19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Cursa nebunească" a Iranului pentru dotarea cu armament nuclear trebuie oprită

„Cursa nebunească” a Iranului pentru dotarea cu armament nuclear trebuie oprită

Stoparea ‘cursei nebuneşti’ a Iranului pentru dotarea cu armament nuclear reprezintă una dintre cele mai serioase provocări pentru diplomaţia americană, a apreciat miercuri influentul senator John Kerry, preşedinte al Comisiei pentru politică externă, notează AFP, citată de Agerpres.

Kerry a făcut aceste afirmaţii cu prilejul unei audieri privind ‘politica americană faţă de Iran’, cu câteva zile înainte de reluarea, la 13 aprilie, a negocierilor pe teme nucleare între Teheran şi puterile din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania).

În ce priveşte îngrijorările provocate de un posibil atac aerian israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene, Kerry a subliniat că ‘nu va fi uşor să se găsească o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi şi care, de asemenea, să ofere comunităţii internaţionale certitudinea că Iranul nu are nici capacitatea, nici dorinţa de a desfăşura o cursă nebună pentru a se dota cu armament nuclear’.

În cursul audierilor, fostul subsecretar de stat american Tom Pickering a atras atenţia că abandonarea diplomaţiei în relaţia cu Iranul ar putea antrena un val de atentate împotriva ‘ţintelor americane’ de pe glob.

‘Iranul sau apropiaţii acestuia ar putea ataca companii, ONG-uri, misionari şi, potenţial, întreaga prezenţă americană în regiune şi dincolo de aceasta’, a declarat Pickering, fost ambasador la ONU, dar şi în Rusia, India şi în Israel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă