Parlamentul Rusiei le interzice americanilor să mai adopte copii ruşi, potrivit worldcrunch.com.
În urmă cu o lună, camera superioară a Parlamentului Federaţiei Ruse a aprobat legea „anti-Magnitsky”, prin care cetăţenilor americani le este interzis să mai adopte copii din Rusia. Aceasta se aplică şi în cazul celor care sunt în curs de adopţie. Dacă se află încă în Rusia la sfârşitul anului, acolo vor rămâne. Legea vine ca un răspuns împotriva Actului „Magnitsky”, semnat de preşedintele Obama, care va interzice cetăţenilor ruşi acuzaţi de încălcarea drepturilor omului să călătorească în Statele Unite şi să deţină proprietăţi imobiliare sau alte active acolo.
Circa o mie de copii ruşi au fost adoptaţi în 2011 de către americani. Mai mult de 45 de mii au fost adoptaţi din 1999 încoace, potrivit publicaţiei the New York Times.
Anton Zharov, avocat specializat în adopţie, spune că soluţia Parlamentului pentru problema orfanilor este asemenea unei imprimante care a luat-o razna. „Nu poţi să rezolvi problema asta într-un an sau doi sau trei. În loc să vorbească cu specialişti şi să elaboreze o strategie, parlamentarii dau doar declaraţii peste declaraţii.”
Rusia Unită încearcă să găsească modalităţi prin care să le faciliteze orfanilor accesul la educaţia universitară, precum şi întreg procesul de adopţie, scăzând taxele asociate cu acesta.
În total, în Rusia sunt aproximativ 110 mii de copii în orfelinate. Cam 10 mii trec prin procedurile de adopţie în fiecare an şi 7 500 dintre aceştia sunt adoptaţi de familii din Rusia. Circa 60 de mii sunt daţi în îngrijire, dar nu sunt oficial adoptaţi. Aşadar, numărul orfanilor descreşte, însă treptat.
Potrivit unui studiu recent, 76% dintre ruşi au fost de acord cu interdicţia adresată americanilor. Majoritatea familiilor ruse care adoptă primeşte un ajutor financiar de la stat, deşi suma variază de la 330 de dolari la aproape 20 000 de dolari, în funcţie de regiunea în care familia adoptivă trăieşte. În anumite regiuni, familiilor le este oferită şi o sumă lunară, iar copiii adoptaţi beneficiază de diverse avantaje, cum ar fi prânzul gratuit în şcoală.
Poate părea surprinzător, dar, când vine vorba de orfani, nu se duce lipsă de bani. „Nu e un secret faptul că oamenii fură de la orfelinate,” explică Anton Zharov. „În aproape toate orfelinatele, bucătarul se întoarce acasă cu pungi pline de mâncare.”
Sergei Neverov, reprezentant al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, spune că întreţinerea unui orfan costă aproximativ o mie de dolari pe lună. Suma este într-atât de mare încât puţini părinţi din Moscova cheltuiesc tot atât pentru întreţinerea propriului copil.
Într-un orfelinat din Moscova, bugetul anual se ridică la 4 milioane de dolari pentru cei 83 de copii – echivalentul a 48 de mii de dolari pentru un orfan. Este, aşadar, clar că banii nu sunt soluţia pentru problema orfanilor.
Procesul de adopţie este încărcat. Primul pas, care dureaza aproximativ o lună, îl reprezintă documentele. Apoi, potenţialii părinţi caută un copil, în general prin intermediul bazelor de date online. Urmează să contacteze orfelinatul cu pricina şi să întâlnească copilul, ceea ce este mai complicat decât pare.
Din 2009, şcolile, grădiniţele şi orfelinatele sunt finanţate pe baza numărului de copii înscrişi la acestea. Ceea ce înseamnă că directorii orfelinatelor nu au niciun interes să le găsească cămine copiilor. Conducerea se poate folosi de multiple trucuri pentru a descuraja adopţia, precum invocarea problemelor de comportament în discuţia cu părinţii sau prezentarea negativă a potenţialilor părinţi în discuţia cu orfanul. Ar putea, de asemenea, să ofere o evaluare negativă a capacităţii familiei de a îngriji copilul, ceea ce poate determina instanţa să oprească adopţia.
Mai mult decât atât, nu există niciun sistem de educare şi sprijinire a familiilor adoptive, aşa că mulţi dintre copii se întorc de unde au plecat – în orfelinate.
Un mod de a reduce numărul celor din orfelinate ar fi întoarcerea la rădăcini şi prevenirea abandonului la naştere. Circa 40% dintre orfani au părinţii încă în viaţă. De multe ori, mame tinere, singure, care nasc copii care nu sunt perfect sănătoşi, sunt încurajate să îi abandoneze.
Familii americane erau, deseori, dispuse să adopte chiar şi copii cu boli grave. Un lucru pe care ruşii nu par sa fie vreodată dispuşi să-l facă. Problema orfanilor este, înainte de toate, o problemă de mentalitate.