17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCurier legislativ

Curier legislativ

Verificarea si montarea tahografelor si a limitatoarelor de viteza

In M.O. nr. 988 din 8 nov. 2005 a fost publicat Ordinul ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si al ministrului Economiei si Comertului pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea de tip a limitatoarelor de viteza, conditii de montare, reparare si verificare a tahografelor si a limitatoarelor de viteza, precum si normele de autorizare a agentilor economici care verifica aceste aparate. Prezentele reglementari se aplica atat sistemelor de limitare constructiva a vitezei maxime, care sunt integrate din fabricatia vehiculului, cat si limitatoarelor de viteza omologate ca entitati tehnice. In vederea omologarii, limitatorul de viteza sau vehiculele trebuie sa respecte conditiile precizate de aceste reglementari. Cererea de omologare a unui tip de vehicul cu privire la limitarea vitezei se va inainta Regiei Autonome „Registrul Auto Roman” de catre constructorul vehiculului, reprezentantul sau autorizat sau importator. Fiecarui tip de limitator de viteza omologat trebuie sa i se atribuie un numar de omologare. Tahograful trebuie sa fie amplasat pe vehicul astfel incat, pe de-o parte, conducatorul auto sa poata supraveghea usor indicatorul de viteza, contorul de kilometri si ceasul, iar pe de alta parte, toate elementele, inclusiv cele de transmitere, sa fie protejate impotriva oricarei deteriorari accidentale.

Boli profesionale dobandite de artistii interpreti

In M.O. nr. 1018 din 16.XI.2005 a fost publicata lista bolilor profesionale care pot fi dobandite ca urmare a desfasurarii activitatilor artistic-interpretative de artistii interpreti sau executanti, cetateni romani. Declararea, cercetarea si evidenta bolilor profesionale se fac in conformitate cu prevederile legale. Printre bolile profesionale dobandite de categoriile de persoane amintite mai sus se afla: sindromul reactiv; neoplasmul cavitatii nazale; leziuni ale nervului radial; cataracte; hipoacuzie; surditate; dermatita alergica de contact; soc caloric; colaps caloric; sindrom neurologic; sindrom digestiv etc.

Burse Romania -Ucraina

In M.O. nr. 1054/26.11.2005 a fost publicat Protocolul de colaborare in domeniul invatamantului intre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei (MIS) din Ucraina, pentru anii de invatamant 2005/2006 si 2006/ 2007. In cadrul acestui protocol, partile au convenit sa isi acorde, pe baza de reciprocitate, pana la 5 burse de studii pentru invatamantul preuniversitar; pana la 6 burse de studii pentru invatamantul superior; pana la 6 burse de studii pentru masterat/aspirantura si doctorat; pana la 20 de luni/bursa, burse de stagiu pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare. Pentru perfectionarea cunostintelor de limba si literatura romana si, respectiv, de limba si literatura ucraineana, partile vor acorda anual, pe baza de reciprocitate, pana la 15 burse de stagiu pentru perioade de cate o luna fiecare pentru educatori, invatatori si profesori din invatamantul preuniversitar; pana la 5 burse de stagiu pentru perioade de cate o luna fiecare pentru cadre didactice din institutiile de invatamant superior. Partile vor acorda anual, pe baza de reciprocitate, in institutiile de invatamant din subordinea lor, cetatenilor romani de origine ucraineana si, respectiv, cetatenilor ucraineni de origine romana: ¥ pana la 15 burse pentru studii in licee si scoli profesionale acreditate din Romania si, respectiv, pentru scoli profesionale si institutii de invatamant superior de primul si al doilea grad de acreditare in Ucraina ¥ pana la 50 de burse pentru studenti in institutiile de invatamant superior din Romania si institutiile de invatamant superior de al treilea si al patrulea grad de acreditare din Ucraina ¥ pana la 6 burse de studii pentru masterat/aspirantura si doctorat ¥ pana la 40 de luni/bursa de specializare pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă