13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCuprom isi inchide combinatul din Baia Mare

Cuprom isi inchide combinatul din Baia Mare

» Sindicatele au cazut la pace cu conducerea.

Dupa o saptamana de proteste in strada, amenintari cu contestarea in instanta a disponibilizarilor si deplasari la Bucuresti, 194 de angajati ai combinatului metalurgic Cuprom Baia Mare au acceptat in cele din urma propunerea initiala a conducerii societatii de a primi esalonat platile compensatorii. "Din discutiile avute in Bucuresti, la care a participat si presedintele Horia Simu, ne-am dat sema ca e inutil sa continuam protestele in Baia Mare, pentru ca oricum pe cei de acolo nu-i interesa asta. In 20 februarie primim preavizele, iar banii se vor acorda incepand din martie, pe durata a sase luni", a mentionat vicepresedintele sindicatului Cuprom, Ioan Coza.

In ultima saptamana a lunii ianuarie, cei aproximativ 90% dintre angajatii combinatului Cuprom Baia Mare care au fost pusi pe lista de disponibilizari au organizat trei actiuni de protest. Ei au blocat cu utilaje intrarea in societate si au reclamat prefectului de Maramures, Gyongyike Bondi, ca decizia conducerii contravine Codului Muncii. "Notificarea conducerii catre AJOFM privind disponibilizarile nu avea stampila sidicatului", au reclamat angajatii, insa directorul AJOFM Maramures, Alexandru Bondrea, a specificat ca inregistrarea adresei a fost facuta conform legii. In fapt, principala problema a angajatilor combinatului baimarean consta in teama ca nu isi vor primi platile compensatorii.

 

Initial, ei au refuzat propunerea platilor esalonate, pentru ca intr-un caz similar, petrecut la sucursala Cuprom din Zalau, cei disponibilizati au primit doar prima transa de bani, iar apoi platile au fost sistate. Dupa negocierea purtata in Bucuresti de liderii de sindicat si conducerea companiei, angajatii au acceptat durata de sase luni pentru platile compensatorii, insa si decizia ca salariul de referinta luat in calcul pentru acordarea acestor plati sa fie cel din luna noiembrie, cand angajatii au lucrat cu norma intreaga. "Conform acestui acord, cea mai mare suma compensatorie este de aproximativ 17.000 de lei", a declarat Coza.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă