19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum şi-a DIMINUAT Năstase şansele de a fi ELIBERAT

Cum şi-a DIMINUAT Năstase şansele de a fi ELIBERAT

Comisia de eliberare condiţionată a Penitenciarului Jilava a dat aviz favorabil eliberării lui Adrian Năstase. În adoptarea hotărârii, comisia a ţinut seama de activităţile derulate de fostul premier în închisoare care au constat în unele cursuri ţinute în faţa celorlalţi deţinuţi. Eliberarea va fi decisă însă de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4, de care aparţine penitenciarul, deoarece avizul comisiei este doar consultativ. Condiţia esenţială a eliberării condiţionate este recunoaşterea faptei, după cum spun specialiştii consultaţi de RL. Or, Adrian Năstase nu şi-a recunoscut niciodată fapta, de fiecare dată sus-ţinând, inclusiv pe blog, că el a fost condamnat politic. Nerecunoscând fapta, se poate considera că partea de opt luni din pedeapsa cu închisoarea nu şi-a atins scopul educativ, spun specialiştii.

 

Termenul expiră pe 20 februarie

Judecarea avizului de eliberare condiţionată a lui Năstase a fost programată pentru data de 12 februarie, dar avocaţii lui Năstase au anunţat că vor cere un termen mai apropiat. Este posibil ca procurorul de şedinţă să se opună sau să fie de acord cu acest aviz de eliberare. Pentru a obţine un aviz de eliberare condiţionată, condamnatul care a împlinit 60 de ani trebuie să execute o treime din pedeapsa primită şi să aibă o conduită exemplară, să-şi recunoască vinovăţia şi să demonstreze că s-a îndreptat şi că este capabil să se integreze fără probleme în societate. Treimea din pedeapsa de doi ani la care a fost condamnat Năstase expiră la data de 20 februarie (el a câştigat, prin instanţă, deducerea din pedeapsă a celor 7 zile în care a stat în spital, în urma tentativei de sin-ucidere prin împuşcare). Avizul de eliberare condiţionată a fost dat mai devreme pentru ca până la 20 februarie să se poată epuiza şi calea de atac şi să se obţină decizia definitivă şi executorie a judecătorilor.

Decizia Judecătoriei Sectorului 4 cu privire la avizul de eliberare condiţionată poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti, atât de procurorul de şedinţă, cât şi de condamnat, dacă nu-i este favorabilă. Nerecunoaşterea faptei poate determina instanţa să nu admită eliberarea con-diţionată, chiar dacă, potrivit avizului de eliberare, în penitenciar Năstase a scris trei cărţi, a avut activităţi didactice (a ţinut lecţii/conferinţe condamnaţilor), a demonstrat că se poate integra în societate etc.

Riscul activităţii depuse pe blog

Dacă procurorul de şedinţă demonstrează că Năstase a comunicat cu exteriorul fără a respecta condiţiile de încarcerare – adică nu avea voie să deţină telefon mobil şi nu avea acces la comunicaţii prin internet -, magistraţii pot respinge eliberarea condiţionată, cum s-a întâmplat de curând cu Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la un an închisoare pentru şantajarea unui partener de afaceri. Penitenciarul l-a propus pe Vîntu pentru eliberarea condiţionată, dar procurorul de şedinţă a demonstrat că acesta a comunicat intens cu exteriorul prin telefon, iar instanţele au respins eliberarea condiţionată. În orice caz, după ce va fi eliberat din penitenciar, Năstase, prin pedeapsa complementară primită de la instanţă în dosarul „Trofeul Calităţii”, nu are voie timp de doi ani să ocupe o funcţie în domeniul politic deoarece în dosarul în care a fost condamnat el a săvârşit infrac-ţiunile în calitate de şef al PSD, NU are voie să aleagă şi să fie ales, NU are voie să ocupe o funcţie de demnitate publică.  

Ce este dosarul „Trofeul Calităţii”

Reamintim că Adrian Năstase a fost condamnat la cei doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Tro-feul Calităţii” fiind acuzat că, folosindu-se de calitatea sa de pre-şe-dinte de partid, a adunat bani – circa 1,2 mili-oane euro – de la firme de construcţii, sub paravanul unui simpozion, bani pe care i-a folosit în campania sa electorală pentru preşedinţie din 2004. Ceilalţi coinculpaţi din dosar au primit pedepse mari, de peste 5 ani închisoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă