28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCum se simt plajele, รฎntre munลฃii de alge, legea turismului ลŸi eroziunea...

Cum se simt plajele, รฎntre munลฃii de alge, legea turismului ลŸi eroziunea costierฤƒ

Statul nu e capabil sฤƒ punฤƒ lucrurile cap la cap în problema plajelor, lucru demonstrat, dacฤƒ mai era nevoie, de rezultatele lucrฤƒrilor Comisiei de Administraลฃie Publicฤƒ din Camera Deputaลฃilor, întrunitฤƒ la Olimp în a doua parte a sฤƒptฤƒmânii trecute.

Dupฤƒ douฤƒ zile de dezbateri a Legii turismului, nu a fost propus nici un amendament în folosul rivierei româneลŸti, cu atât mai puลฃin în rezolvarea disensiunilor în privinลฃa plajelor. Primarii invitaลฃi la lucrฤƒri susลฃin în continuare autonomia localฤƒ în activitatea turisticฤƒ ลŸi trecerea plajelor în administrarea primฤƒriilor de pe litoral, Ministerul Turismului vrea ca toate activitฤƒลฃile sฤƒ se desfฤƒลŸoare centralizat, hote­lierii reclamฤƒ faptul cฤƒ nu au plaje în administrare, iar comisia deputaลฃilor pune paie pe foc cu tot felul de iniลฃiative, care numai utile nu sunt.

Între timp, plajele sunt înghiลฃite de mare. Potrivit specialiลŸtilor, în ultimii 35 de ani au dispฤƒrut 2.400 hectare de plajฤƒ ลŸi zonฤƒ costierฤƒ, care au fost înghiลฃite, respectiv erodate de apฤƒ. Fenomenul s-a amplificat îngrijorฤƒtor în ultimii 12 ani, una dintre cauze fiind ridicarea unui numฤƒr mare de construcลฃii care taseazฤƒ faleza. Punerea în practicฤƒ a planului de intervenลฃie finalizat recent de Administraลฃia Bazinalฤƒ de Apฤƒ Dobrogea Litoral (ABADL) necesitฤƒ, numai într-o primฤƒ fazฤƒ, aproximativ 150 milioane de euro. Master Planul zonei costiere ลŸi cele cinci studii de fezabilitate pentru intervenลฃia în zonele prioritare afectate de eroziunea costierฤƒ au fost transmise spre analizฤƒ ลŸi aprobare la Administraลฃia Naลฃionalฤƒ Apele Române ลŸi la Ministerul Mediului. Studiile de fezabilitate vizeazฤƒ zonele în ­care a fost identificatฤƒ o eroziune ­accentuatฤƒ: Mamaia, Constanลฃa ลŸi Eforie Nord.

Invazia „verde”

Fenomenul de înflorire algalฤƒ a stresat la maximum turiลŸtii sosiลฃi în acest an pe litoral. Cantitatea totalฤƒ de alge ce va fi adunatฤƒ de pe nisip de cฤƒtre salariaลฃii ABADL va depฤƒลŸi în acest an 2.000 de tone, recordul la acest capitol fiind deลฃinut de staลฃiunea Mamaia, unde într-o singurฤƒ noapte s-au adunat peste 220 tone de alge. Reprezentanลฃii ­Asociaลฃiei Patronale Mamaia susลฃin cฤƒ ABADL nu acลฃioneazฤƒ în timp util, iar turiลŸtii nu mai vin pe litoral din cauza algelor. Potrivit hotelierilor, aceastฤƒ situaลฃie putea fi evitatฤƒ dacฤƒ de-a lungul anilor s-ar fi instalat plase speciale care sฤƒ împiedice ca enormele cantitฤƒลฃi de alge sฤƒ fie aduse de  curenลฃi spre mal.

Licitaลฃii în plin sezon

2011 nu a ieลŸit din tiparul obiลŸ­nuit în problema concesionฤƒrii plajelor. Din nou licitaลฃii cu scandal, procese ลŸi concesionฤƒri blocate. DeลŸi porลฃiunile de nisip ar fi trebuit demult concesionate, ABADL încฤƒ mai liciteazฤƒ ­plaje. Pe 2 august au fost încheiate contracte pentru trei sectoare din Mamaia, Nฤƒvodari ลŸi Vama Veche. În acest an statul a scos la licitaลฃie 822.963 metri pฤƒtrฤƒลฃi de nisip, adicฤƒ jumฤƒtate din totalul plajelor constฤƒnลฃene. Potrivit ABADL, din suprafaลฃa totalฤƒ a plajelor de interes turistic, de 1,5 milioane mp, în 2011 a putut fi concesionat un procent de 57%. Restul aparลฃine agenลฃilor economici care au încheiat contracte de concesionare în perioada 2006-2008. Principala cauzฤƒ a scandalului plajelor este lipsa de coerenลฃฤƒ a statului în relaลฃia cu aceลŸti investitori. Dupฤƒ ce în perioada 2006-2008 hotelierii au rฤƒmas fฤƒrฤƒ suprafeลฃele de plajฤƒ în favoarea unor companii care nu aveau legฤƒturฤƒ cu turismul, dar care au concesionat hectare întregi, în intervalul 2010-2011 statul a decis reîntoarcerea ­hotelierilor în aceastฤƒ afacere, lucru care s-a produs în micฤƒ mฤƒsurฤƒ.

Cele mai citite

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...

DSU ศ™i STS lucreazฤƒ la extinderea sistemului RO-Alert. Mesajele, transmise ศ™i la televizor

Departamentul pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ ศ™i Serviciul de Telecomunicaศ›ii Speciale au anunศ›at recent extinderea sistemului de avertizare RO-Alert, care va include acum ศ™i canale...

Exporturile alimentare rฤƒmรขn o provocare: Doar 8 companii din industrie au intrat รฎn top 500

Industria alimentarฤƒ din Romรขnia, deศ™i รฎn creศ™tere รฎn ultimii ani, nu reuศ™eศ™te sฤƒ acopere รฎntregul necesar de consum intern ศ™i are o prezenศ›ฤƒ modestฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ