– O parte din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita a fost retrocedata in urma unei sentinte judecatoresti.
– Este vorba de o suprafata cu spatiu verde si instalatii pentru rezerva de apa a celei mai importante unitati medicale din judet.
O familie din Bistrita a revendicat 702 mp de teren din curtea Spitalului Judetean Bistrita, in baza Legii 10/2001. Urmasii fostilor proprietari expropriati in vechiul regim au solicitat si primit suprafata revendicata in natura. Revendicarea in sine a facut valva la data inaintarii ei si s-a lovit de opozitia directorului spitalului, doctorul Mircea Gelu Buta, dar si de cea a autoritatilor judetene. Bistriteanca Dorina Galatan, cea careia o judecatoare din Bistrita i-a restituit terenul, este urmasa proprietarei terenului care a fost expropriata in vechiul regim de pe o suprafata de 1.254 de mp si a primit in schimb un alt teren de 554 mp in Bistrita. Femeia a cerut diferenta de teren. Dosarul a trecut si pe la Comisia Nationala pentru aplicarea Legii 10/2001. "Sunt total nemultumit de decizia justitiei pentru ca prejudiciaza intreaga comunitate.
Pe de o aceasta retrocedare in natura are drept consecinta ingradirea perspectivelor de dezvoltare a spitalului. Vorbim despre o zona verde pe care Spitalul doreste sa o mentina ca zona de protectie ecologica foarte importanta pentru pacienti.In plus, acolo sunt si utilitatile spitalului pentru ca orice unitate medicala trebuie sa aiba rezerva dubla de apa. Pe deasupra doream sa realizam o cale de acces la noua sectie de Primiri Urgente reabilitata recent", a explicat, nemultumit, directorul Mircea Gelu Buta. Ordinul nr. 914/ 2006 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, stabileste ca fiecare pacient trebuie sa beneficieze de minim 20 metri patrati de spatiu verde.
Potrivit normelor, "distantele minime fata de alte cladiri sau surse de nocivitati din mediu vor asigura un perimetru de protectie sanitara care sa evite depasirea valorilor normate privind calitatea aerului si nivelul de zgomot exterior". De-a lungul timpului Spitalul Judetean Bistrita a castigat in instanta mai multe procese cu persoane fizice care revendicau teren din curtea institutiei, dar care uitau ca au fost despagubite la momentul exproprierii. Spitalul Judetean de Urgente Bistrita a facut recurs la decizia Judecatoriei Bistrita.