20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum va arăta noua ordine mondială

Cum va arăta noua ordine mondială

„Brazilia bate ţările europene la fotbal de multă vreme, dar să le bată în economie este un fenomen nou”, a declarat directorul executiv al CEBR, Douglas McWilliams, postului de radio BBC4: „clasamentul nostru mondial arată cum harta economică se modifică, ţările din Europa pierzând locurile din fruntea clasamentului, în timp ce statele asiatice şi economiile care produc, de exemplu, alimente şi energie, urcă la vârf”.

Deşi creşterea economică a statului sudamerican a scăzut de la 7,5% din produsul intern brut în 2010 la 2,9% în acest an, Brazilia a reuşit să depăşească Marea Britanie, care se luptă în continuare cu efectele negative ale crizei financiare din 2008; totodată, economia Marii Britanii este afectată şi de problemele ţărilor din zona euro.

O poveste de succes din America Latină

După cum relatează cotidianul britanic Daily Mail, „deşi Brazilia este asociată mai curând cu fotbal şi favele, statul sudamerican a început să devină unul dintre motoarele economiei globale – atât din cauza bogatelor resurse naturale cât şi datorită creşterii rapide a clasei de mijloc”. Printre resursele naturale ale Braziliei se numără atât zăcăminte de aur şi argint, precum şi câmpuri de petrol aflate în largul coastei statului sudamerican. Totodată, situaţia politică stabilă face ca Brazilia să fie atrăgătoare pentru investitorii străini: „ Brazilia este o democraţie, şi aşadar este puţin probabil să aibă parte de proteste ale populaţiei civile – spre deosebire de China, unde nemulţumirea populaţiei ar putea duce la răbufniri violente în viitor”, este de părere Peter Slowe, un fost consilier economic al guvernului britanic, citat de Daily Mail. Un al atu al Braziliei este creşterea exporturilor către China – care au depăşit, în ultimii ani, importurile din ţara asiatică.

Europa, în declin

Conform previziunii CEBR, în următorii zece ani statele europene vor fi depăşite şi de alte economii emergente – şi, deşi Uniunea Europeană va rămâne cea mai puternică entitate comercială, Europa va avea parte, conform cotidianului britanic The Guardian, de un„deceniu pierdut”Plata unor datorii uriaşe într-o foarte scurtă perioadă de timp va restrânge creşterea economică a statelor europene.

În schimb, Rusia şi India vor urca în clasamentul celor mai mari economii; în 2020, Rusia ar putea ajunge pe locul patru, datorită vânzărilor de petrol şi gaz către Asia şi Europa, în timp ce India va profita de buna pregătire a forţei de muncă în domenii precum industria IT, urcând în pofida inflaţiei mari pe locul cinci. Totodată, Germania, cea mai mare economie din Europa, va cădea de pe locul patru pe şapte, iar Franţa va înregistra de asemenea o scădere, ajungând de pe locul cinci pe locul nouă. Conform studiului realizat de CEBR, economia franceză ar putea fi depăşită de cea britanică până în 2016 – „o veste bună pentru britanici”, constată publicaţia americană Forbes, amintind că „şeful băncii centrale franceze, Christian Noyer, a declarat de curând că agenţiile de rating ar trebui să retrogradeze Marea Britanie înaintea Franţei”.

Cu toate acestea, economiile emergente nu au ajuns încă la capătul drumului: Brazilia, Rusia, India şi China se află în continuare cu mult în urma Europei în privinţa venitului pe cap de locuitor, după cum remarcă cotidianul britanic Financial Times – care adaugă, însă, că recenta schimbare merită totuşi să i se acorde atenţie: odată cu puterea economică va creşte şi capacitatea acestor state de a îşi apăra interesele în forumurile internaţionale.

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă