20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum se caută gazele de şist

Cum se caută gazele de şist

Firma care realizează prospecţiunile pentru compania Chevron, în Constanţa, a prezentat vineri mass-media modul de lucru. Prospecţiunile pentru explorarea gazelor de şist în sudul judeţului Constanţa au început şi vor dura aproximativ un an, a anunţat, Mihai Mitroi, vicepreşedintele Prospecţiuni S.A., care a precizat că suprafaţa zonelor prospectate însumează peste o mie de kilometri liniari. „Compania noastră face explorarea geofizică, în fapt prima etapă a explorării geofizice, şi anume prospecţiunea. Asta înseamnă nişte măsurători ale unor parametrii fizici ai pământului efectuaţi la suprafaţa solului. Practic, noi realizăm o ecografie, o radiografie a subsolului, obţinem o imagine a stratelor pământului”, a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul Mediafax. Măsurătorile se realizează cu ajutorul geofoanelor. ”Geofonul are înîuntru un magnet permanent şi o bobină. Datele se înregistrează într-o cutiuţă”, spune Mitroi. Se mai folosesc utilaje grele, care transmit o undă de vibraţii în adâncime. Un utilaj cântăreşte circa 20 de tone. Practic face acelaşi lucru ca un geofon.

Mitroi a precizat că după încheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupă de explorarea gazelor de şist în judeţul Constanţa. „Acesta este produsul final, predăm această ecografie clientului nostru şi misiunea s-a încheiat. Ecografia dă imaginea a ceea ce este în corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine şi forează”, a menţionat vicepreşedintele companiei Prospecţiuni, care se ocupă de această etapă. El a precizat că această primă etapă este clasificată ca având un impact nesemnificativ asupra mediului.

Prospecţiunile se fac pe terenurile agricole

De asemenea, Mihai Mitroi a spus că suprafaţa zonelor care vor fi prospectate însumează peste o mie de metri liniari. „Ceea ce realizăm noi sunt 800 de kilometri de profil seismic în cele două blocuri, în liniar. Sunt mai multe linii una lângă alta, la 10 kilometri, 15 kilometri una de alta, paralel. Lungimea totală a liniilor în blocurile 17 şi 18 este de 800 de kilometri, iar cu blocul 19 se fac 1.100 de kilometri în total”, a spus vicepreşedintele companiei Prospecţiuni. El a mai afirmat că prospecţiunile se vor face doar pe terenurile agricole ale comunelor din sudul Dobrogei şi că nu se va intra în interiorul acestora şi nici în zona de litoral. „Încercăm să ocolim localităţile, acolo nu putem să facem lucrurile cum trebuie, nu putem intra în mijlocul localităţii cu utilajele noastre. În toate localităţile din sudul Dobrogei, cu excepţia celor care sunt pe litoral. De exemplu, nu are sens să ne ducem în zona Costineşti, Vama Veche, Venus, Mangalia, nu intrăm acolo”, a mai spus Mihai Mitroi.

Cum sunt recompensaţi proprietarii

El a declarat că pe teritoriul fiecărei comune unde se fac prospecţiuni au avut loc întâlniri cu localnicii, cărora li s-a explicat în ce constau lucrările şi că proprietarii terenurilor pe care vor fi instalate echipamente vor fi despăgubiţi. „La fiecare comună s-a făcut o întâlnire anunţată în prealabil cu ajutorul primarilor. Noi am cerut primarilor să ne sprijine în realizarea acestei întâlniri şi am încercat să explicăm despre ce este vorba cu aceste lucrări ale noastre. Acum suntem în faza în care marcăm aceste aliniamente, după care luăm legătura cu proprietarul de teren şi îi oferim o compensaţie pentru acest culoar pe care i-l facem prin cultura agricolă, îi tasăm un pic arătura. Compensaţia se calculează foarte simplu: care este producţia la hectar, preţul pieţei, suprafaţa pe care am afectat-o şi în felul acesta rezultă valoarea. Suntem la începutul lucrărilor, nu ştiu dacă a primit cineva vreun leu”, a spus Mihai Mitroi. Totodată, el a spus că lucrările sunt „la început” şi vor dura aproximativ un an.

Conform datelor de pe site-ul Chevron, după încheierea studiului seismic urmează forarea unei sonde de explorare şi evaluarea şi testarea informaţiilor obţinute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de şist durează aproximativ patru-cinci ani.

ISTORIC

Trei perimetre în Constanţa

Chevron a primit licenţe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanţa – perimetrele 17, 18 şi 19. În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

EVOLUŢIE

Prospecţiuni, apoi exploatare

”Avem o licenţă pentru 30 de ani. În primii cinci ani avem dreptul de a face explorare, adică activităţi de prospecţiuni, apoi vom avea nevoie de un aviz pentru exploatare. Faza geofizică în care ne aflăm acum  durează şase luni şi ne va permite să vedem este cel mai gros stratul de gaz de şist. Obiectivul nostru este să găsim acele zone, pentru că acolo vom dori să forăm. Deci peste un an sau un an şi jumătate, obiectivul nostru va fi să începem activităţi de forare, să luăm o mostră de rocă şi să o analizăm. Pe baza rezultatelor, vom putea să discutăm cu Guvernul României despre existenţa resurselor de gaz”. Thomas Holst, manager Chevron România.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă