1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCum te ajută un certificat de limbă să obţii o bursă în...

Cum te ajută un certificat de limbă să obţii o bursă în străinătate

Certificatele lingvistice internaţionale le oferă elevilor posibilitatea de a studia în străinătate, dar
şi mai multe perspective de carieră.

Tinerii care vor să obţină un certificat internaţional de limba engleză pot opta pentru una dintre prestigioasele testări Cambridge, IELTS, Teofl (examen american) sau Integrated Skills in English examinations (ISE) de la Trinity College London. Aşadar, tinerii care vor să studieze în străinătate sau să se angajeze într-o companie multinaţională trebuie să obţină un certificat de competenţe lingvistice într-o limbă străină.

„Este esenţial pentru tinerii care vor să urmeze o facultate în străinătate să aibă două certificate lingvistice internaţionale. Aceste certificate îi pot scuti pe elevi de o probă la examenul de bacalaureat şi sunt indispensabile în dosarul de admitere la o facultate de peste hotare. Din păcate, în România  sunt puţine universităţi care recunosc aceste certificate, dar angajatorii şi mai ales companiile multinaţionale acordă o importanţă foarte mare acestor teste. Nu mai este suficient doar să scrii în CV că ştii limba engleză la nivel avansat, acum trebuie să demonstrezi acest lucru”, explică Dana Postolache, profesoară de limba engleză de la Colegiul Naţional Petru Rareş din Suceava. 

Certificatele de limba engleză, cele mai căutate

Cele mai prestigioase certificate pe plan internaţional pentru cei ce studiază în limba engleză sunt cele ale Universităţii Cambridge, necesare admiterii la universităţile din străinătate, dar şi angajării în companii internaţionale. În România, testările Cam­bridge sunt organizate de Consiliul Britanic şi au loc la centrele din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara. Taxa de examinare este aproximativ 500 de lei, în funcţie de nivel, iar certificatele sunt valabile toată viaţa. Elevii trebuie să se pregătească foarte conştiincios pentru examenul Cambridge deoarece, în cazul în care nu obţin nota minimă 6 pentru nivelul la care s-au înscris, ei nu vor obţine nici o diplomă şi vor pierde banii. „Perioada de pregătire pentru o testare de competenţe lingvistice diferă în funcţie de nivelul de pregătire al copilului, dar în general este nevoie de minimum şase luni de zile pentru a face exerciţii speciale pentru aceste tipuri de teste”, susţine Dana Postolache, profesoară de limba engleză.

 Teste mai puţin cunoscute

Un alt test de competenţe lingvistice recunoscut internaţional, dar mai puţin cunoscut în România este Integrated Skills in English examinations (ISE) de la Trinity College London. Acest test este valabil pe o perioadă nedeterminată şi costă între 65 şi 160 de euro, în funcţie de nivel. IES constituie o alternativă la examenul Cambridge, fiind mai accesibil.

„Există o preocupare constantă a evaluatorilor şi a organizatorilor acestor examene de a găsi metodele prin care să determine candidaţii să se simtă relaxaţi şi liberi să se manifeste natural. Aşadar, examenul nu trebuie privit ca un test stresant, ci ca un prilej pentru candidaţi de a-şi măsura cunoştinţele şi abilităţile de comunicare în limba engleză”, explică Robin Poppelsdorff, consultant la Trinity College London. IES testează toate competenţele lingvistice: vorbire, scriere, ascultare şi citire, având patru niveluri – ISE1, ISE2, ISE3, ISE4, corespunzătoare nivelurilor B1,B2,C1,C2 conform Cadrului European. Evaluarea conţine trei componente: portofoliu, examinare scrisă monitorizată şi un interviu oral. Spre deosebire de examenul oral de la testul Cambridge, conversaţia în cadrul examinării IES se desfăşoară faţă în faţă cu un vorbitor nativ, care vine din Marea Britanie special pentru a evalua nivelul de pregătire al candidaţilor.

Trinity College London este un centru internaţional de examinare şi evaluare, înfiinţat în anul 1880, care oferă certificate de competenţe într-o gamă foarte largă de activităţi educaţional-artistice: muzică, actorie şi discurs, dans, artă, ESOL, TESOL, emiţând peste 500.000 de evaluări anual, de la diplome, certificate până la calificări vocaţionale. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă