 20 de ţări şi destinat testării unui sistem înfiinţat după valul seismic din 2004.

Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...
Ultima oră
Pe aceeași temă