Freedom House România a demarat un proiect transnaţional finanţat de ISEC, dedicat combaterii fraudei în achiziţiile publice, în valoare de 427.120 €. Proiectul are o durată de 26 de luni şi se concentrează pe promovarea schimbului de experienţă la nivel de traineri, experţi şi personal managerial din cadrul instituţiilor din România şi alte state din Europa, pe derularea unor seminarii de pregătire pentru magistraţi şi ofiţeri operativi, care să includă atât module teoretice cât şi exerciţii practice cu un accent pe colaborare inter-instituţională şi care să fie în linie cu cele mai bune practici de formare continuă în domeniu la nivel European şi realizarea unor ghiduri operaţionale pentru magistraţi şi ofiţeri operativi. În conferinţa de presă inaugurală, reprezentanţii autorităţilor au recunoscut multitudinea de disfuncţionalităţi în domeniul combaterii criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice.
Gabriela Scutea, adjuncta Procurorului General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, a atenţionat că problema corupţiei din licitaţiile publice e atât de mare, încât “te întrebi dacă statul e în stare să respecte dreptul la viaţă, atunci când vezi câte licitaţii sunt trucate în sistemul sanitar. Când un spital se trezeşte că are nevoie subită să organizeze o licitaţie fix în 23 decembrie, când toată lumea e în prag de Crăciun, începi să-ţi pui întrebări”. Horia Georgescu, preşedintele ANI, a declarat că în clipa de faţă se pregăteşte implementarea unui program informatic care să monitorizeze “în timp real” dacă funcţionarii aflaţi la butoanele licitaţiilor şi şefii instituţiilor care organizează licitaţiile, au vreo rudă care participă în competiţia pentru atribuirea contractului, pentru a identifica din faşă conflictele de interese.
Şeful Agenţiei de Integritate speră ca clasa politică să adopte o legislaţie care să permită anularea rapidă a contractelor cu statul şi să recupereze prejudiciile de la firmele politicienilor aflaţi în conflict de interese sau incompatibili. Horia Georgescu a explicat că, din cauză că procesele pentru stabilirea stării de incompatibilitate se lungesc foarte mult, banii dispar din firmele abonate la contracte cu statul, ale politicienilor şi familiilor lor. Călin Nistor, procuror şef la DNA, a explicat că spre deosebire de cazurile în care o firmă încearcă să păcălească o altă entitate privată, atunci când o instituţie publică încheie un contract păgubos, nu ţipă nimeni “hoţii”, pentru că cel mai adesea conducătorul respectivei instituţii e implicat şi el în schema de fraudare a banului public şi nu are interesul să apere instituţia de stat în faţa propriilor interese private. Cornel Călinescu, reprezentantul Ministerului Justiţiei, a recunoscut că în România nimeni nu ştie “la virgulă” câţi bani recuperează statul în urma sentinţelor judecătoreşti definitive din prejudiciile produse de firmele care căpuşează în diverse moduri economia.
CASETĂ:
Proiectul Freedom House România a fost dezvoltat şi urmează să fie implementat în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice (Ministerul Justiţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii, Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGPR, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Agenţia Naţională pentru Integritate, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Ministerul Public), cu reprezentanţi ai societăţii civile (Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii, Expert Forum) şi parteneri internaţionali (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés-MEDEL, Konrad Adenauer Stiftung şi Divizia penală şi de graţieri a Ministerului de Justiţie Francez, care vor furniza expertiză şi traineri).