2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum și-a adjudecat SRI fonduri UE pentru un proiect la care a...

Cum și-a adjudecat SRI fonduri UE pentru un proiect la care a fost singurul ofertant. Există temeri că proiectul SII Analytics este un program de supraveghere în masă

Comisia SRI a solicitat Serviciului Român de Informaţii, dar şi altor instituţii, date privind proiectul SII Analytics, în valoare de 31,5 milioane de euro, după ce cinci organizaţii ale societăţii civile au cerut investigarea modului în care Ministerul Comunicaţiilor a aprobat proiectul SRI, fără concurență, informează Mediafax.

Există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie pentru proiecte din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care, de altfel, a existat un singur ofertant. Mai există însă o mare temere în rândul organizaţiilor neguvernamentale, şi anume, că acest proiect ar putea fi un program de supraveghere în masă.

Valoarea proiectului a fost estimată la 31,5 milioane de euro, din care peste 84,34% provin din fonduri externe nerambursabile, după cum anunţa SRI în 2016. Sesizarea, iniţiată în ianuarie de către Societatea Academică din România şi semnată de Apador CH, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Active Watch, Centrul de Resurse Juridice şi Miliţia spirituală, vizează modul în care ar fi fost promovat proiectul SII Analytics al SRI, ceea ce „contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene”.

SII Analytics – Sistem Informatic de Integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date – este destinat, conform SRI, asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Sistemul nu ar colecta date noi, ci doar analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse de „necesitatea față de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România – terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt”.

Anul trecut, Ministerul Comunicaţiilor a acordat un proiect SRI-ului, asupra căruia există temeri că este vorba despre un program de supraveghere în masă. Ce îşi propune să facă SRI prin acel program este să agregheze baze de date conţinând date personale de la diverse instituţii ale statului, ceea ce încalcă în mod evident legislaţia protecţiei datelor cu caracter personal, pentru că proiectul nu este unul exclusiv de siguranţa naţională, fiind publicat pe pe e-guvernare! „Ce treaba are SRI cu e-guvernarea?”, semnalează, pentru Mediafax, Victoria Stoiciu, membru afiliat al Societăţii Academice din România.

„Problema este următoarea, legată de alocarea acestui proiect. E publicat pe site în 7 iunie şi pe 8 iunie, a doua zi, SRI depune proiectul. Este o chestie foarte complicată, să depui un proiect pentru finanţare europeană, nu e ceva pe care l-ai făcut în câteva ore. Adică aveau toată documentaţia pregătită şi este şi singurul care depune acel proiect, adică nu mai există competitor şi ia şi 80 la sută din fondul disponibil?  Este ceea ce se cheamă single bidder (singur ofertant) ceea ce ridică semne de întrebare”, subliniază Victoria Stoiciu. Un alt aspect care încalcă prevederile acordării de fonduri europene unor proiecte este faptul că pentru SII Analytics  s-a aprobat ordinul, s-a dat drumul la finanţare, s-au luat banii şi după aia s-a publicat în Monitorul Oficial. 
Comisia care verifică SRI aşteaptă răspunsurile de la instituțiile implicate privind aspectele semnalate în neregulă privind atribuirea contractului și calificarea DOAR a SRI pe acest subiect. 

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă