14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum vrea Dan Diaconescu să câştige Primăria Capitalei: dă case imaginare contra...

Cum vrea Dan Diaconescu să câştige Primăria Capitalei: dă case imaginare contra voturi

Strategia electorală a lui Dan Diaconescu de a promite locuinţe celor care-l votează s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva patronului OTV. Potrivit specialiştilor consultaţi de RL, astfel de promisiuni pot fi considerate infracţiuni ce se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

De aproximativ două săptămâni, Dan Diaconescu îşi momeşte alegătorii din Bucureşti promiţând că, dacă va câştiga alegerile, le va oferi locuinţe sociale în schimbul unor chirii modice. Anunţul a fost făcut pe OTV, iar cei interesaţi trebuie să se prezinte la sediul partidului pentru a se înscrie pe lista de priorităţi. Am urmat îndemnul lui Diaconescu şi am vrut să văd în ce condiţii se poate obţine o astfel de casă.

 

Citeste si Lumea OTV se varsă în politică. Cine sunt oamenii lui DD. Pe mâna cărei hidre riscă să încapă România

Speranţele doamnei Stela

La sediul OTV din Bulevardul Preciziei e linişte. E puţin trecut de ora 12 şi nici picior de om nu e în parcarea din faţa televiziunii, deşi cu o seară înainte OTV a transmis timp de câteva ore, apocaliptic, pe un fundal negru, mesajul: „Televiziunea Poporului a fost interzisă astăzi de Traian Băsescu din motive politice. În câteva momente, Dan Diaconescu va face dezvăluiri importante pentru ultima oară la OTV „.

Dar nimeni nu a venit azi să salveze postul, poporul nu protestează.

La intrarea în televiziune, la „recepţie” – de fapt, un birou înghesuit – stă un angajat al unei firme de pază. Tot el ţine loc de secretară, primeşte plângerile şi scrisorile pentru „DD”. Acum se „luptă” cu o bătrână, doamna Stela, care a venit să i se dea casă. Dar acum, la faţa locului, pe bătrână o loveşte dezamăgirea din mai multe direcţii. 1. NU se dau case la OTV acum, pe loc. 2. „Domnul Dan” nu o poate primi pentru că nu e la sediu. E acasă, doarme.

3. Nu e vorba de „repartiţii” de case, ci de o înscriere pe o listă care se va rezolva (sau nu) doar dacă Dan Diaconescu va fi ales primar general al Bucureştiului. 4. Nici măcar înscrierea pe listă nu se mai poate face la OTV, ci doar la organizaţia partidului din sectorul în care ea are domiciliul.

„Măcar ăsta ne minte frumos!”

„Astea sunt vrăjeli”, spune doamna Stela în timp ce-şi notează, totuşi, sârguincioasă, adresa şi telefonul organizaţiei PP-DD din sectorul în care locuieşte.

„Dar cu el votez, păi cu cine? Cu ăştia de la USL, PDL? Păi ăştia sunt…” Nu-şi termină fraza, dar buzele strânse a dezgust nu lasă loc de interpretare. Da, ştie că şi Dan Diaconescu minte. Şi vizita cu ghinion de astăzi – a mers şi două staţii mai încolo cu tramvaiul, că n-a văzut OTV-ul din cauza depozitului de gresie din faţa sediului – îi ridică mari întrebări.

„A zis la difuzor, pardon, la televizor, că, dacă venim, se face re-par-ti-ţi-e! Ce, eu n-am auzit? Bine, asta dacă iese. Dacă nu… sufletul! Ne minte el, dar măcar ăsta ne minte frumos”, spune doamna Stela şi iese din televiziunea care-i mănâncă nopţile.

Înapoi la recepţie, gardianul e din ce în ce mai plictisit. A pus aceeaşi placă – „Nu vă dăm case pe gratis acum” – la peste 100 de oameni, în tura lui de 24 de ore. „Şi dumneavoastră vreţi casă?”, ne spune. „Mergeţi la partid, în sectorul 6.”

„N-avem candidat pe Bucureşti” 

La intersecţia dintre Uverturii şi Dezrobirii, din sectorul 6, pe un colţ de stradă, zâmbeşte dintr-un afiş Dan Diaconescu. În spatele lui, mai mulţi tineri stau la masă cu laptopuri în faţă.  Lângă ei, cineva a scris cu carioca „AMR 61″ pe un poster.

„Adică au mai rămas 61 de zile până la alegerile locale”, ne lămureşte o domnişoară. AMR-ul este însă pentru candidatul de la sectorul 6.

„La Bucureşti noi încă nu avem candidat. Domnul Dan Diaconescu nu şi-a anunţat vreo candidatură. N-avem candidat pe Bucureşti”, spune tânăra. Întrebarea legitimă „Păi, şi cum promite case condiţionate de alegerea sa ca primar general?” e întâmpinată cu o ridicare din umeri: „Nu ştim încă, poate va candida”.

100 de persoane, înscrise în PP-DD în doar trei zile

Un exerciţiu de imaginaţie ne ajută să trecem peste acest detaliu şi repornim discuţia de la momentul ipotetic „Dan Diaconescu candidează la Primăria Bucureşti”. Visul obţinerii pe gratis a casei atât de mult promise la OTV e încă departe. În primul rând, dacă vrei casă, trebuie să devii membru de partid. Domnişoara îţi înmânează o coală A4 cu sigla PP-DD – un pumn strâns cu degetul mare ridicat care iese din bucla unuia dintre D-uri. Este o adeziune prin care doritorul de casă trebuie „să solicite să adere ca membru la Partidul Poporului – Dan Diaconescu”.

2012/04/17//233300-dd.jpg Click pe imagine pentru a mări

Apoi primeşti o nouă hârtie tipărită pe care scrie „Repartiţie” şi care începe astfel:  „Înţeleg şi sunt de acord că lista rezultată în urma depunerii cererilor va putea fi soluţionată favorabil şi va deveni obligatorie NUMAI în cazul în care Partidul Poporului – Dan Diaconescu va câştiga Primăria Municipiului Bucureşti şi va avea majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti în vederea votării «PENTRU» repartizarea spaţiului locativ”.

2012/04/17//233299-rep.jpg Click pe document pentru a mări

Membru PP-DD: „Eu nu cred în proiectul ăsta”

Casa din vis se îndepărtează. Ca să ajungi la ea, trebuie să îndeplineşti deja trei condiţii nu departe de imposibil: Dan Diaconescu trebuie să candideze. Dan Diaconescu trebuie să câştige. Diaconescu trebuie să aibă aprobarea Consiliului General.

În plus, cererea trebuie să fie însoţită de acte doveditoare pentru care e nevoie de timp şi bani: adeverinţă de venit, declaraţie pe proprie răspundere sau notarială că nu deţii casă, terenuri sau maşină, documente privind situaţia socială, documente privind starea de sănătate etc.

Cu toate acestea, numai la organizaţia PP-DD din sectorul 6 s-au înscris, în doar trei zile, peste 100 de oameni.

Spre jumătatea formularului eşti anunţat că ceea ce ai în faţă este o cerere, şi nicidecum o repartiţie: „Vă rog să binevoiţi a-mi analiza prezentul dosar în scopul înscrierii în «Programul de construire unităţi locative modulare în Municipiul Bucureşti şi lucrări tehnico-edilitare aferente» în vederea repartizării unei unităţi locative modulare sociale”.

Dar lovitura fatală vine abia la final: „Ştiţi, e vorba doar de un proiect. Casele nu există încă. Eu nici nu cred în proiectul ăsta. Cred că e doar o bombă înainte de alegeri”, spune tânăra membră a PP-DD. Poate dezamăgirea de pe feţele noastre, poate mirarea exprimată cu voce tare că face astfel de afirmaţii, deşi e membru în Partidul Poporului, o mai îndulcesc. „Am glumit că nu cred”, spune ea. Din nou, de la agonie la extaz. Dar, din păcate, tânăra PP-DD-istă continuă: „Cred, dar în sensul că, dacă nu iese Dan Diaconescu primar, cel care iese va prelua proiectul”. Gata. Casa din vis a dispărut.

Continuare în pagina 2

„Pedeapsă de la 6 luni la 5 ani”

Juriştii contactaţi de România liberă au spus că oferirea de bunuri sau foloase în vederea determinării alegătorilor să voteze un anumit candidat este interzisă de lege. 

Astfel, articolul 109, aliniatul 1, din Legea nr. 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, stipulează că astfel de acţiuni, de genul „case contra voturi”, se pedepsesc cu închisoare: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.

„Nu contează dacă suntem în campanie electorală”

Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, a explicat că nu are importanţă dacă oferirea de bunuri în scopul influenţării votului are loc în timpul campaniei electorale sau înaintea ei.

„Cuvântul-cheie, din punctul meu de vedere, este candidat. Vorbim de candidatură validată de un birou de circumscripţie. Din acel moment, vă puteţi adresa poliţiei, el intră sub incidenţa legii. O candidatură depusă mai din timp îl face pe respectivul om candidat.”

Altfel spus, dacă Dan Diaconescu va înceta să promită case în momentul în care va deveni candidat, el nu intră sub incidenţa legii.

„Nu contează că încă nu şi-a depus candidatura”

Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, dă însă o interpretare mai dură legii. „Nu contează că încă nu şi-a depus candidatura, ce face el (n.r. – Dan Diaconescu) e în scopul de a determina alegătorii. Conturează o infracţiune pe textul de lege. Faptele sunt săvârşite în scopul determinării, ca la alegeri oamenii să voteze candidatul sau  partidul respectiv, în schimbul promisiunii că vor primi case. Cetăţenii sunt îndreptăţiţi să depună plângere penală”, a explicat Greblă. La rândul său, Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, susţine: „E foarte clară legea. Nu contează dacă este sau nu candidat. El nu face asta doar pentru el, Dan Diaconescu, o face pentru partid. Aici vorbim despre o încercare vădită de a influenţa votul prin promisiuni de natură imobiliară, cu substrat financiar. Nu face decât să influenţeze rezultatul votului. Nu spun aici dacă promisiunile sunt sau nu realiste. Nu ne interesează asta, deşi în principiu nu sunt realiste. Dincolo de asta, este o afectare gravă a libertăţii de alegere. Oamenii trebuie să aleagă în funcţie de programe, nu este o întrecere de genul cine promite mai mult. Promisiunea respectivă intră sub incidenţa legii”.

Cetăţenii sunt îndreptăţiţi să depună plângeri penale împotriva lui Dan Diaconescu şi a partidului său.

„Există o condiţionare, este o infracţiune, dar vom vorbi despre toate acestea în momentul în care candidatul PP-DD – fie el Dan Diaconescu sau nu – va exista, adică după ce candidatura sa va fi depusă şi aprobată de Biroul Electoral Central”, a explicat Pîrvulescu.    

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă