O dată cu sosirea primăverii, este timpul pentru o curăţenie temeinică, incluzând reîmprospătarea podelelor şi a suprafeţelor din lemn. Este bine şi în acest caz să folosiţi produse naturale. Soluţii există.
În loc să utilizaţi diverse produse chimice sub formă de sprayuri sau lichide, merită încercate şi soluţiile comercianţilor care oferă produse de curăţenie naturale, ecologice.
Podeaua şi celelalte suprafeţe din lemn, precum mobilierul din lemn, uşile şi partea interioară a ferestrelor pot fi curăţate cu săpunuri vegetale, diluante în apa de spălat. Un exemplu este Săpunul de Marsilia, utilizat de asemenea şi la producerea cosmeticelor naturale, fabricat pentru prima dată în Marsilia, în secolul al XVII-lea.
Este un săpun vegetal, cu conţinut de uleiuri naturale, precum uleiul de măsline, care nu numai că curăţă foarte bine, dar oferă şi o protecţie suplimentară suprafeţelor din lemn. 1-2 linguri de săpun adăugat într-o găleată de apă este o soluţie perfectă, cu miros plăcut, pentru spălarea pe jos.
Parchetul lăcuit sau uleiat poate fi îngrijit cu diverse tipuri de ceară lichidă. De obicei sunt emulsii de ceară naturală şi au avantajul că nu au mirosuri deranjante şi se utilizează foarte uşor. 3 linguri de ceară lichidă adăugată la apa de spălat ajută ca suprafaţa lemnului să îşi recapete luciul şi strălucirea naturală. În plus, oferă şi o protecţie suplimentară la uzură.
Compania Natural Paint (www.naturalpaint.ro), care oferă o paletă largă de materiale de construcţii ecologice, are în „galantar” şi produsele amintite pentru curăţarea şi reîmprospătarea podelelor şi a suprafeţelor din lemn.
Săpunul de Marsilia se găseşte la săculeţe de 1 kg, şi costă aproximativ 65 lei + TVA, putându-se utiliza inclusiv la spălarea mâinilor.
În ceea ce priveşte emulsiile, Natural Paint oferă o variantă de Ceară de carnauba, la 1 l, care costă cca. 40 lei + TVA, această cantitate ajungând pentru aproape 70 mp.