Un istoric român care predă în Germania a negat Holocaustul în Aula Academiei Române, în 14 februarie, la lansarea unor volume de istorie a comunismului, se arată într-un comunicat al Centrului de Monitorizare a Antisemitismului, remis redacţiei. În timp ce instituţiile pentru combaterea antisemitismului critică declaraţiile profesorului Vladimir Iliescu, reprezentanţii Academiei Române arată caracterul neoficial al afirmaţiilor profesorului, explicând, totodată, contextul în care au fost spuse.
Astfel, profesorul Vladimir Iliescu, de la Universitatea Aachen, a apreciat că Holocaustul din România „este o minciună cosmică”. De asemenea, el a mai declarat Holocaustul a fost în Germania şi Ungaria, fiindcă numai acolo evreii au fost trimişi la Auschwitz şi omorâţi, însă cei deportaţi de mareşalul Antonescu în Transnistria s-au întors acasă în număr mare, ducând o viaţă „aproape normală” (Mai jos, discursul înregistrat de publicaţia Ziarişti Online TV) .
În acest context, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, Centrul de Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului şi Romani CRISS îşi exprimă „consternarea faţă de declaraţiile negaţioniste ale profesorului Iliescu şi , în egală măsură, faţă de aplauzele colegilor academicieni”.
„Negarea Holocaustului din România, în termeni expliciţi, în cadrul celui mai înalt for ştiinţific al României, este o premieră şi un semnal extrem de grav. Acum înţelegem reticenţa, timp de zece ani, a unor membri ai Academiei Române în a menţiona conotaţia rasistă şi antisemită a definiţiei cuvântului „jidan”. Aplauzele din Aula Academiei oferă o explicaţie şi pentru continuitatea în activitate a unor istorici negaţionişti, a căror credibilitate ştiinţifică contează doar în curtea instituţiei menţionate, care îşi promovează nestingheriţi aşa-zisele cercetări de rescriere a istoriei, ştergând cu buretele crimele odioase ale mareşalului Ion Antonescu şi ale Mişcării Legionare”, se arată în comunicatul remis redacţiei.
Pe de altă parte, Elena Solunca, din cadrul Biroului de Presă al Academiei Române, a explicat, pentru România Liberă, că declaraţiile profesorului Vladimir Iliescu au un caracter neoficial, fiind vorba doar de poziţia lui personală.
„A fost o lansare de carte. S-a purtat o dezbatere, în care fiecare şi-a spus punctul de vedere. Nu este poziţia oficială a Academiei. Domnul profesor a spus că au fost persecuţii, nu Holocaust. A fost o intervenţie într-o dezbatere ştiinţifică”, a arătat Elena Solunca.
În septembrie 2011, Academia Română a acceptat să înlocuiască, în noul tiraj al Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, definiţiile cuvintelor „jidan” şi „ţigan”, care erau prezentate ca fiind expresii familiare pentru „rom” şi „evreu”, la presiunile Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi a mai multor ONG-uri.
Totodată, în 2012, mai mulţi politicieni au negat, în diverse rânduri, Holocaustul: politicianul Corneliu Vadim Tudor a precizat, în octombrie, că îl va nega „până la moarte”, iar actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a citat o serie de lucrări, într-o emisiune, care arătau că evreii „nu au avut de suferit” în timpul regimului Antonescu.
Citeşte şi Masonii din România le cer autorităţilor să pedepsească extremismul
În România, negarea Holocaustului se pedepseşte cu închisoare între şase luni şi cinci ani şi înterzicerea unor drepturi, conform legii 107/2006.