22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialCuplurile tinere vor mai putini copii

Cuplurile tinere vor mai putini copii

In Romania tinerele cupluri opteaza pentru mai putini copii – de obicei doar unul, nascut mai tarziu, precizeaza Fondul ONU pentru Populatie, in baza informatiilor furnizate de Institutul National pentru Statistica. Daca in 1967 si 1968 in Romania s-au nascut peste o jumatate de milion de copii, iar in intervalul 1985-1990, o medie de aproximativ 360.000 anual, in ultima decada numarul de nou-nascuti a oscilat in jurul a 220.000 pe an.
Scaderea masiva a natalitatii se intalneste mai ales la mamele cu grad ridicat de educatie si nivel mediu de trai. Reducerea natalitatii are ca efect scaderea populatiei scolare, ceea ce determina restructurarea posturilor cadrelor didactice sau inchiderea scolilor si gradinitelor. Situatia este mai dramatica pentru copiii din mediul rural, care sunt mai vulnerabili la abandonul scolar, iar familiile lor – la emigrare.
Fondul ONU pentru Populatie considera ca pentru combaterea acestui fenomen este necesara reformarea sistemului de educatie prin crearea unui program de lucru flexibil pentru parintii cu copii mici, posibilitatea reintegrarii rapide pe piata muncii a femeilor dupa perioada de maternitate, politici de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil, cresterea accesibilitatii si calitatii serviciilor de asistenta sociala si de sanatate.
Se recomanda restructurarea retelei scolare prin corelarea specializarilor cu piata muncii, dezvoltarea scolii de arte si meserii si a celei profesionale, cresterea egalitatii de sanse in sistemul de invatamant, intre femei si barbati, intre rural si urban si intre etnii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă