Potrivit liderului PPMT, Tibor Toro, în această parte a României ar trebui să existe şase regiuni teritoriale, iar una dintre ele să cuprindă doar Ţinutul Secuiesc.
Viitoarea împărţire administrativ-teritorială a României a fost subiectul unor numeroase comentarii venite, în principal, din rândurile partidelor politice. Cele opt regiuni gândite de către reprezentanţii Guvernului au nemulţumit în special minoritatea maghiară din România, care se consideră cea mai dezavantajată de planurile oficialilor de la Bucureşti.
În acest sens, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), prin vocea preşedintelui Tibor Toro, a propus public o altfel de regionalizare, cel puţin în Transilvania, locul în care se află “cantonată” o bună parte din populaţia de etnie maghiară. Astfel, potrivit liderului PPMT, Transilvania ar trebui împărţită în şase regiuni teritoriale, iar în două dintre acestea maghiarii ar urma să aibă o pondere foarte însemnată. “Noi credem că pentru Transilvania ar fi necesară o împărţire în şase regiuni, ce pot funcţiona şi ca regiuni de dezvoltare pentru accesarea de fonduri europene, dar şi ca regiuni administrativ-teritoriale, prin care se pot rezolva mult mai eficient problemele cetăţenilor.
Aceste regiuni ar fi Banatul, cu capitala la Timişoara, zona “Partium”, cum o numim noi maghiarii, partea de nord-vest a ţării, cu judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi o parte din Maramureş, zona centrală, Transilvania de Nord, cu centrul la Cluj, unde este deja o identitate foarte clară multietnică şi multiculturală, regiunea Transilvania de Sud, unde îşi au centrul istoric românii şi saşii, cu capitala la Sibiu, dar şi Ţinutul Secuiesc. Această regiune este, poate, cea mai focusată din punct de vedere al identităţii şi al graniţelor interne ale unor culturi speciale şi ale unor condiţii speciale sociale. De asemenea, mai trebuie amintit şi Braşovul, o aglomeraţie urbană însemnată, care nu se integrează în nici o regiune, dar trebuie să aibă un tratament special”, a declarat Tibor Toro.
Sprijin de la UDMR?
Planurile oficialului PPMT pot fi date peste cap tocmai de statutul partidului pe care acesta îl reprezintă. Partidul Popular Maghiar din Transilvania nu are nici un reprezentant în Parlamentul României, ci doar unul în Parlamentul European, astfel că nu poate participa activ la votul prin care va fi aleasă noua hartă teritorială a României. Tibor Toro s-a gândit însă şi la acest aspect şi vrea să le ceară ajutorul membrilor UDMR, partidul concurent cu care PPMT nu se află deloc în cele mai bune relaţii. “Principalii noştri aliaţi sunt, cel puţin pe interesele comunităţii maghiare, cei de la UDMR. Ei sunt în Parlament şi nu sunt foarte departe de noi în ce priveşte proiectul regionalizării, pentru că UDMR are specialişti care gândesc la fel cu specialiştii noştri. În al doilea rând, am mari speranţe în articularea forţelor politice autonomiste din Transilvania. Ele se regăsesc în nişte instituţii sau organizaţii civile, însă cred că a venit timpul când acestea se pot articula şi din punct de vedere politic. Aştept să se nască un partid regionalist transilvănean, acum, când pe ordinea de zi este această împărţire teritorială, iar Transilvania trebuie să aibă un loc aparte”, a mai spus liderul PPMT.
Principiul regionalismului
Preşedintele PPMT, Tibor Toro, a explicat că proiectul acestui partid nu se bazează pe regionalizare, ci pe principiul regionalismului, o cu totul altă însemnătate. “Prin principiul regionalismului se ţine seama de regiunile existente care s-au afirmat de-a lungul secolelor, iar pe această bază ar trebui făcută împărţirea administrativ-teritorială. Trebuie să se ţină seama de regiunile care au funcţionat bine de-a lungul istoriei, care au graniţele lor geografice naturale şi care se bazează pe o identitate regională bine conturată”, a declarat oficialul PPMT.