Muzeul American de Sţiinte Naturale a lansat o aplicaţie destinată utilizatorilor gadgeturilor Apple, aplicaţie care îi va îndruma pas cu pas printre cele 45 de expoziţii (majoritatea permanente). Muzeul – care a trecut recent printr-o fază de modernizare – oferă acum internet Wi-Fi gratuit pe tot teritoriul său. Astfel, puteţi descărca aplicaţia din magazinul iTunes App Store, fără a plăti pentru traficul de date operatorului dumneavoastră mobil. Iar dacă la intrarea în muzeu, după ce ai achitat biletul, nu ştii încotro să o iei… cel mai bine deschizi aplicaţia şi vei vedea acolo lista de teme pe care sunt grupate expoziţiile. De asemenea, pentru multe dintre exponate se vor găsi explicaţii scrise sau audio (deci nu plecaţi fără căşti în buzunare!)… simplu ca la un „audioguide”. Dacă veţi ajunge prin New York, trebuie neapărat să vizitaţi acest muzeu.
Web: http://www.amnh.org
Preţ bilet: Vă sfătuiesc să luaţi biletul „Museum Super Saver” care costă 36 dolari/adult, dar care oferă acces pe tot teritoriul muzeului, la toate expoziţiile. Luate separat, biletele pentru fiecare expoziţie în parte ar costa peste 150 de dolari/adult.
Şi acum permiteţi-mi să vă aduc ceva mai aproape de casă, în Europa. Unul dintre cele mai mari muzee din lume, Luvru are şi el o aplicaţie destinată vizitatorilor şi nu numai. Astfel, utilizatorii de iPad, iPhone sau iPod Touch pot descărca gratuit din iTunes App Store aplicaţia „Musée du Luvre”. Una dintre problemele mele, când am fost la Luvru, a constituit-o întinderea muzeului şi faptul că este extrem de uşor să te pierzi prin el. Mi-aş fi dorit ca o asemenea aplicaţie să conţină un fel de hartă cu sistem GPS integrat în aşa fel încât vizitatorului să-i fie mai uşor să revină la un punct iniţial de plecare sau să treacă de la o galerie la alta mult mai uşor. Nu există! Însă aveţi detalii – text, imagini sau clipuri – despre diverse exponate de aici. Oficialii muzeului promit că vor face upgrade-uri regulate pentru a îmbunătăţi continuu aplicaţia.
Web: http://www.louvre.fr
Preţ bilet: 10,60 euro (pentru colecţiile permanente); pentru alte expoziţii se achiziţionează bilete separat.
O altă aplicaţie are şi Graphic Design Museum din Breda (Olanda). Numai că aceia care au venit cu realizarea acestei aplicaţii nu s-a gândit la un ghid pentru vizitatori, ci mai degrabă la a-i stimula pe nehotărâţi să viziteze totuşi muzeul. Aplicaţia „Graphic Design Museum” poate fi descărcată gratuit şi permite accesul la un total de aproape 75% dintre exponatele din muzeul real. Utilizatorii sunt încurajaţi să comenteze ceea ce văd – aşa cum ar face-o cu voce tare în orice muzeu. Graphic Design Museum este primul muzeu din lume dedicat în întregime designului grafic. Pentru cei care nu au trăit perioada 1900 – 1950 poate fi o experienţă interesantă să vezi reclame, ambalaje, postere, coperţi de discuri vinil şi multe altele…
Web: http://www.graphicdesignmuseum.nl
Preţ bilet: 7,5 euro (întreg); 3,5 euro (studenţi şi elevi).