14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCum vrea regele vămilor să fie şeful PDL

Cum vrea regele vămilor să fie şeful PDL

Preşedintele nu este surprins că ramificaţiile reţelelor mafiote din vămi ar putea urca până la fostul său ministru de interne, Vasile Blaga, ci fiindcă acesta reuşeşte să atragă de partea sa hălci tot mai mari din PDL.

Traian Băsescu şi-a afişat la televiziunea publică dezamăgirea faţă de partidul pe care şi-a bazat al doilea mandat prezidenţial spunând pentru prima dată că „nu mai aşteaptă nimic” de la foştii săi colegi. Supărarea preşedintelui are multe motive, dar nu toate se află pe tabla de şah prezentată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor, care a ierarhizat corupţia de la punctele de frontieră pornind cu pionii, mulţi dintre ei arestaţi, şi ajungând până la rege: creierul şi beneficiarul suprem al operaţiunilor. Procurorii anti-corupţie s-au oprit deocamdată la tură, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean, întâmplător un fost subaltern al fostului ministru Blaga. Dar anchetele ar putea avansa repede, iar regele ar putea să cadă în plasă cu atât mai repede cu cât se străduieşte mai mult să-şi asigure protecţie politică.

Vasile Blaga, care a devenit după demiterea sa de la Ministerul de Interne principalul opozant al preşedintelui Băsescu în PDL, aspiră să devină şeful partidului. Campania sa internă se bazează însă pe critici tot mai serioase la adresa Guvernului, pe nemulţumiri îndreptate spre Cotroceni, dar şi pe unul dintre instrumentele preferate de politicienii români: şantajul ca negociere. Vasile Blaga i-ar fi ameninţat pe colegii săi de partid încă de astă-iarnă că poate pleca oricând din partid cu încă 25 de parlamentari PDL după el şi că liberalii îl aşteaptă cu braţele deschise.

Oastfel de dezertare ar schimba total echilibrul parlamentar, iar PDL ar putea pierde guvernarea sau ar păstra puterea, castrându-se.

Vasile Blaga îşi poate convinge colegii din teritoriu că el este soluţia şi îi poate şantaja pe cei de la centru să-l susţină pentru preşedinţia PDL dacă ambiţiile sale nu sunt retezate cu argumente concrete. Traian Băsescu l-a avertizat deja că ar trebui să-şi înfrâneze „foamea de putere”, arătându-şi în mod direct aversiunea faţă de fostul său ministru, care, între altele, a patronat reţeaua de corupţie de la punctele de frontieră, după cum se dovedeşte în aceste zile. Partida lui Vasile Blaga nu este încă pierdută, dar Traian Băsescu s-ar putea să-l ajute să iasă din joc, nu fiindcă poliţiştii din subordinea fostului ministru de Interne au venit înarmaţi la un miting din faţa Palatului Cotroceni şi au strigat „Ieşi afară, javră ordinară”, ci fiindcă a făcut prea multe blaturi, fiindcă vrea să fie în paralel regele vămilor şi regele PDL, fiindcă împreună cu ceilalţi baroni a condus operaţiunea „bani pentru partid”.

Traian Băsescu s-a supărat pe partid după ce a aflat că liderii PDL s-au săturat de DNA, după ce a aflat că aceştia au încercat să facă presiuni asupra procurorilor anticorupţie, după ce a auzit discuţiile despre protecţia pe care democrat-liberalii cred că ar trebui să o aibă din partea justiţiei şi, mai ales, după ce a constatat că regele vămilor vrea să devină şeful PDL.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă