20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum vrea un actor-preot să îl învingă pe Putin

Cum vrea un actor-preot să îl învingă pe Putin

Actorul rus Ivan Ohlobâstin are de gând să candideze pentru alegerile prezidenţiale din Rusia. Meseria de actor, regizor şi scenarist, se îmbină perfect şi cu preoţia. Campania electorală a preotului se va baza pe ceva inedit în istoria Rusiei: un concept filosofic. „Cu aşa ceva, puţini candidaţi s-ar putea lăuda”, a declarat actorul pentru RIA Novosti.

Ohlobâstin în vârstă de 45 de ani este absolventul facultăţii de regie. Iar în 2001 a fost hirotonisit preot la eparhia din Taşkent a Bisericii Ortodoxe Ruse. În 2010 a demisionat temporar din preoţie.
La întrebarea reporterilor de unde va lua bani pentru campania electorală, Ivan Ohlobâstin a declarat că această problemă se va rezolva „prin voia lui Dumnezeu”

Actorul a precizat că el ar dori să se angajeze în cursa electorală, dar această decizie trebuie aprobată de către Biserică. Dacă va fi ales, Ohlobâstin intenţionează să mărească mandatul prezidenţial până la 14 ani. Ohlobâstin a mai declarat că nu ştie încă care este partidul pe care îl va vota în decembrie, menţionând că „activitatea Dumei de Stat este lipsită de sens în acest moment.”

Analistul politic Dmitrii Orlov consideră că „În politica Federaţiei Ruse lipseşte anume acest start de carnaval, aşa că Ohlobâstin ar putea fi chiar factorul declanşator”. Dmitrii Orlov mai adaugă că „afirmaţiile candidatului-actor nu pot fi luate în serios, pentru că pur şi simplu nu va putea aduna suficiente semnături în sprijinul candidaturii sale.” Pentru a putea participa la alegerile prezidenţiale actorul rus trebuie să colecteze 2 milioane de semnături.

Ideea lui Ohlobâstin nu este însă aprobată de preşedintele Sinodului Bisericesc, care consideră că „un cleric nu are ce căuta în rândul politicienilor. Există şi o interdicţie legislativă privind alegerea clericilor în rândul organelor puterii reprezentative. Preotul nu trebuie să se implice în treburile murdare ale politicienilor”, a declarat Protopopul Vsevolod Ciaplin pentru RIA Novosti.

Dintre liderii fracţiunilor politice, intenţia de a candida pentru preşedinţie a fost declarată de către Ghenadi Ziuganov şi Vladimir Jirinovschi. Din cadrul partidului de opoziţie „Iabloko” va candida Grigori Iavlinschi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă