Dacă vă doriţi un cămin echilibrat şi armonios, atunci acordaţi importanţă şi modului în care aranjaţi mobilierul. O amplasare inteligentă poate avea drept rezultat un grad ridicat de confort şi, din punct de vedere estetic, un decor captivant.
Toate elementele care compun un ambient mobilier, accesorii, finisaje şi decoraţiuni vor intra în joc astfel încât acesta să devină plăcut şi confortabil. Însă, chiar dacă piesele au calităţi ce pot pune în valoare o încăpere, la fel de important este şi amplasamentul lor. Acest lucru este valabil şi în cazul mobilierului, deoarece modul în care îl amplasaţi poate aduce o serie de beneficii, cum ar fi mai multă libertate de mişcare sau posibilităţi noi de depozitare etc.
Zona de zi
Când mobilaţi camera de zi, luaţi în calcul dimensiunea livingului în raport cu numărul corpurilor de mobilier pe care le veţi folosi. Acestea trebuie dispuse echilibrat pe toată suprafaţa livingului deoarece dacă veţi amplasa piesele de dimensiuni mari (canapele, fotolii, bibliotecă) doar pe o anumită latură a camerei, veţi crea impresia de „navă care se scufundă”. Pe de altă parte, dacă amplasaţi haotic corpurile de mobilier, se va crea impresia de spaţiu aglomerat chiar dacă încăperea conţine puţine elemente. În general, se recomandă evitarea aşezării mobilierului strict de-a lungul pereţilor deoarece se creează un decor monoton şi impersonal. Dacă optaţi pentru canapea şi fotolii, aşezaţi-le perpendicular unele faţă de altele, astfel ca, privite de sus, să aibă formă dreptunghiulară. Livingurile de dimensiuni mai mari pot fi împărţite în zone distincte (relaxare, studiu, divertisment) cu ajutorul mobilierului corespunzător fiecărei activităţi.
Dormitorul
De regulă, patul reprezintă elementul central al dormitorului. Când îl proiectaţi, gândiţi-vă în primul rând la suprafaţa încăperii, un pat mare diminuând libertatea de mişcare dacă încăperea este mică. Amplasaţi patul în aşa fel încât să lăsaţi un spaţiu de minim 60 cm faţă de perete, pentru a vă putea mişca în jurul său. Este bine să aveţi în vedere distanţa dintre terminala patului şi uşa dormitorului. Între acestea trebuie să existe un spaţiu de minim 80-90 cm.
Bucătăria
Posibilităţile de mobilare a bucătăriei sunt variate şi strâns legate de suprafaţa încăperii şi electrocasnicele existente. Mobilierul poate fi dispus în formă de „U” sau în formă de „L”. Când bucătăria este mică, există varianta amplasării mobilierului pe cele două laturi lungi, cu un culoar de circulaţie pe mijloc. O altă soluţie este amplasarea acestuia pe un singur perete. Specialiştii recomandă aranjarea mobilierului de bucătărie în funcţie de clasicul triunghi de lucru, care „conectează” frigiderul, lavoarul şi aragazul. Astfel, nicio latură a triunghiului nu trebuie să fie mai mică de 1,20 m. Apoi, cele trei puncte trebuie să asigure un parcurs facil între ele. Perimetrul triunghiului trebuie să măsoare mai puţin de 3,60 m, pentru a fi cât mai comod organizat.
Întreţinerea mobilierului
La prima vedere, întreţinerea mobilei este simplă, putându-se face cu o lavetă şi un spray pentru mobilă, care poate fi achiziţionat din orice supermarket. Lemnul lăcuit necesită un tratament special deoarece suprafaţa lui este mai sensibilă. Mobilierul din lemn este sensibil la condiţiile din mediul ambiant. O schimbare bruscă de temperatură poate determina umflarea acestuia. Temperatura ideală este de 21° C şi o umiditate de 40%. Mobilierul din lemn trebuie aşezat la o oarecare distanţă faţă de sursele de căldură.
Spaţiu deschis şi multifuncţional
Iniţial, beneficiarii case au dorit să facă mici modificări pentru a obţine o locuinţă mai luminoasă, deoarece finisajele (existente deja în momentul achiziţionării apartamentului) erau în culori închise. Sugestia designerului Alexandra Zabunov a fost înlocuirea parchetului, însă, treptat, s-a ajuns la schimbări radicale. Deoarece soţul este pasionat de gătit, au decis să construiască o insulă în zona destinată bucătăriei. Acest lucru a fost posibil deoarece spaţiul este deschis şi o insulă nu obturează libertatea de mişcare. O altă dorinţă a proprietarilor care s-a materializat a fost crearea unei zone de dining în imediata apropiere a bucătăriei. Şi, pentru că aveau multe lucruri de depozitat, au decis ca de-a lungul unui perete să fie amplasate corpuri de mobilier. Designer Alexandra Zabunov, tel.: 0722-662.443
Doi copii, o singură cameră
Proprietarii locuinţei, oameni de afaceri foarte ocupaţi, nu au dispus de timpul necesar pentru a se implica în procesul de construcţie a casei, rezultatul dovedindu-se a fi nu tocmai cel dorit. În acest stadiu, au apelat la arhitecta Alina Alecu, care s-a ocupat şi de amenajarea noii locuinţe. O reală provocare a fost utilarea camerei celor două fete, deoarece încăperea trebuia să asigure confortul a două persoane. Mobilierul a fost proiectat în aşa fel încât să ofere intimitate celor două adolescente, dar să satisfacă şi nevoile de depozitare. Deoarece fetele doreau să aibă zona proprie, s-a renunţat la ideea paturilor suprapuse. Arhitect Alina Alecu, tel.: 0722-518.518
Valorificarea spaţiului de la mansardă
În urmă cu câţiva ani, o tânără familie din Sibiu a intrat în posesia unei case. Noua locuinţă avea o suprafaţă generoasă şi o compartimentare satisfăcătoare, însă mansarda reprezenta în acel moment un spaţiu urât şi, la prima vedere, inutilizabil. Pentru a-l transforma într-un spaţiu practic şi confortabil, au apelat la un arhitect care le-a propus câteva modificări de structură. A urmat amenajarea spaţiului, pe care l-au dorit revigorant şi relaxant. Deoarece camera de zi nu avea înălţimea unei camere obişnuite, s-a optat pentru un mobilier alb şi de dimensiuni mici, în stil minimalist.
Mic, dar confortabil
Chiar dacă apartamentul deţine mai multe dormitoare, designerul Maria Dulhan a încercat să creeze decoruri distincte şi funcţionale. Mobilierul realizat din PAL melaminat conţine elementele strict necesare, deoarece designerul a dorit să obţină un ambient aerisit, ideal pentru odihnă şi relaxare. Patul reprezintă piesa centrală şi a fost amplasat în aşa fel încât să se poată circula în jurul lui. Deoarece dormitorul are dimensiuni reduse, s-a renunţat la dressing, care a fost amplasat ulterior pe hol.
Arhitect-designer Maria Dulhan, tel: 0744-308.887
Peninsulă în bucătărie
Proprietarii bucătăriei din imagini au dorit mobilier pe comandă, prin urmare au căutat pe internet un raport calitate-preţ onest şi l-au găsit la Unican. Bucătăria deschisă a avut ca structură despărţitoare un bar construit pe un perete parţial. Pentru ca spaţiul să devină mai practic, construcţia a fost înlocuită cu o peninsulă, asortată cu restul corpurilor de mobilier (dispuse pe unul dintre pereţi). Pe lângă rolul de separare, peninsula serveşte şi ca zonă de servit masa.
Unican, tel.: 021-667.45.77
Întreabă un specialist
Există anumite reguli de amplasare a mobilierului în funcţie de suprafaţa şi forma încăperii?
Regulile care trebuie urmate nu sunt neapărat legate de forma camerei, ci de funcţionalitatea acesteia. Contează mult locul de unde vine lumina naturală şi zonele de circulaţie (intrări/ieşiri). Forma încăperii poate ridica probleme atunci când este lungă şi îngustă sau când are pereţi de forme neregulate (curburi sau nişe). Elementul de curbură poate fi preluat de anumite piese de mobilier. În cazul pereţilor neregulaţi, se pot folosi piese de mobilier făcute la comandă care să înglobeze stâlpii sau nişele.
Care sunt cele mai frecvente greşeli care se comit atunci când se aranjează mobilierul?
Cea mai frecventă greşeală constă în achiziţionarea unor piese „la impuls”. Intraţi într-un magazin, vedeţi un obiect (o canapea, un pat sau un dulap) şi îl cumpăraţi pentru că este o piesă deosebită şi vă place enorm, sau are un preţ la ofertă. Totuşi, când ajungeţi acasă constataţi că nu încape în cameră, blochează trecerea etc. O altă greşeală esenţială este copierea unei imagini dintr-o revistă. Trebuie să se ţină cont de faptul că imaginile sunt făcute într-un showroom, iar camera dvs. este mult mai mică.
Având în vedere că în bucătărie ar trebui respectată o anumită ergonomie a mişcărilor, cum este indicat să fie amplasat mobilierul?
Regula ce trebuie urmată ţine de amplasarea electrocasnicelor. Ideal ar fi ca acestea să fie amplasate astfel: frigider, lavoar, plită, cuptor. Între fiecare două piese trebuie să existe un minim de blat de lucru de 40 cm.