1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum se pot citi gandurile?

Cum se pot citi gandurile?

Cercetatorii britanici de la University College London (UCL) sustin ca au reusit sa determine cu precizie evenimentele specifice trecute la care se gandesc oamenii, prin examinarea activitatii creierelor lor, potrivit unui studiu publicat in revista Current Biology si citat de Mediafax. Un studiu american precedent, publicat in 2008 in revista britanica Nature, le-a permis oamenilor de stiinta sa identifice imaginile pe care le vedeau voluntarii, prin simpla analiza a semnalelor emise de creierele lor, cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala (IRMf).

In 2009, aceeasi echipa de la University College London (UCL) a putut sa determine cu precizie locurile dintr-un univers virtual in care se gaseau participantii la acest experiment, prin analizarea semnalelor cerebrale ale acestora. Insa cel mai recent studiu din acest domeniu face inca un pas catre concretizarea visului unora sau a cosmarului altora de a pune la punct dispozitivul capabil sa citeasca gandurile celorlalti oameni, prin analiza memoriei episodice – acele amintiri ale evenimentelor din viata cotidiana, mai complexe si mai greu de perceput.

„Am descoperit ca amintirile sunt stocate in hipocampus (situat pe fata interna a lobului temporal). Iar acum ca am reperat zona unde este conservata aceasta memorie, avem posibilitatea de a intelege felul in care amintirile sunt stocate si cum se modifica ele in timp”, a explicat Eleanor Maguire, coordonatoarea studiului. Pentru acest experiment, cercetatorii britanici au proiectat trei filme foarte scurte in fata a 10 voluntari, inainte de a le analiza creierele cu ajutorul unui scaner (IRMf).

Fiecare scurtmetraj prezenta o persoana care executa cateva gesturi din viata cotidiana – o femeie care cauta in poseta pentru a scoate un plic pe care il pune apoi la cutia de scrisori sau o actrita care termina de baut o cafea si arunca apoi paharul din carton, gol, la cosul de gunoi. Cercetatorii le-au cerut participantilor sa isi aminteasca ceea ce au vazut in fiecare dintre cele trei filme, in timp ce creierele lor erau scanate. Oamenii de stiinta au introdus apoi datele obtinute cu ajutorul scanerului (IRMf) intr-un program informatic conceput pentru a identifica acele caracteristici ale activitatii cerebrale asociate cu amintirile din fiecare film.

Caracteristicile activitatii cerebrale, obtinute in urma scanarilor, au putut fi identificate in mod independent, permitandu-le astfel cercetatorilor sa identifice cu exactitate filmul la care voluntarii se gandeau in timp ce creierele lor erau scanate. Acest studiu indica faptul ca urmele neuronale ale memoriei episodice sunt stabile si de aceea previzibile, chiar dupa mai multe activari ale aceleiasi zone cerebrale.

Cele mai citite

Van Basten critică transferul lui Devyne Rensch la AS Roma! „Nu are nicio abilitate fotbalistică”

Marco Van Basten, triplul câștigător al Balonului de Aur, a lansat un atac la adresa fundașului Devyne Rensch (21 de ani), aflat în vizorul...

Opinii globale despre un posibil al doilea mandat al lui Donald Trump: Europa îngrijorată, restul lumii mai optimist

Un sondaj desfășurat în 24 de țări arată că europenii sunt în mare parte sceptici cu privire la o posibilă revenire a lui Donald...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă